Vad är björkripa?

Startat av roffekock, 2008-01-14 22:43

Föregående ämne - Nästa ämne

roffekock

Jag vill fråga er vad används Björkripa till? Den är producerad av ett företag i Jämtland och innehåller bla.svart vinbär.
I bakgrunden ser du en bonadsmålning som min fru gjort till sin kock. Fin va?
Matforum är bäst

Andreas

Jag flyttade detta till en egen tråd då Björkripa i första hand är en en dryck och inte en ingrediens. (Det går visserligen att använda Björkripa för att göra sås till viltkött men det verkar slösaktigt.)

Björkripa kan beställas härifrån http://www.nordictaste.se och här är en direktlänk till en PDF-fil med produktinformation: http://www.nordictaste.se/download/038_bjorkripa.pdf

Jag ringde upp Jan-Anders på Örtagård öst och han berättade att drycken har två funktioner - dels att det är en festlig dryck eftersom man blir upplivad av att dricka den ungefär som att dricka minde mängder alkohol och dels hälsoaspekten eftersom att han menade att pollenallergi lindras genom att dricka björksav.

De har förresten gjort två varianter, en med svarta vinbär "björkripa" och en med hallon "björkrom" och bägge är tillverkade som en nektar*  med skillnaden att man tillsatt björksav istället för vatten.

*) Om nektar: http://www.slv.se/upload/dokument/Lagstiftning/2000-2005/2003_18.pdf

Har du smakat din Björkripa Rolf, gott?

Det vore förresten intressant att höra om någon har praktisk erfarenhet av lindrad pollenallergi av att dricka björksaft eller som känt sig upplivad av att dricka björksaft?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Jag har mest haft den som en smakförstärkare till precis det du säger en god viltsås. Men jag tycker även att den är god att dricka som den är. Björksav har vi använt  som dryck på bordet den ska var väl kyld den som  är den bäst.Vi har även provat att använda den till mäsk som sedan har br.... och fått förbluffande bra smak. Jag vurmar nu inte för detta tilltag se det mer som ett experiment. 8)

/rolf
Matforum är bäst

johannao

som liten drack jag björksav, egenhämtad. Detta är alltså ungefär samma sak? häftigt...

agnetasch

Vilka roliga saker dom har på Örtagård Öst; Rävtår (torkade rönnbär) Rönnbris (rönnbärs-kapris) o en massa grejer som bara låter gott; skogshonung, blåbärsvinäger o rabarberglögg :D

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal