Laxkorv

Startat av helfgren, 2008-11-27 18:05

Föregående ämne - Nästa ämne

helfgren

Har en fundering om man skulle kunna göra laxkorv .
Min fundering är vad man ska blanda med förutom lax , funderar på om man ska ha i lite dill eller om det smakar illa i den om man vill röka den , för jag tänkte röka den .
Kom med förslag och ideer på vad man kan ha i .
Ska stoppa smeten i krokfjälster av nöt , verkar vara det enda fjälster man kan få tag på här i Sundsvall.

MVH// Henrik
Carpe diem

Tommy

Laxkorv låter kul.

Klart du ska prova dill! Varför inte citronpeppar?! Det går kanon ihop med dill.
Jag såg en grej på nätet om laxkorv som man tillsatte kokt ris men är det bara utfyllnad tro?
Salta så det smakar bra och låt laxsmaken dominera.
Tänk på att syra från t.ex. citron får laxen att koagulera eller bli lagad rätt fort.
En kock visade mig en gång att en tunn skiva lax doppad i soja koagulerade på 20 sekunder!!!

Att lyxa och bara ha lax hade varit min melodi helt klart.

Stabilisera massan med ägg så den inte bara faller isär när den är färdigrökt.

Jag har olika fjälster om du behöver något annat. Du ser min mail under min profil, om du skulle behöva.
Jag skulle använda raka svinfjälster diameter 30-32 mm. Det är ungefär som en tjock grillkorv.

/Tommy

Nilsson

Oj, laxkorv har jag aldrig ens tänkt på att det skulle kunna göras.

Jag skulle nog som tidigare talare prova att göra på bara lax helt enkelt det låter jättegott.
Älgfilé tillagas gott och enkelt genom att man slår på spisen, ställer dit pannan och visar pannan för filén innan den tunnskivas och äts.

helfgren

Låter bra det Tommy att man kan maila dej om korvskinn , går det att skicka med posten om  man vill köpa  ???
Citronpeppar låter ju inte dumt , hur mycket ägg/kg lax tror ni man behöver ?
Jag ska inte procenta med något ris eller liknande utan bara stoppa den med någon god lax röra .

MVH// Henrik
Carpe diem

Tommy

Hör du av dig om du behöver fjälster. Det går att skicka med post det vet jag för jag har precis skickat till en i Karlskrona.

Tyvärr är priset just nu inte så kul för att Kina köper som tokar och tömmer den europeiska marknaden på fjälster. Ca 2 kronor metern får man ge nu. För bara ett halvår sedan kostade dom strax under kronan.

/Tommy

Tommy

Om du skall göra en laxkorv och använda ägg så är det en bedömningsfråga.
Mal laxen eller skär den i olika grova bitar. Blanda med salt, kryddor och slutligen ägg så du får en fast smet som går att pressa i ett krovskinn.
Är smeten(det kallas så innan man sprutar mixen i fjälster/korvskinn) för fast går det trögt genom korvhornet och fjälstret spricker lätt.
Smeten ska vara något lösare än smet till köttbullar ungefär. Svårt att beskriva en konsistens.

Varmrök sedan korven eller rök den och ge korven 20 min i sjudande vatten, ej kokande. Fyll inte fjälstren för hårt. Då spricker dom bara vid uppvärmning och tillagning.

/Tommy

Jomael

Oj vad gott det lät med lax-korv! Kan vi få se lite bilder sedan?

helfgren

Lägger ut bilder bara jag gjort dem , hoppas att det ska smaka mums i allafall.
Blir dem bra kanske man kan ha dem som alternativ på julbordet .

MVH// Henrik
Carpe diem

helfgren

Gjorde peppar rökt lax i helgen och det blev otroligt gott .
Såg att ica här i Sundsvall skulle sälja färsk laxfile för 69:90/kg  i veckan så då blir det till att ladda upp med det till jul.
Ska göra mer av den peppar laxen och gravas ska det göra.
Sedan blir det laxkorv , ska göra ett par olika fyllningar och se vilken man tycker blir bäst.
I korv nr 1 ska det vara lax , dill , ägg , grädde , citronpeppar och salt.
Korv nr 2 ska det vara lax , räkor , sedan som nr 1
Korv nr 3 ska det vara lax och kräftstjärtar , även denna som nr 1

Hoppas att det ska bli bra

MVH// Henrik

Carpe diem

Tommy

Prova att smeka laxen med lite gin, calvados, cognac eller whisky innan du gravar den.

/Tommy

helfgren

Låter ju kalas gott. Ska provas , tror du det funkar med Cointreau .

MVH// Henrik
Carpe diem

agnetasch


Tom

Henrik,
Jag är lite nyfiken, blev det någon laxkorv?

helfgren

Nej det vart ingen laxkorv till jul .
Blev dålig så orken räkte inte till det , men laxen ligger i frysen i väntan på att det ska göras .
Jag återkommer när det är provat .

MVH// Henrik
Carpe diem

Tom

OK,
Hoppas att du är bra nu!
Har planer på att försöka med rökt laxkorv och kycklingkorv själv, bara den beställda köttkvarnen kommer någon gång.

roffekock

2009-02-04 12:08 #15 Last Edit: 2009-02-04 12:16 by roffekock
All sorts fiskkorv är otroligt gott.  ;)

Testa sik

Eller varför inte färga tex Gäddfärs (saffran spenat  el något annat trevligt som färgar av sig) lägg smetarna i varsin spritspåse med slät tyll, sputa in alla tre på en gång i fjälster.  Sjud därefter i fiskbuljong tills den är färdig. Ser väldigt flådigt ut och passar bra som garnityr tiil vilken fiskrätt som  helst. ;)

/rolf
Matforum är bäst

Tom

Nu har jag testat att göra Lax-korv, använde lax, salt, svartpeppar, citronskal, citronsaft, dill & ägg.
Provsmakning imorgon   :)


helfgren

Ser delikata ut , du får återkomma med recension . Kul att du provar .

MVH// Henrik
Carpe diem

Tom

Självklart så är man naturligtvis lite förkyld med nedsatt smakförmåga som följd, men enligt frugan så var de väldigt goda med en tilltalande citron/dill-smak.

tant mossa

Om man inte har lust att göra laxkorv själv så finns det att köpa färdigt. Fogdölax heter firman, finns i Roslagen. De är även laxodlare och har jättefin lax, har handlat av dom flera gånger. Brukar finnas på Bondens marknad i Stockholm.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal