Tips på gott the

Startat av justrom, 2007-05-30 22:07

Föregående ämne - Nästa ämne

justrom

Tänkte sondera terrängen här och höra vad ni tycker om te. Jag har alltid varit en konservativ te-drickare och hållit mig till Earl Grey och mestadels Twinings.

Senaste halvåret har jag provat Twinings gröna te och jag gillar det starkt, speciellt sen jag insåg att man skall låta vattnet kallna lite (85 grader) innan man gör sitt gröna te.

Min fråga är då vad ni kan rekommendera för te? T.ex. är det värt att gå till en specialbutik och köpa te?
Dock har jag testat Lapsang och gillade inte det alls.

Urban

2007-05-30 22:31 #1 Last Edit: 2007-05-31 10:33 by Urban
Det där med att inte hälla på kokhett vatten har jag också fått lära mig på senare tid. Théet blir mycket rundare och fylligare i smaken då.. och inte så beskt som det kan bli ibland.
Själv så dricker jag inga stora mängder thé.. men jag gillar verkigen grönt thé.. Drack mycket av det på min senaste Thailands resa.. Dock så vet jag inte vilken eller vilka sorter det var  :-[.
Ibland så brukar jag köpa thé från självplocken på affär´n eller så på en butik som heter théhörnan som finns lokaliserad här i umeå. Där kan man finna många spännande sorter.
Jag vill själv lära mig mer om thé och om olika thésorter.. Hoppas att det finns någon fler thé intresserad själ här.

Vad är Lapsang för thé?

justrom

Lapsang är ett kinesiskt the med mycket röksmak. Påminner om vissa whisky-sorter, men inget för mig.

Urban

Låter skumt med röksmak i Thé!. Måste smaka klart annorlunda...

crlhrv

Det är kul att prova olika tesorter men många luktar mest gott och smakar desto mindre. Söderblandning och Gräddrabarber är riktigt schysta.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Citat från: crlhrv skrivet 2007-05-31 10:41
Det är kul att prova olika tesorter men många luktar mest gott och smakar desto mindre.


Det har du sannerligen rätt i! Ett trevligt sätt att testa olika teer utan att bli sittandes hemma med väldoftande påsar man inte riktigt gillar är att prova olika sorter när man är på café.

Lipton Indian Spice är gott.
Den som inte frågar får inga svar.

justrom

Tackar för svaren. Håller med om doftande the. Vi har flera pås-varianter på jobbet men ingen av dem har fallit mig i smaken. Jag tycker svarta vinbär, citron och liknande är överreklamerade.

Ville bara kolla så jag inte helt missat någon variant. Eller om det kan vara värt att köpa lite dyrare the.
Så här ser iaf ett typiskt  te-drickande under en dag.

Frukost: Earl Grey med mjölk i. Tycker mjölken tar ner den beska smaken lite och gör teet snabbare drickbart.
Kväll: 1-2 koppar Grönt the. Koka vatten, vänta fyra minuter. Gör the i 3 minuter och vänta sedan någon minut till. Grymt gott. Absolut ingen mjölk i detta the då det förstör smaken

Nu gillar jag ju iofs kaffe ännu mer så jag brukar i regel dricka kaffe på kafeer.

Urban

Var brukar du dricka för kaffe när du går på Caféer?. Väljer du smaksatta ibland?.

justrom

Citat från: Urban skrivet 2007-05-31 22:10
Var brukar du dricka för kaffe när du går på Caféer?. Väljer du smaksatta ibland?.


Jag sa ju att jag var konservativ.  :) 90% nybryggt kaffe i Sverige. Men nu blir det oftare espresso och cappucino. Utomlands blir det mest espresso, latte och cappucino.

Hemma kör jag filter eller presso från nymalda bönor (Zoegas). Där brukar jag ha en skvätt mjölk.
Jag kommer inte att hänga med espresso-trenden, det tar för mycket plats i mitt lilla kök.

Andreas

Citat från: justrom skrivet 2007-05-31 20:48
Så här ser iaf ett typiskt  te-drickande under en dag.


Oj du var verkligen en seriös the-drickare! Använder du någon speciell thekanna eller brukar du laga till i det koppen?

Använder du vattenkokare förresten? Har själv ibland funderat på att skaffa en sån, ingen platta att passa eftersom de slår av sig själva och så sparar man lite energi.

Och vad säger du om the med honung?
Den som inte frågar får inga svar.

justrom

2007-06-01 10:23 #10 Last Edit: 2007-06-01 10:26 by justrom
Citat från: Andreas skrivet 2007-05-31 23:34
Oj du var verkligen en seriös the-drickare! Använder du någon speciell thekanna eller brukar du laga till i det koppen?

Använder du vattenkokare förresten? Har själv ibland funderat på att skaffa en sån, ingen platta att passa eftersom de slår av sig själva och så sparar man lite energi.

Och vad säger du om the med honung?


Seriös vet jag inte. Det är ett nyväckt intresse sen jag började med grönt the. Jag använder för tillfälle en sil direkt i koppen.

Att göra i kanna har jag funderat på men känns mest värt för flera koppar. Sen är det ju bladen som måste bort så det inte drar för länge. Antingen tänker jag skaffa ett uttagbart filter eller satsa på presso-varianten

Jo jag har vattenkokare. Snabbt och smidigt så slipper man stå och vakta. Sen noterar man vad tiden är när det är klart och väntar tills det svalnat något. Tror att de riktiga nördarna tar av när luftbubblorna stiger från botten. Det skall tydligen bli godare om man inte kokar upp.

Honung fungerar ju, men jag brukar bara ha det när jag är förkyld. Har aldrig provat honung i grönt the ännu.


Andreas

Vad har du för vattenkokare och är du nöjd med den? Tänkte ifall jag skulle köpa en själv.

Det finns inget annat grönt du tycker är riktigt bra förutom Twinings gröna?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Det där teét från Twinings.. Innehåller det anis?

One

Jag dricker olika tesorter vid olika tillfällen. För den som tycker att te har för lite smak rekommenderar jag Yogate. Jag har testat med svart peppar och kanel, de är jättegoda.

Annars tycker jag att te ska köpas i specialbutiker med kunnig personal. För den som åker genom Småland i sommar kan jag rekommendra ett besök hos Stockhultsgården utanför Markaryd. Mitt ute i skogen finns ett café (vad finns det för alternativt ord för ett ställe som serverar hundratals tesorter och bara svart bryggkaffe) med ett tesortiment jag tidigare bara stött på i större städer.

Mitt favoritte var svart aprikoste blandat med grönt te, det smakar fruktigt, fylligt och fräscht på samma gång. I våras var jag på teprovning och fick smaka Silverte, som görs på de första bladen och anses vara det mest exklusiva. Det var en stor besvikelse, jag hade svårt att skilja smaken från rent vatten! 
Det finns två sorters mat: sådan jag gillat och sådan jag ännu inte smakat.

Urban

Aprikostheét lät gott.. Heter det bara aprikosthé eller har det något speciellt namn?.
Var köper du det?

One

Det te jag tänker på heter Shang Tung (osäker på stavningen) och jag har köpt det i olika tebutiker i Göteborg.
Det finns två sorters mat: sådan jag gillat och sådan jag ännu inte smakat.

justrom

Citat från: Urban skrivet 2007-06-01 20:09
Det där teét från Twinings.. Innehåller det anis?


Oj, oj, jag har inte hållt koll på den här tråden ser jag.

Nej, det tror jag inte. Är inte hemma nu så jag kan inte kolla på paketet. Det innehåll grönt te och citron. Såg förresten att de hade grönt te smaksatt med bergamott. Måste testa det nästa gång, för det kanske är den bästa av två världar, earl grey och grönt te.

Aprikoste och grönt te kanske man skulle prova också. Men det lär man ju behöva gå till en specialbutik för.

Förresten så angående vattenkokare så har jag ingen speciell. Men jag har kompletterat med en stektermometer för att få rätt temperatur på vattnet. :) Intressant är ju att vattnet enligt min termometer nästan omgående går ner till 95 grader så för svart te skall man inte vänta med att hälla vattnet. Men man måste hålla sig till tåls några minuter efter att teet är klart för annars smakar det ju inte lika mycket tycker jag.tefascisten

Jag är en tenörd av stora mått, och tycker att man åtminstone någon gång bör prova te som smakar som te ska smaka, alltså rena teer fria från hallon, citron, persiksosmak och annat otyg ;) Det finns ett så bredd smakspektrum bland rena teer, allt från mustigt, svartaste svarta Assam till lätt, blommig Darjeeling med citrusaktiga toner.

Sedan tycker jag absolut att man ska prova ett oolongte, gärna då Tit Kuan Yin från Kina, det är en väldigt lättgillad oolong med touch av persika (alltså naturligt, inte via tillsatta smakaromer). När det gäller gröna teer tycker jag att man ska våga sig på Gyokuro, ett ångat, japanskt te. Det är sött, örtigt och lite algigt. Svarta teer ska generellt sett bryggas i 4-5 minuter i 95 gradigt vatten, oolonger i ca 4 minuter i 85 gradigt vatten och gröna teer 2-3 minuter i 75 gradigt vatten. Om man är lika insnöad som jag kan man kolla den exakta temperaturen med en termometer. Och använd alltid löste, i en kanna eller direkt i koppen!


justrom

Oj, snacka om att sätta ribban med ett sånt nick.  :)

Jag gillar ju mitt gröna te med citron från Twinings. Fast jag har ju ännu aldrig provat grönt te utan citron. Det kanske är ännu godare. Jag är inte så förtjust i allt för mycket smaksättning heller. Just nu har jag söder te hemma och det gillar jag inte riktigt, men jag tänker dricka upp det iaf.

Termometer har blivit standard för mig numera men 75 grader? 80-85 grader har jag fått rekommenderat.


tefascisten

jo jag tog det nicket efter att en kompis skulle bjuda mig på te, hon hade bara påste och frågade om det gick bra för en tefascist som mig :) det är inte så allvarligt menat, jag är ju inte mordiskt när det gäller teer, haha.

Nä 75 är helt normalt för gröna teer. En tumregel är att ju sämre kvalitet på det görna teet, desto högre temperaturer kräver det. Vissa fina gyokuros kan man brygga i närmare 60 grader!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal