Hur mycket går det åt när jag ska laga mat ?

Startat av roffekock, 2008-04-27 06:54

Föregående ämne - Nästa ämne

roffekock

Ja det är ju en fråga som man ställer sig då och då jag hittade en cheklista som funkar bra.

RÅVARUTABELL

Kött PER PERSON SPILL
Filé 160 - 180 g 2 %
Stek 200 g 5 %
Stek m ben 310 g 30 %
Grytbitar 110 g 0-10 %
Lammsadel 400 g 60 %
Viltsadel 380 g 50 %
Helt lamm/viltstek 350 g 40 %
Benfri lamm/viltstek 210 g 8 %
FÅGEL PER PERSON SPILL
Kyckling 310 g 50 %
Anka 420 g 60 %
Kalkon 320 g 50 %
Gås 420 g 60-65 %
Duva 360 g 55 %
Vildand 400 g 60 %
Fasan 400 g 60 %

FISK
Filé 180 - 200 g 0 %
Hel lax 340 g 40- 45 % Plattfisk 400 g 45-50 %
Piggvar 480 g 65 %
Hel gädda 480 g 60 %

SKALDJUR
Färska räkor 400 g 50 %
Frysta räkor 500 g 60 %
Krabba 300 g 30 %
Hummer 450 g 55 %
Kräftor (som enda rätt) 750 g 60-65 %

SÅS
Tunn, serveras 1,3 dl
Tjock, serveras 1,6 dl
Upplagd på tallrik 0,6 dl
SOPPA 2,0 dl
RIS 0,7 dl (ökar 2,5 gånger i volym)
PASTA 100 g

POTATIS PER PERSON SPILL
Färsk 200 g 6 %
Som skall skalas 200 g 12 %

GRÖNSAKER
Mängden kan variera mycket, men räkna med 70 g/person färdigt. Har du två grönsaker blir det alltså 35 g av varje
BUFFÉ
120-150 G Pastasallad/person
200 g kött (ex 100 g paté 100 g kallskuret)/person
50 g sås / person
125 g ost/person
eller
150-200 g potatissallad/person
65 g lax / person
100 g totalt av köttet (ex 50 g rostbiff, 50 g kycklingfilé)/ person
125 g ost / person

/rolf
Matforum är bäst

Hasse

Tack för den listan, Rolf! En sådan har jag letat efter.

Då bidrar jag med saltmängder:

Kokning av kött 1,5 - 2 tsk salt / liter vatten
Kokning av fisk 1 - 2 msk salt / liter vatten
Kokning av grönsaker 1 tsk salt / liter vatten

annamaria

Perfekt Rolf! Jag är specialist på att alltid laga alldeles för mycket. Så om jag hade haft restaurang så skulle jag nog inte tjäna en enda krona  ;). Jag länkar till denna lista från min blogg, okej hoppas jag.

Kari

Oj! Denna tråd hade jag missat! Hur kunde jag det? Kanon bra!!!

agnetasch


Hasse

Denna tabell är hämtad ur Underhållsreglemente för Försvarsmakten. Förplägnadstjänst del 2.




Artikel              Vikt i gram Vikt i gram Vikt i kilo Volym i liter
                     av 1 dl     av 10 dl    av 10 l     av 1 kg

Bruna bönor          80-90       800-900     8-9          1,2
Cornflakes           10-15       100-150     1-1,5        8
Dill, hackad         17          170         1,7         5
Gul lök, hackad      50          500         5           2
Gula ärter           85          850         8,5         1,2
Gurka, skivad        50          500         5           10,9
Havregryn            35          350         3,5         2,8
Kaffe, kokmalet      35-40       350-400     3,5-4,0      2,8
Kakaopulver          40          400         4           2,5
Korngryn             70          700         7           1,4
Kålrot               60          600         6           1,5
Lingonsylt           125         1 250       12,5        0,8
Makaroner            55          550         5,5         1,8
Mannagryn            70-75       700-750     7-7,5       1,4
Matolja              90          900         9           1,1
Matfett, smält       90          900         9           1,1
Majonnäs             95          950         9,5         1
Mjölkpulver          40          400         4           2,5
Morötter, tärnade    60          600         6           1,5
Morötter, rivna      50          500         5           0,7
Ost, riven           35          350         3,5         2,7
Paprika              60          600         6           1,6
Persilja, hackad     12          120         1,2         8
Potatis              70          700         7           1,4
Potatismjöl          80          800         8           1,25
Potatismospulver     80          800         8           1,25
Purjolök, strimlad   30          300         3           3,3
Risgryn, långkornigt 80          800         8           1,25
Risgryn, rundkornigt 90          900         9           1,1
Russin               60-70       600-700     6-7         1,5
Rågmjöl              55          550         5,5         1,8
Salt                 115         1 150       11,5        0,9
Senap                110         1 100       11          0,9
Skorpmjöl            50          500         5           2
Snabbchoklad         60          600         6           1,7
Strösocker           85          850         8,5         1,2
Sirap                140         1400        14          0,7
Sylt                 110         1100        11          0,9
Te                   30          300         3           3,3
Tomat                50          500         5           1,25
Tomatketchup/puré    120         1200        12          0,8
Vetemjöl             60          600         6           1,7
Vitkål, striml/tärn  30          300         3           3,3
Ägg                  100         1000        10          1
Äppelmos             115         1150        11,5        0,9
Äpple, rivet         50          500         5           0,5
Ättiksgurka, hackad  75          750        7,5          1,3

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal