Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - kayaker

1
Citat från: henrikskoglund skrivet 2019-03-30 12:18
Låter intressant. Vilket vin rekommenderar du till torsk?

Det beror, som sagt, en hel del på tillagning och tillbehör, även om t.ex. Riesling är en druva som går att dricka till det mesta utan att det blir fel.
2
Det blir lätt fel om man generaliserar. Tillagningen och tillbehören påverkar väldigt mycket. Det är stor skillnad på t.ex. inkokt lax och halstrad tonfisk och jag skulle definitivt inte välja samma vin till de rätterna. Jag skulle aldrig välja ett rött vin till inkokt lax om den inte serverades väldigt oortodoxt med t.ex. knaperstekt bacon, men till halstrad tonfisk kan jag mycket väl tänka mig t.ex. en Pinot noir.
3
Citat från: kurt skrivet 2019-03-15 20:22
Pete Evans får väl publicera sin fakta i den fackgranskade vetenskapliga pressen precis som alla andra forskare, fast då kanske han får börja med att gå ut grundskolan?

Så länge han tjänar pengar och inte blir stoppad med lagliga medel så lär han tyvärr fortsätta.
5
Citat från: Mat-Janne skrivet 2018-12-21 18:03
Intressant att du kallar mat för "detaljer". Finns det en orsak?

Han menar nog styckdetaljer.
6
Citat från: Zibi skrivet 2018-11-17 09:29
I Sverige verkar det vara svårt att hitta. Jag försökte googla lite men hittade ingenting tyvärr. Man tycker att det borde finnas i Tyskland eller Frankrike i alla fall.

Det finns några stycken. Robin Dalman är väl den mest kände.
7
Citat från: mateid skrivet 2018-11-02 07:43
Tack för tipsen, nu ser jag att det faktiskt finns hopp  :)
Var det länge sedan du köpte den på Martin & Servera?

Inget direkt svar på frågan, men när jag var förbi Martin&Servera i söndags så hade de ingen rea på någon Patinakastrull.
8
Jag kom på att Patina också gör sådana kastruller. De finns bl.a. på Kitchenlab.
https://www.kitchenlab.se/produkt/kastrull-rostfritt-stal-med-lock-patina/
9
De Buyer Prim'Appety finns i flera storlekar upp till 8l med ett handtag. 3l-modellen finns bl.a. på Kitchentime.
https://www.kitchentime.se/sv/p/prim-appety-kastrull-o-20-cm-3-liter
10
Citat från: Cathy skrivet 2018-05-30 15:02
Klorofyll tror jag inte att det är, snarare en reaktion liknande den som kan göra hårdkokt äggula ärggrön, när järn från gulan reagerar med svavel från vitan. Vitlök innehåller både järn och svavel. Jag tycker mig se början till grönfärgning redan på bilden.

Korrekt av dig och fel av mig. Jag läste lite slarvigt tidigare. Färgen kommer av hur olika våglängder absorberas - i det här hallet i olika multipyrrolmolekyler. Mer specifikt så absorberar en del olika fyr-pyrrolringmolekyler ljus så att de ser gröna ut. Klorofyll är en sådan och ämnet som ger vitlöken dess gröna färg är en annan med likadan struktur.
Harold McGee förklarar en del i den här artikeln.
11
Citat från: Andreas skrivet 2018-05-29 07:48
Slänga mat är trist! Men om det nu är en kemisk reaktion, kan man inte tillsätta nåt för att få bort den gröna färgen?!

Det som ger den gröna färgen är faktiskt klorofyll, så alternativet skulle väl isåfall vara något som bryter ner klorofyll.
Personligen så skulle jag spara den och använda den i sammanhang där utseendet inte spelar någon roll eller är till någon nackdel.
12
En viktig nyckel till en bra risotto är la tostatura, dvs. rostningen/stekningen av lök och ris och en annan är la mantecatura, dvs. den vigorösa nedrörningen av smör och parmesan på slutet.
Ris: Carnaroli eller vialone nano
Buljong: Helst egengjord, men det finns skapliga köpealternativ. Har dock inget konkret tips just nu.
Vin: Torrt, vitt vin.

Felicity Cloakes artikel är bland de bättre som finns angående hur man gör risotto:
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2010/may/06/how-to-make-perfect-risotto
13
Övrigt om mat / SV: Flytande kväve
2018-02-26 09:52
Citat från: kurt skrivet 2017-07-17 18:38
Har man inte kontroll på sin jäsprocess, så kan svampar eller bakterier som producerar en blandning av etanol och metanol växa där, det är en av de vanligaste orsakerna till metanol förekommer i etanol. Det är något man bör tänka på när man köper t ex ett naturvin och på köpet kanske blir blind

DOI 10.1186/s40064-016-3303-1

Man bör dock vara medveten om traditionella behandlingen mot metanolförgiftning har länge varit att ge etanol eftersom enzymet som bryter ner både etanol och metanol prioriterar etanol. Det innebär att metanolen inte metaboliseras så länge det finns etanol att bryta ner och det är restprodukterna, framförallt metanal, som bildas vid nedbrytning av metanol som är giftiga.
Mig veterligt har jäsning av vindruvor aldrig gett tillräckligt hög andel metanol för att utgöra någon fara. Däremot har ffa. jästa palmviner, främst från raffiapalm, orsakat en hel del metanolförgiftning som t.o.m har resulterat i en del dödsfall. Även alkoholjäsning av durra, majs, banan och några andra frukter har orsakat metanolförgiftning.

För övrigt så är det felaktigt att säga att etanol innehåller metanol. Det är två olika alkoholer.
14
Citat från: Mek-Thomas skrivet 2018-02-12 17:52
För övrigt så blev jag lite förvånad över att antalet nya medlemmar som verkar komma från matforumet var förvånansvärt lågt. Jag har hittills fått bättre resultat på mer hjärndöda sociala medier som Facebook (ok vi talar inga tresiffriga medlemsantal, men ändå).

Det blev jag lite förvånad över. Jag trodde här skulle vara rätt ställe för att lyckas testa en sådan här app. Ni som varit inne och snokat och resonerat att det inte var något för er, vad beror det på? Saknas funktioner? Jag förstår att just kontoskapandet kan vara ett litet hinder. Är man tveksam till att lämna ut sin e-post?
Eller har ni, precis som Mat-Janne, redan har en bra lösning för hur ni hanterar era recept?

Jag kan ju bara svara för egen del, men jag använder sällan recept utan lagar den mesta maten lite mer ad hoc. Jag har helt enkelt inget direkt behov av en sådan tjänst.
16
Angående Korvhantverk Stockholm så finns en del av deras korvar numera i sortimentet hos Martin&Servera. Det borde göra det enklare att t.ex. få någon butik i närområdet att beställa hem deras korvar.
17
Man ska vara medveten om följande:
- Det har inte gjorts några studier på människor där man har kunnat fastställa att de nitrosaminer som bildas i maten är cancerframkallande.
- En förkrossande majoritet av vårt intag av nitrit och nitrat som kan bilda nitrosaminer kommer från grönsaker och saliv!

För att besvara huvudfrågan så bör Gourmetkorv vara värda att kolla upp. De finns på flera olika ställen i Göteborg.
18
När äggen åldras så stiger pH i vitan vilket gör att skalet lossnar lättare. Om man har färska ägg så kan man underlätta skalningen lite grand genom att ha lite bikarbonat i kokvattnet.
Källa: Harold McGee "On Food and Cooking"
19
Citat från: Andreas skrivet 2017-12-23 17:27
Ah se där. Ja den såg ju väldigt lik ut. Undrar vilken som är bäst.  :)

Många användingsområden de räknar upp hos Ica "dekorera bakverk... fylla pannacotta i glas utan spill samt att fylla plättlaggen med". Men inte 17 kan den väl vara bra att fylla plättlaggen med, går inte det alldeles för sakta?!

Ingen aning, men det känns som en krystad "lösning" på ett icke-problem.
20
Citat från: Andreas skrivet 2017-12-21 22:44
Måste tipsa om att Clas Ohlson har en 80-kronors doseringstratt som man med tummen styr om det skall komma smet eller ej. Enligt pålitlig källa fungerar den toppen "inte ett spill" för både ischoklad och knäck!

Finns kanske andra liknande varianter också, nån som vet?

Det finns en från Jonas som säljs bl.a. på Ica. Just nu går den att köpa för 59:-.
http://www.icahemma.se/Doseringstratt-l-Jonas-p-43627.aspx

Annonser

Powered by EzPortal