GI värdelöst, proteinrik kost bra om man vill hålla vikten

Startat av Andreas, 2008-05-14 08:28

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

En ny studie ledd av professor Arne Astrup visar att GI är värdelöst för att hålla vikten, däremot är det bra med proteinrik kost. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=420341
Den som inte frågar får inga svar.

Tobias

"Den kost som bäst lyckades hålla nere viktuppgången var den som innehöll mycket protein. Man kunde inte se någon effekt alls av en kost med lågt GI."

"inte se någon effekt alls"? Vad för effekt kunde man inte se? Att vikten hålls? Vikten hålls ju så länge man håller sitt energiintag i balans med förbrukningen. Oavsett vad du äter.

agnetasch

Citat från: Tobias skrivet 2008-05-14 10:39Vikten hålls ju så länge man håller sitt energiintag i balans med förbrukningen. Oavsett vad du äter.

Den gamla sanningen stämmer tydligen inte längre. Det har visat sig att många personer kan äta mycket kalorier i form av fett o protein o gå ner i vikt. Eftersom det tydligen inte gäller alla människor är det kanske genetiskt betingat.

Lisa FW

GI-är ingen renodlad bantningskost, även om en del använder den för bantning. Det handlar om att äta på ett sätt som frestar på kroppen mindre med jämnare insulinutsöndring. GI är alltså hälsokost inte bantningskost. Jag ska kika närmare på studien och e hur dieterna egentligen var utformade. GI kan ju se ut på olika sätt, med olika mycket kolhudrater t ex. Intressant hur som helst, tack för länken!

kjpil

Intressant. Läste precis en studie med 48 försökspersoner som ytterligare stödjer högproteinkost i bantningssyfte. Då de testat både högprotein och "Högkolhydrat" med samma energiinnehåll.. Först lågkaloridiet (VLCD) 5v, både dieter innehöll lika mycket energi ... både högprotein och högkolhydratgruppen gick ner lika mycket i vikt under VLCD (energilagarna gällde fortfarande). Efter VLCD ökade båda grupperna sitt energiintag - högproteingruppen fortsatte äta mer protein. När man följde upp dem 12 veckor senare hade högproteingruppen lättare att bibehålla vikten medan de med mer kolhydrater hade gått upp signifikant mer i vikt igen.

The effect of a low-fat, high-protein or high-carbohydrate ad libitum diet on weight loss maintenance and metabolic risk factors. Int J Obes (Lond). 2009 Jan 20.

Pauluns ISOdiet verkar följa modet :)

agnetasch

Citat från: kjpil skrivet 2009-02-10 21:33
När man följde upp dem 12 veckor senare hade högproteingruppen lättare att bibehålla vikten medan de med mer kolhydrater hade gått upp signifikant mer i vikt igen
Det där är väl något som miljoner f.d Viktväktare fått erfara ;D

kjpil

Jag är inte så intsatt i hela viktväktarnas program, hur menar du? Det är väl många som gått ner i med viktväktarna precis som med alla andra dieter, varierande resultat?

Det där är ju en korttidsstudie.. har läst abstract på 2 liknande korttidsstudier med liknande resultat. Dock har långtidsstudier visat motsatsen med högprotein om jag inte minns fel.. sen finns det ju potentiella riskter med högprotein under lång tid - fast det är ju ett kontroversiellt område.

Andreas

Vilka är de potentiella riskerna med högprotein under lång tid?
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

Om man äter extremt mycket protein i dietsyfte går man ibland på en diet som utesluter nära nog allt frukt och grönt, alla sädesslag och då ökar risken för brist på vitaminer och mineraler. Oavsett vad man tänker om kolhydrat, fett och protein så kan brist på olika vitamin ge olika komplikationer. En kost med mindre kolhydrater och mer protein lär vara betydligt mindre riskfylld.

Kolla hur fina alla kroppsbyggare är  ;D
Video meliora proboque deteriora sequor

kjpil

Citat från: Andreas skrivet 2009-02-11 09:04
Vilka är de potentiella riskerna med högprotein under lång tid?


Det är inga säkra belagda grejer eftersom det bygger mycket på interventionsstudier - kontroversiellt område. Men om en potentiell risk visar sig stämma så räcker väl det för att man inte ska äta extra proteinmängder? Men handlar bl.a. osteoporos, hjärtkärlsjukdom, njure etc. Jag har skrivit en liten artikel om saken på min hemsida. Det finns en hel del fler på internet som kanske är mer välskrivna och heltäckande också.

agnetasch

Citat från: kjpil skrivet 2009-02-10 23:09
Jag är inte så intsatt i hela viktväktarnas program, hur menar du?
Vad jag menar att Viktväktarna är en kolhydratbaserad diet. Många grönsaker o frukter får du äta i fri mängd. När du avslutat din viktminskning ökar du på dessa tillåtna "nyttigheter" o börjar öka i vikt eftersom du av den långa hungerperioden totalt tappar huvudet.
Det är det Viktväktarna räknar med; du återvänder dit igen. Gång på gång (Jag har varit medlem fyra gånger o gått upp i vikt varje gång) :'(   

agnetasch

Citat från: kjpil skrivet 2009-02-11 11:11
Jag har skrivit en liten artikel om saken på min hemsida
Trevlig artikel och som du säger, det är inte mycket som är vederlagt.
Ska du inte skriva en likadan artikel om kolhydrater också, det är ju ett hett (närings-) ämne nuförtiden ;)

kjpil

Kul att du tyckte artikeln var trevlig.

Vill påpeka också att studien jag nämnde här hade ett proteinintag på cirka 160gram om dagen i högproteingrupperna. Det kan betraktas som mycket högt enligt litteraturen.. >1,5g/kg kroppsvikt så är man uppe i höga nivåer enligt mitt sätt att se på saken. Några vetenskapliga belägg för att det skulle vara bra med sådana mängder för vikt under längre tid tror jag helt saknas.

Finns en miljöaspekt på det med högproteinkost också - djur drar en del mer energi än växterna gör.

Ang. viktväktarna, grönsaker och frukt. Grönsaker och frukt är väl i största allmänhet väldigt energisnålt - dessutom näringstätt ?

agnetasch

Men grönsaker o frukt är fulla med kolhydrater som får blodsockret o hungern att dansa hambo i kroppen :D

kjpil

ett litet extremexempel..

2 msk 80% smör.. 213kcal

eller 940 gram vitkål 214kcal

eller för att vara lite mindre extrem och mer realistisk på vad man rimligtvis kan äta

3 st medelstora äpplen 195kcal

Jag tror varken GI, fettinnehåll eller kolhydratsmängd har någon större betydelse för vad som mättar längst om man jämför dessa livsmedel. Om man nu väljer att äta allt på en gång.. eller dela upp dem. Det är ganska stor näringsskillnad dessutom


kjpil

Smöret är nog ett bättre alternativ att ha till måltiden för den som är underviktig och behöver gå upp i vikt.

agnetasch

Men vad är det som får dig att tro att en nyutsläppt Viktväktare nöjer sig med så beskedliga saker som vitkål o äpplen. Nej det är nog bananer, vindruvor o ananas, sånt som varit begränsat under viktminskningsmetoden som lockar. Ärtor o majs minns jag själv som urgott, för att inte tala om bönor i alla former.
Jämför man 2 msk majonnäs med 300 g vindruvor (båda c:a 220 kcal/100 g) så fyller druvorna mer för stunden men majonnäsen mättar längre. Jag stöder mig på studier jag gjort på mig själv. Själv är bäste dräng ;D

kjpil

2msk majonäs
300g vindruvor
3,5 dl konserverad majs utan lag
3,5 dl kidneybönor kokta
4 kravbananer eller 2 jättestora vanligt odlade bananer
4,5 dl gröna ärtor

är mängder som motsvarar ungefär lika mycket energi ..
Håller med om att det är gott, jag äter själv mycket av dessa livsmedel som utgör fina näringskällor. Förutom majonäs äter jag inte så mkt eftersom det inte är nån favorit hos mig. Bönor är ju förutom väldigt gott också jättebra miljömat - och fantastiskt näringsmässigt :)
Lågt GI dessutom - om man nu ska bry sig om det om vi snackar aptit. Lågt GI verkar inte göra så mkt för aptiten enligt forskningen i dagsläget.

kjpil

En del hävdar att lågt GI är bra för att hålla sig viktstabil.

CiteraThis study was conducted at Hammersmith Hospital, London, UK, and assessed the effect of altering diet GI on weight-loss maintenance. It consisted of a weight-loss phase and a 4-month randomized weight maintenance phase.


Citerarandomized to a HGI or LGI diet to study the effect of diet GI manipulation on weight maintenance.


Citerasubjects were asked to include at least one HGI or LGI CHO containing food with each of their meals and snacks. Examples of HGI foods are white or wholemeal bread, cornflakes, weetabix, potatoes, couscous, melon, pineapple, and rice cakes. Examples of LGI foods are seeded bread, brown pitta bread, muesli, sweet potatoes, pasta, noodles, basmati  lowcook rice, beans, lentils, apples, and dried fruit.


CiteraIn conclusion, it was shown that in the setting of a healthyveating diet, manipulating diet GI does not appear to provide a further benefit for weight maintenance following weight loss.


The effect of dietary glycemic index on weight maintenance in overweight subjects: a pilot study. Obesity (Silver Spring). 2009 Feb;17(2):396-401. Epub 2008 Dec 4.

agnetasch

Ursäkta mig men det var ett tråkigt inlägg  :-\ Du kan inte berätta lite med egna ord?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal