Raspeballer - pulverpalt (eller om det nu är pulverkroppkakor)

Startat av Andreas, 2009-01-19 09:20

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Kjært barn har mange navn, på norska kan palt tydligen heta både raspeballer, komler, komper och potetball. Eller om orden betyder kroppkakor? Ingen aning. Nu kan man i alla fall köpa norskt paltpulver från den norska mjölproducenten Stangeland Mølle hos både Ica och kos Konsum.

Tillagningen är busenkel, för exempelvis 20 paltar blandas 1 kg pulverpalt med 11 dl vatten i en bunke och får svälla i cirka 10 minuter. Runda paltar formas och kokas i en timme. Klart.

Den vanliga paltdegen på riven potatis, vetemjöl och salt jag brukar göra är lite småklibbig men denna pulverpaltsdeg är inte alls klibbig och väldigt fast och lättarbetad, ungefär som pepparkaksdeg utan pepparkaksfärg (den näst sista bilden är hela degen i en plåtbunke).

Påsen tipsade om att koka paltarna i grönsaksbuljong om man inte fyllde dem med kött. Hmm. Palt kokt i buljong, kan det vara något? Nä det var inte något för mig, det var inte dåligt på något sätt men palten smakade alldeles för mycket... buljong. Jag tycker ju att den milda fina potatissmaken av vanlig potatispalt utan fyllning med bara smör är jättegod men nån sån smak kom då inte fram här, om det då var för att den doldes av buljongen eller för att den inte riktigt fanns i pulvret, paltpulvret innehåller till skillnad från "min" palt lite grövre mjölsorter som även de kan dölja potatissmaken. Nåja har kvar pulver, skall prova koka raspeballerna i bara vatten nästa gång så får vi se. Konsistensen skulle jag kanske också säga någonting om, den är mer åt kroppkaka än palt.

Lustigt för den delen att norrmännen kom först(?) med en sån här produkt, jag trodde palt var mest svenskt?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Igår provade jag att koka raspeballer helt utan fyllning bara i vatten och nu blev det mycket bättre. Hade denna gång inte ens salt i vattnet men det blev (tillsammans med smöret man äter till) bra sälta ändå så jag antar att paltpulvret innehåller rätt mycket salt i sig.

Smaken är förstås fortfarande långt ifrån så god som den potatispalt man gör själv av bara potatis, vetemjöl och salt, ty raspeballerna smakar fortfarande betydligt mindre potatis och för mycket grovt mjöl. Så det är nog tveksamt att jag köper detta paltpulver igen, tycker dessutom man tjänar ganska lite tid jämfört med att göra egen palt, så jobbigt är det inte att skala och riva lite potatis. Men visst, som vildmarksmat eller i en sommarstuga med klent kök kanske...
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal