Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av agnetasch
 - 2008-01-15 16:44
Vilka roliga saker dom har på Örtagård Öst; Rävtår (torkade rönnbär) Rönnbris (rönnbärs-kapris) o en massa grejer som bara låter gott; skogshonung, blåbärsvinäger o rabarberglögg :D
Skrivet av johannao
 - 2008-01-15 14:44
som liten drack jag björksav, egenhämtad. Detta är alltså ungefär samma sak? häftigt...
Skrivet av roffekock
 - 2008-01-15 12:49
Jag har mest haft den som en smakförstärkare till precis det du säger en god viltsås. Men jag tycker även att den är god att dricka som den är. Björksav har vi använt  som dryck på bordet den ska var väl kyld den som  är den bäst.Vi har även provat att använda den till mäsk som sedan har br.... och fått förbluffande bra smak. Jag vurmar nu inte för detta tilltag se det mer som ett experiment. 8)

/rolf
Skrivet av Andreas
 - 2008-01-15 09:34
Jag flyttade detta till en egen tråd då Björkripa i första hand är en en dryck och inte en ingrediens. (Det går visserligen att använda Björkripa för att göra sås till viltkött men det verkar slösaktigt.)

Björkripa kan beställas härifrån http://www.nordictaste.se och här är en direktlänk till en PDF-fil med produktinformation: http://www.nordictaste.se/download/038_bjorkripa.pdf

Jag ringde upp Jan-Anders på Örtagård öst och han berättade att drycken har två funktioner - dels att det är en festlig dryck eftersom man blir upplivad av att dricka den ungefär som att dricka minde mängder alkohol och dels hälsoaspekten eftersom att han menade att pollenallergi lindras genom att dricka björksav.

De har förresten gjort två varianter, en med svarta vinbär "björkripa" och en med hallon "björkrom" och bägge är tillverkade som en nektar*  med skillnaden att man tillsatt björksav istället för vatten.

*) Om nektar: http://www.slv.se/upload/dokument/Lagstiftning/2000-2005/2003_18.pdf

Har du smakat din Björkripa Rolf, gott?

Det vore förresten intressant att höra om någon har praktisk erfarenhet av lindrad pollenallergi av att dricka björksaft eller som känt sig upplivad av att dricka björksaft?
Skrivet av roffekock
 - 2008-01-14 22:43
Jag vill fråga er vad används Björkripa till? Den är producerad av ett företag i Jämtland och innehåller bla.svart vinbär.
I bakgrunden ser du en bonadsmålning som min fru gjort till sin kock. Fin va?

Annonser

Powered by EzPortal