Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2019-10-11 09:00
Tittade runt lite. Det verkar vara en hyfsat vedertagen procedur att omogna fikon skall kokas och att man pressar ur vätska innan användning.

Såg något ställe också där de varnar för att den vita vätskan i omogna fikon kan irritera huden så man kanske skall ha handskar. I den första länken tipsas om att vätskan går att använda för att bli av med vårtor. :)

Recept på sylt

Först kokar man fikonen 10 minuter 2 ggr och pressar dem efter varje kokning för att bli av med smaken av omogoet, sen kokar man dem 25 minuter i sockerlag med kryddnejlika och till sist tillätter man pressad citron och kokar 5 minuter till.

https://www.giverecipe.com/unripe-fig-jam/

Recept på fettucine (tagliatelle) och fikon

Lök, omogna fikon, pancetta, chiliflakes, vitt vin, olivolja, salt, parmesanost. Här rekommenderas också att man kokar fikonen först och sen pressar ut vätska innan man använder dem.

http://theitaliangardenproject.com/stuck-with-green-figs/
Skrivet av Ingemar Ekberg
 - 2019-10-09 13:38
Hej, har fått över ca 200 mogna fikon i år på friland. (Nordvästra Skåne).
Har nog ca 50 omogna.
Finns det något recept, typ på marmelad, chutney.
Tacksam för svar.
Ingemar.ö
Skrivet av Ingemar.ekberg@gmail.com
 - 2018-09-24 21:36
Har fikonbuske med över 100 fikon.har nog fått 35-40 mogna, helgoda fikon.
Finns ju många kvar som inte kommer att mogna.står på friland.busken är över 2 meter hög. Bor i nordvästra Skåne.
Det märkliga är att förra "sommaren" gav ungefär samma resultat.konstigt, knappast några soltimmar förra året..
Har sett många kommentarer att omogna fikon inte är någon hit att använda.
Gammal info, är det någon som har tips.

Skrivet av Annika T-R
 - 2009-10-13 13:33
Tack för utförliga svar. Jag misstänkte att så var fallet men det kostar ju så lite att fråga runt lite. Värmelampa hjälper ju inte heller då det är solen de behöver. Det är nog tyvärr så att de kommer att förbli halvmogna detta året för att sedan trilla av när de torkat tillräckligt.
Jag har haft fikonträdet i flera år men alltid tidigare lyckats få tillräckligt med sol för att de skall klara sig undan frosten. Så icke i år dock.
Skrivet av Andreas
 - 2009-10-13 12:59
Välkommen till Matforum Annika T-R, vad kul det lät med ett fikonträd, har du haft det länge?

Intressant fråga det här med mognad, tog en titt på vad de säger i utriket, och de verkar hålla med Calle. På California Rare Fruit Growers sida om fikon menar de att fikon kräver sol för att mogna och att fikonen inte kommer att mogna om de plockas när de är ommogna "Figs require full sun all day to ripen palatable fruits. ... Figs must be allowed to ripen fully on the tree before they are picked. They will not ripen if picked when immature." - http://www.crfg.org/pubs/ff/fig.html  Men frågan är vad de menar med ommogna, kanske mognar de ändå om de så att säga passerat ett visst stadie? Och apropå sol, kan du kanske prova med något slags växtlampa?

Hos Gardenweb säger de flera också nej till att man kan få fikon att mogna efter plockning, och en att man inte kan få fikon att mogna med etylen, men en annan att man kan få dem att mogna med etylen medan de sitter på trädet, och ytterligare en att fikonen visst blev mogna genom att ligga i en påse på köksbänken i två dar tillsammans med mogna fikon och att det förmodligen berodde på etylen. http://forums.gardenweb.com/forums/load/fig/msg081628218967.html

University of Carlifornia har dock gjort experiment på att få fikonen mogna med etylen, och vad jag förstår kom de fram till att etylen inte hade någon verkan på de tre sorter de experimenterade på "For these three cultivars, fig firmness and internal maturity were related to storage temperature and maturity, but not to ethylene exposure" http://groups.ucanr.org/freshfig/Ethylene_Production_and_Application/
Skrivet av crlhrv
 - 2009-10-13 11:56
jag har för mig att fikon är som annanas, de mognar inte om man plockar dem. eller blandar jag ihop det nu..
Skrivet av Annika T-R
 - 2009-10-13 10:36
Är det någon här som vet om det går att hjälpa fikon på fikonträd att mogna innan frosten tar dem? Ett fikonträd som står i kallväxthus där fikonen inte ännu är riktigt mogna. Jag har provat med att ta av ett par, lägga in i värmen men det funkar inte. Någon som har bättre förslag?

Annonser

Powered by EzPortal