Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av David2
 - 2008-01-09 16:06
Chai har blivit en benämning på en slags kryddning på te. Den egentliga benämningen är: Masala Chai och har sin härkomst i Indien. Det betyder ungefär: kryddat te.
Chai betyder nämligen te i stora delar av världen.
Skrivet av johannao
 - 2007-11-19 17:53
Jag är chaiberoende! Älskar verkligen Chaite men är också grymt kräsen. Nu är jag inte helt säker och nån annan kan säkert berätta hur det verkligen förhåller sig, men står inte chai bara för blandning eller kryddning eller så?
I så fall är det alltså svart te med olika tillsatta kryddor och kan alltså blandas på många olika sätt. Nu till julen så mal jag kryddor själv till pepparkaksbaket och av de större bitarna blandar jag till ett eget chai.

Annars har jag några favoriter bl.a Yogi tea "black chai", Adoro "spicy chai" och celestial seasoning "Chai - original india spice" .  Jag som är en sucker på den onyttiga kondenserade mjölken brukar ibland söta chai-teét med det.

Och ja, om en kopp te någonsin är tröstande i höstmörkret så måste det vara en kopp chai! Uj, nu går jag och brygger mig en soppskål!
Skrivet av Annsofie
 - 2007-11-19 13:42
Är det någon som har provat Chai Thé? Har inte smakat själv, men har hört att det ska vara gudomligt?
Skrivet av David2
 - 2007-10-16 09:13
Ett fascinerande te som är svårt att hitta av god kvalité i Sverige, som har de fällningar du pratar om Urban är Geinmaicha. Det är ett te ifrån Japan med ris i.

Genmaicha av låg kvalité är verkligen inte gott, men så fick jag smaka hur det verkligen skulle smaka en dag och blev mycket förvånad.. Det var inte bara ett helt annat te, det var t.o.m. verkligen gott.
Skrivet av tefascisten
 - 2007-10-10 08:59
urban: alltså det ångkokas inte när man tillreder det hemma... när du köper det i affären är det redan ångat, för att den oxidationsprocess som annars gör det svart ska stoppas. Kinesiska teer wokas istället för att den här processen ska avbrytas. Att teet är ångas är alltså något som sker i slutet av tillverkningen, i tefrabriken, inte något som man ska göra med teet hemma. Hemma kan man tillreda teet som man nu vill, i kanna eller press.

Chaikana i gamla stan, sthlm, ordnar teprovningar. Annars vet jag inte... Någon annan som vet?
Skrivet av Urban
 - 2007-10-09 20:17
Tack för svar: tefascisten och house of tea

Det thé som jag blev serverad hos mina Japanska vänner ångkokades inte utan bryggdes i en pressobryggare.
Det hade en lite grumlig ton samt att det var fällningar i koppen (små gröna prickar), dessa var mjuka och kändes knappt.
Vad jag vet så har dom tagit med sig det théet från Japan. Jag får väl vid tillfälle fråga vilken sort det var.

Det här med thé verkar ju bli en stor grej (eller är). Anordnas det théprovningar i landet?. Existerar det över huvud taget?.
Skrivet av David2
 - 2007-10-08 22:30
Urban:

Jag har sällan brist på ord och det är ett delikat ämne, men för att korta ner detta:

Skillnad teer emellan
Det är stor skillnad mellan grönt te och grönt te. Det te som i regel används i påsarna och doppas i vattnet är massproducerat te i stora kvantiteter, det te man använder är te av låg grad med mycket små blad som med fördel löses upp snabbare vilket är önskvärt på påse.

Oxidering
Ett grönt te är ett te där teets oxidering stoppas genom snabb upphettning antingen via stekning, ångning eller ugn. Felaktigen kallas oxideringen för fermentering och där man kan se att även tidningarna ofta bara skriver av och formulerar om och skriver då felaktigen att teet jäser, vilket är vad fermentering egentligen betyder.

Klassificering
Allt te klassificeras, där de finaste stora bladen går till lösteet varpå resten går till påsteer. Grönt te är färskvara, det handlar om månader och det handlar om rätt förvaring. Betänk att dessa paket ligger i butiken efter att ha gått igenom långa produktionsled. Storproducenterna blandar ofta sina teer med smaksättning för att finna en smak för konsumenten. Detta går att utläsa på paketet.

Kinesiskt - Japanskt
Våra personliga favoriter är kinesiskt te. Kineserna värmer sitt te, steker det i wokpannor som oftast. Detta ger teet en lite sötare smak. Dessutom har kineserna en oslagbar variation av teer.

Japanerna däremot ångar teet där teet får en mörkare tesmak. De japanska teerna har en unik tesmak som går igenom i deras varianter mer eller mindre, och där de av högst kvalité verkligen har en grön färg på drycken och är tjocka som mjölk.

Rekommendation för de kinesiska teerna: Lung Ching Xi Hu Supergrade. Måste vara höggradig, eller Da Ye Xiang. Rekommendation för japanska teer: Gyokuro, högt pris, men mycket speciell.

Skrivet av tefascisten
 - 2007-10-08 19:03
Urban: nu var det visserligen inte mig du vände dig till, men jag kanske ändå kan bidra lite... Om du har druckit te på sushirestauranger och hos japanska vänner har du nog inte helt otippat druckit japanskt grönt te. Grejen med de japanska gröna teerna är att de ångas, vilket ger en speciell, nästan algig, söt smak. Det lipton och twinings säljer är säkert bara en annan sorts grönt te, det finns lika mycket variationer inom gröna teer som inom svarta.

Det som utmärker grönt te är helt enkelt att det inte har oxiderat som det svarta har gjort, och det finns massor av olika varianter av grönt te, precis som svart. Om du vill prova lite olika gröna teer kan du ju börja med tex. ett gunpowder och ett sencha. Lättast är ju att gå till en teaffär.
Skrivet av Urban
 - 2007-10-07 19:02
House of tea: Du som är thé expert kanske kan förklara vad som är grönt thé och vad som inte är grönt thé.
Vad menar jag med det?. Jo!.
Dom sk. gröna thésorterna som jag provat från affären som typ. Twinings, Lipton mm. smakar inte alls som det gröna théet jag druckit på sushirestaurang eller hemma hos japanska vänner.
Är det äkta grönt thé som Twinings och Lipton säljer?.
Vad är det som utmärker ett grönt thé och vad innehåller det?
Om jag vill köpa ett gott "äkta" grönt thé . Vilken sort rekommenderar du?.
Skrivet av johannao
 - 2007-10-05 17:35
Te är absolut en favoritdryck hemma hos mig. Jag är inte superkräsen utan dricker både billiga och dyra sorter, helst svart och aldrig rött (blä).Earl grey special eller earl grey russian är tillsammans med chaite det som jag föredrar framför allt!Men några andra favoriter är:

För den konservative/tetvekaren:
Earl grey i påse eller hellre earl grey special (extra mycket bergamott = fräscht)
Green tea orient (lipton, lösvikt), smakar anis. Mycket fräscht och gott.
lapsang chousong (stavas nog inte så men..) med sin rökiga smak är visserligen väldigt speciellt men brukar gå hem hos dem som vabligtvis inte dricker te. Jag gillar det verkligen till frukost/brunch.

till mat (särskilt sushi)
Gen Mai Cha (stavas det så?) men rostat ris är underbart gott till sushi eller annan mat. En grön favorit.
Darjeeling, ett svart te som misstas för grönt. kallas ibland teernas champagne för sin porlande smak. Ett lättdrucket och friskt te.

kryddiga, bli mysig och varm-teér
Chai-te, olika varianter. Dricker med mjölk och råsocker alt. kondenserad mjölk.Min absoluta favorit av allt!
billigt: Willys masalate är inte helt fel trots låg kvalité, lipton Indian spice är också god
saffran/chili, en storsäljare i tebutiker
marockanskt myntate, bryggs själv av gunpowderte (tebutik), råsocker och myntablad (färska). Lipton har i sitt "triangelsortiment" ett myntate som är riktigt gott.

Favoritmärken (vanliga i hälsokost eller vanligt matbutik):
yogate (som tidigare tipsats om, jag kan bara instämma), kryddvarianterna är goda. Hälsovarianterna lite tråkiga.
Clipper- mycket örttesorter, överlag bra kvalité
Dilmah - dyrt påste som smakar bra
och ett jag glömt namnet på men som man ofta hittar i butiker med mellanösternsortiment, mörkgrön kartong, nån som kommer ihåg vad de heter? Mycket bra te iaf.

(hemma hos mig nu; chaite, lapsang, earl grey, russian earl grey, fruktinfusioner (citron,persika,mango/kanel och grapefrukt/lime), hallonte, hjortonte, åkerbärste, kardemummate, lipton green tea orient,gen mai cha, hallonblads/myntaörtte, rött körsbärste, vitt te (silver tea) och säkert fler jag glömt och några jag inte längre kan idetifiera, hmm, en storstäding är nog på sin plats...)
Skrivet av David2
 - 2007-10-05 13:38
Jag är en riktig teälskare och driver dessutom en tebutik på Internet.

Jag hittade er tråd här och var bara tvungen att lägga mig i.
Det är stor skillnad på te och te och jag imponeras ännu av den otroliga variationen av det rena teet.

Ett av mina största favoriter är det vita teet Bai Hao Yin Zhen. Det har en otroligt mild smak, men ack så god!
Skrivet av Znapper
 - 2007-09-29 09:54
Citat från: justrom skrivet 2007-05-30 23:24
Lapsang är ett kinesiskt the med mycket röksmak. Påminner om vissa whisky-sorter, men inget för mig.


Lapsang är otroligt gott.
Tyvärr vär det ett tag sen jag såg det i butiken.
Får ta och fråga om dom kan ta hem det eller om det kanske har utgått.
Skrivet av tefascisten
 - 2007-09-28 19:11
andreas: en tetermometer! :) Alltså, det är en termometer gjord för mätning av tevatten. Den ser ut som en helt vanlig termometer, så jag antar att en sån funkar den med. Vilket termometer som helst som tål vatten liksom.

En generell regel när det gäller hög kvalitet är att påste är det inte, medan löste är det. Större blad och grönare färg kan också indikera högre kvalitet på gröna teer. Och så priset naturligtvis, dyrare är bättre, fast så är inte alltid fallet, men man kan inte förvänta sig att hitta riktigt fint te för typ 20 kr hektot. Det enklaste är ju att handla hos en specialiserad tehandlare, då kan de ju berätta om teerna. I slutändan är det så klart din egen smak som avgör, köp det du tycker är gott helt enkelt. I affären där jag jobbar kostar en gyokuro 25 kr hektot, medan en "finare" sencha fukujuy kostar 40, men jag föredrar ändå den förstnämnda.
Skrivet av Andreas
 - 2007-09-28 07:12
Citat från: tefascisten skrivet 2007-09-25 23:58
Om man är lika insnöad som jag kan man kolla den exakta temperaturen med en termometer.


Vilket slags termometer använder du?

Citat från: tefascisten skrivet 2007-09-27 23:58
En tumregel är att ju sämre kvalitet på det görna teet, desto högre temperaturer kräver det.


Hur vet man vilka som har bra kvalitet och inte? Måste man smaka sig fram eller finns det några kännetecken man kan gå efter när man köper sitt te?
Skrivet av tefascisten
 - 2007-09-27 23:58
jo jag tog det nicket efter att en kompis skulle bjuda mig på te, hon hade bara påste och frågade om det gick bra för en tefascist som mig :) det är inte så allvarligt menat, jag är ju inte mordiskt när det gäller teer, haha.

Nä 75 är helt normalt för gröna teer. En tumregel är att ju sämre kvalitet på det görna teet, desto högre temperaturer kräver det. Vissa fina gyokuros kan man brygga i närmare 60 grader!

Annonser

Powered by EzPortal