Varför fungerar kooperationen (Coop) så dåligt?

Startat av Andreas, 2007-12-19 08:52

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

1) Hur kan det komma sig att en butikskedja som ägs av konsumenterna själva inte erbjuder bättre varor än vad Coop gör? Några riktigt dåliga produkter under coops egna varumärken jag känner till är russin med transfett, hushållspapper så löst rullat att det bara är fluff och värmeljus under all kritik (har någon fler exempel så låt gärna höra). Hur kan konsumenternas egen kedja sälja rent skräp?

2) Coop går med förlust, 2006: "Coop Sverige som helhet gör dock fortfarande en förlust, som på helåret uppgick till - 202 MSEK" http://www.coopnorden.com/CCMS/templates/template11_03.asp

3) Ica är numera mer än dubbelt så stort som Coop: Ica 49,8%, Coop 21,6% http://www.dlf.se/webb06/pdf/Dagligvarukartan_2006.pdf

4) Inte heller verkar kooperationen hantera sina anställda prickfritt - Handels missnöjda med ooperationen http://www.sr.se/dalarna/nyheter/artikel.asp?artikel=1719610
"- Kooperationen är sämst i klassen idag på arbetsgivarsidan. De har svårt att ta till sig vad personalen och vi säger. Man för ingen dialog och det är oerhört dåligt. "

Var brister det? Är själva idén med en kooperation feltänkt eller är det själva Coop som fungerar dåligt och i så fall varför?

(Själv är jag en notoriskt otrogen kund och handlar både hos Coop, Ica och Willys just för att dra nytta av det bästa respektive butik har att erbjuda...)
Den som inte frågar får inga svar.

Nina H

Jag tror att det är för att man låtit främst ideologi styra. Det är väldigt bra ibland men funkar ibland inte alls. Kanske mindre i stora organisationer. Tycker alla deras affärer varit som en enda stor, sövande skyddad verkstad. Ingen vet något, ingen svarar i telefon, släpande steg. Lysande undantag har jag förstås träffat, men det har känts så segt.
Nu har jag fått en jättebra Coop Forum i närheten och det känns som en ny generation för här är det rappare, om jag än är tveksam till en del av deras varor. Det är en KRAV-märkt butik (främst för dessa varor jag handlar där), men varför har de då extrapriser på en massa äckliga halvfabrikat?

Gutenisse

Jag vet inte mycket om hur Coop och ICA fungerar, men jag vet att transporterna skiljer sig åt en hel del. ICA's transporter sköts av separata åkerier medan COOP har egna bilar, men inte i ett åker.
COOP-chaufförerna tillhör Handels medan ICA's chaufförer tillhör Transport. Lönerna skiljer sig ganska rejält, speciellt på nätter och helger.
ICA försöker slippa ifrån icke lönsamma leveranser medan COOP ser till att leverera. COOP har nog många gånger bättre service vad gäller transporterna, men även betydligt dyrare.
Har själv kört 1 pall från Rotebro (Stockholm) till Sundsvall på en lördag. Anledningen? Jo, på pallen låg en smörgåstårta som en kund i Sundsvall beställt, så pallen var tvungen att leveras samma dag. Hade ICA kört upp pallen? Inte en chans! Dom hade eventuellt fixat en likvärdig tårta från en affär i Sundsvall, men aldrig att dom kört upp den från Stockholm.

agnetasch

Citat från: Gutenisse skrivet 2009-06-10 19:44
Dom hade eventuellt fixat en likvärdig tårta från en affär i Sundsvall, men aldrig att dom kört upp den från Stockholm.
Vilken underlig kund som inte själv kom på att beställa en smörgåstårta i Sundsvall. Är det försvarbart ur miljösynpunkt att köra en smörgåstårta 76 mil (t.o.r) ???

Andreas

Citat från: Nina H skrivet 2009-05-05 21:59
Jag tror att det är för att man låtit främst ideologi styra.


Fast jag har lite svårt att förstå vad i det hela som nämns här i tråden som är ideologi, vad går ideologin ut på?

För att anknyta till det jag skrev i punkt ett och det du skriver om extrapriser: nedanstående annonser fanns i lokaltidningen förra respektive denna vecka - skräp som läsk, chips, pytt i panna och saft riktigt billigt - i vems bästa är det?
Den som inte frågar får inga svar.

nissing

Jag bor i Upplands-Bro nordväst om Stockholm.
Här har vi en stormarknad och en bemannad bensinmack. Det är COOP och OK.
Båda två är under all kritik i kundbemötande och effektivitet. Macken är i och för sig välförsedd med saker du kan tänkas behöva till bilen, vilket inte är självklart på en bensinmack i dag.

På COOP däremot funderar jag på om inköpscheferna på de olika avdelningarna skulle ha fått behålla sina jobb om varuhuset inte har sitt ursprung i kooperationen.
Det är ofta urplockat i hyllorna och varor är påfallande ofta har bästföredatum passerat och servicenivån skall vi inte tala om, historierna om personalen på dessa båda ställen skulle fylla flera sidor, man blir alldeles matt.

Nu undrar man ju varför ingen annan matkedja eller mack etablerat sig i kommunen. Jag skulle gladeligen stå först i kön till t.ex. ett ICA Maxi för att få ett kundkort.

Kan det månne bero på att COOP och OK:s rikslager ligger i kommunen och är kommunens näst största arbetsgivare, näst efter kommunen själv?

Andra COOP-varuhus är helt ok, som Rotebro, Häggvik och Bromma. Vårat är USELT, överväger ni att stanna där för att handla om ni har vägarna förbi? Kör vidare är min rekommendation.

Ska bli intressant att höra om någon annan har likande erfarenheter från andra eller samma stormarknad.

DRutström

En anledning till att COOPs butiker ofta kan vara lite "risiga" kan vara att butikerna inte har någon ägare på plats. Han som är högsta hönset på bygget är en anställd butikschef och har egentligen inget djupare intresse än att behålla sitt jobb, han får sin månadslön och är allt för ofta nöjd med det.

En ICA butik ägs av handlaren, alltså högsta hönset på bygget. Det är hans butik, det är hans hyllor, det är hans varor. ICA har allifrån 1-9% av aktierna och har särskilda avtal. Men det ligger i handlarens intresse att driva butiken framgångsrikt, för då blir han rik. Ibland rik som ett troll, och då kan man förstå att dom gärna och ofta väljer att satsa lite mer på sina butiker eftersom det lönar sig i slutändan.

Andreas

Jo jag tror också på att Ica-butiker många gånger sköts mycket bättre än Coop just för att Ica-handlarna äger sina butiker och därigenom får ett starkt ekonomiskt incitament att sköta det hela väl. Men samtidigt vet jag inte hur det ser ut hos Coop, vad har de för löneavtal och har inte butikscheferna någon som helst resultabaserad del av lönen? Om inte borde det verkligen införas. Sen kan man undra hur det fungerar åt andra hållet, om en butikschef hos Coop driver en butik som går riktigt dåligt, får de sparken då eller vad händer? Eller finns det kanske inga medel alls åt endera hållet, dvs. det spelar egentligen inte någon som helst roll hur butiken sköts? I så fall förstår jag verkligen varför det ibland är så illa ute i butikerna.

Som ännu ett exempel på att Coop inte drar sig för att sälja tveksamma varor så köpte jag bacon häromdagen utan att närmare granska varan i butiken. Sen när jag kommer hem ser jag för det första att det är 125 gram och inte 140 gram som brukligt är när det gäller bacon, dvs. man blir lurad att det är billigare än vad det egentligen är. Sen ser jag att råvaran kan vara både svensk och tysk. Och till sist är det tillverkat i Polen. Varför säljer en konsumentägd kedja sitt eget märke på en sån här produkt, borde de inte istället prioritera schyssta närproducerade kvalitetsvaror?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Mer stoff till den här tråden:

¤ "Matkedjan Coop riskerar att knäckas. Det visar DN:s granskning. Varje månad delar de ut nästan 100 miljoner kronor till sina kunder. I fjol gick matvarujätten med brakförlust." http://www.dn.se/ekonomi/skenande-nota-for-coops-kundbonus

¤ "Coop slarvar med sina räkningar. De senaste tre åren har över 600 ärenden registrerats hos Krono­fogden eftersom Coop inte betalat i tid." http://www.dn.se/ekonomi/fogden-jagar-coop

Frågan är alltså forfarande högaktuell, varför fungerar kooperationen (Coop) så dåligt?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Är inköp av mejeri och matkasseföretag rätt väg för Coop? Tillåt mig tvivla.

Konsum Värmland köper Evas matkasse "Konsum Värmland köper genom företaget Bra mat hemma ytterligare ett matkasseföretag. Det är bolaget Evas matkasse med bas i Lindesberg som nu förvärvas." http://www.fri-kopenskap.se/zino.aspx?articleID=40051

Coop tar över Grådö mejeri "När Arla gick i fusion med Milko var ett av konkurrensverkets villkor att Grådö Mejeri utanför Hedemora i Dalarna skulle säljas. Idag står det klart att det är Coop som är köparen. Genom förvärvet hoppas Coop kunna utveckla mejerisidan av sina egna varumärken (EMV).  ... Arla Sveriges VD Christer Åberg...: - Att en detaljhandelskedja skaffar ett eget mejeri är något vi inte sett i norra Europa förut." http://www.ja.se/?p=41000&pt=105&m=3433
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

"Coop tar över Grådö mejeri" Dags för ett nytt namn kanske? KO-OP? ::)

Andreas

Du menar tillbaka till det gamla Kooperationen så som det kallades förr. :) Jag har aldrig gillat namnet "Coop", vad var det för fel på "Konsum"? Coop låter som en stor anonym opersonlig internationelll kedja. Vilket i och för sig är huvudet på spiken. :)
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Coop Forum, tjusigt namn som tydligen ändå inte lockar till sig kunder i mängder. Tacka vet jag dom gamla konsumbutikerna i Lund; köttbutiken Felix o speceributiken Solidar. Det var rejäla namn det ;)

Hasse

Utan att ha gjort någon ordentlig undersökning, skulle jag ändå spontant vilja säga att mitt lokala COOP är dyrast. Så det besöker jag endast när jag behöver uträtta något postärende, eller för att köpa Muttis konserverade tomater.

Fast nu har de slutat med Mutti, så nu ligger den närmaste affär som för dem, tre mil bort.  :(

Psilander

Vad förväntar du dig av en kommunistbutik - den borde gått omkull för länge sedan. Inga incitament att levera bra varor till kunden, det är ju inte så att kunderna fungerar som vanliga kunder och handlar med fötterna när det inte passar utan handlar för få sin del av kakan i utdelning. Inga ansvariga chefer i diskar och butiker mm.

Själv har jag alltid åkt omvägar för att inte handla på COOP/ Konsum av främst ideologiska skäl. Men butikerna är verkligen usla i jämförelse med ICA, SABIS, Hemköp och enskilda handlare. Ibland är man tvungen passera COOP men jag skäms som en hund när jag springer hem med kassen. Tyvärr har de postens pakettjänst närmast mig.

Andreas

Citat från: agnetasch skrivet 2012-07-13 12:27
Coop Forum, tjusigt namn som tydligen ändå inte lockar till sig kunder i mängder. Tacka vet jag dom gamla konsumbutikerna i Lund; köttbutiken Felix o speceributiken Solidar. Det var rejäla namn det ;)


Haha. Men i rättvisans namn är ju tyvärr detta med namnutslätningen inget specifikt för Coop, för hur lokalt och trevligt låter "Ica Supermarket"?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Citat från: Psilander skrivet 2012-07-15 18:01
..det är ju inte så att kunderna fungerar som vanliga kunder och handlar med fötterna när det inte passar utan handlar för få sin del av kakan i utdelning.


Hmm fast man får ju utdelning på Icakortet också, och bättre erbjudanden ju mer man handlar, vad är skillnaden?

Citat från: Psilander skrivet 2012-07-15 18:01
Själv har jag alltid åkt omvägar för att inte handla på COOP/ Konsum av främst ideologiska skäl. Men butikerna är verkligen usla i jämförelse med ICA, SABIS, Hemköp och enskilda handlare.


Utveckla gärna dina ideologiska skäl. Förr i tiden valde nog ganska många butik efter något slags politisk övertygelse. Men jag tror tiderna förändras, förra året utsågs till exempel Coop Extra i Danderyd till "Butikernas butik 2011" av tidningen Icanyheter. http://njutbartavfrokennilsson.wordpress.com/2012/03/25/coop-extra-danderyd/
Den som inte frågar får inga svar.

Psilander

Jo, jag är lite förvånad äver att Djursholms COOP går så bra....

Jag ser butikerna som arbetarrörelsens kedja, och jag vill inte på något sätt stödja dem.

Annars tycker jag deras tidigare uppträdande i våra städer är skäl nog till bojkott.

http://www.svt.se/2.174787/1.2820449/nar_domus_kom_till_stan

agnetasch

Citat från: Psilander skrivet 2012-07-17 17:13
Annars tycker jag deras tidigare uppträdande i våra städer är skäl nog till bojkott
Men Domus fick ju hjälp av lika många EPA- o Åhlensvaruhus att förändra våra städer. Är t.ex Åhlens något du också bojkottar av dessa ideologiska skäl?
Smaken förändras med tiden. Nu går det an att gnälla på att inte hela Sverige är som Skansen, men på 60-talet tyckte man ofta att det var snyggare med ett modernt hus än en massa ruckel ;)

Andreas

Hittade en läsvärd artikel om Kooperativa Förbundet i Affärsvärlden med rubriken En härva utan slut med intressanta detaljer om ordföranden och styrelsen:

"Nina Jarlbäck ... har varit ordförande på heltid i KF sedan år 2002 och är även ordförande för Kooperation utan Gränser/Vi-skogen. ... styrelseledamot i det kooperativa bostadsbolaget Riksbyggen och i KF Invest.  ...nästan 1 miljon kronor om året i ersättning och får pension från KF. /...ordförande även i Folksam Liv.../

...leder en styrelse som består av sex personer från fem konsumentföreningar, en från OK ekonomisk förening, en från Konsum Nord och två arbetstagarrepresentanter.

- Det här är en helt annan typ av styrelse än bolag vanligen har. Den tar inte samma kommersiella ansvar som en vanlig styrelse. Går det dåligt, så går det dåligt, är inställningen. Det är alltid någon annans fel. ..., säger en person som känner KF väl."
Den som inte frågar får inga svar.

Psilander

CiteraMen Domus fick ju hjälp av lika många EPA- o Åhlensvaruhus att förändra våra städer. Är t.ex Åhlens något du också bojkottar av dessa ideologiska skäl?
Smaken förändras med tiden. Nu går det an att gnälla på att inte hela Sverige är som Skansen, men på 60-talet tyckte man ofta att det var snyggare med ett modernt hus än en massa ruckel ;)


Nej, men jag kan ju säga att jag handlar på Åhléns ungefär varannan Palmsöndag. De är inte guds bästa barn heller. Mycket besviken på utformningen av nya Swedbank/ Ålhénshuset vid Östermalmstorg hemma. Det är hiskelit fult och passar inte in stadsbilden av 1890-1920-tals patricerhus. Helst hade jag sett att man inte byggde mer än en basar för cafér och utvecklad torghandel, i sydeuropeisk stil.

De stora skälet till bojkott av KF är att de är sossarna kedja.

agnetasch

Citat från: Psilander skrivet 2012-07-22 10:56Helst hade jag sett att man inte byggde mer än en basar för cafér och utvecklad torghandel, i sydeuropeisk stil
Varför sydeuropeisk stil? Det passar väl knappast in bland nordiska sekelskifteshus. Hellre då en rysk marknad med saltgurkor o brännvin under bordet. Vi är väl nordbor? ;D

Psilander

Citat från: agnetasch skrivet 2012-07-22 11:11
Varför sydeuropeisk stil? Det passar väl knappast in bland nordiska sekelskifteshus. Hellre då en rysk marknad med saltgurkor o brännvin under bordet. Vi är väl nordbor? ;D


Själva utformeningen till utseendet borde vara jugend om jag fick bestäma/ nyklassism, vad som sedan säljs där är upp till handlarna. När Folkan var riven så bildades en litet hörn som i samklang med gården bakom och de äldre husen gav ett ganska italienskt intryck, därav min referens till sydeuropa.

agnetasch

Citat från: Psilander skrivet 2012-07-22 11:46När Folkan var riven så bildades en litet hörn som i samklang med gården bakom och de äldre husen gav ett ganska italienskt intryck, därav min referens till sydeuropa
Aha! Ok då.

Hankki

Citat från: Psilander skrivet 2012-07-22 10:56
Det är hiskelit fult och passar inte in stadsbilden av 1890-1920-tals patricerhus.


Lite OT, inte personligt åt psilander men många har samma åsikt som dej.

På 1700-talet byggde man inte som på 1600-talet, på 1900-talet byggde man inte som på 1800-talet så varför skulle man på 2000-talet bygga som på 1900-talet. Tiden går framåt och arkitekturen med den.
Det är samma tjat här var jag bor av en massa folk som tycker att tiden borde stå still.
Borde kanske även volvo se ut som 240 gjorde på 1975 eller nya forden som den gjorde för 100 år sedan?

Andreas

När det gäller byggnadsstil har väl byggnadsnämnden ganska mycket att säga till om, är det inte den man skall vara missnöjd på snarare än Domus, Epa och Tempo?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

"De anställda i mataffären Coop Forum i Östersund blev hotade med sparken om de skulle sjukanmäla sig under Storsjöyran. En chef satte upp en lapp på anslagstavlan där det stod: "Yranrelaterad sjukdom :-) = avsked"." http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=5209547

"RNB har tecknat ett samarbetsavtal med Coop som innebär att Coops medlemmar får återbäring, rabatter och exklusiva erbjudanden från Polarn o Pyret, JC och Brothers & Sisters. ...en återbäring om en procent på alla inköp..." http://www.market.se/Brancher/Mode/Nytt-avtal-Coop-medlemmar-far-aterbaring-i-tre-stora-modekedjor/

Jag är skeptisk, tycker Coop borde lägga allt fokus på att få fason på matvarubutikerna. Även för de som inte handlar på Coop är det bra med fungerande konkurrens.
Den som inte frågar får inga svar.

Psilander

CiteraNär det gäller byggnadsstil har väl byggnadsnämnden ganska mycket att säga till om, är det inte den man skall vara missnöjd på snarare än Domus, Epa och Tempo?


1, Man river inte kulturhistoriskt viktiga byggnader. River man såna gör man det för att utplåna historia. Precis som Stalin och Honecker gjorde för utplåna Preussen (Berliner Stadtschloss, Garnissonskyrkan i Potsdam, Slottet i Köningsberg. tex)

2. Byggnadsnämden motsv var ju lierad med KF. Det satt röda partivänner i båda styrelserna som hjälpte varandra.

Andreas

"Choco Bears som är Coops egna frukostflingor innehåller 38 procent socker, att jämföra med kexchoklad som innehåller 29,4 procent socker, enligt Livsmedelsverket. ... Enligt Coop är det efterfrågan som styr marknaden. - Hela den typen av frukostflingor har väldigt hög sockerhalt och har haft det av tradition. Så det är därför vi har det och det finns en efterfrågan på marknaden"

http://www.svt.se/nyheter/sverige/mer-socker-i-coops-frukostflingor-an-i-kexckolad
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Enligt svenska akademins ordlista betyder ordet prima "förstklassig, av bästa sort". Enligt Coops hemsida står deras varumärke "Coop prima" för "noga utvalda delikatesser av högsta kvalitet från leverantörer som älskar mat".

Jag borde ha anat ugglor i mossen redan när jag såg burken med texten "Coop prima inlagd sill med rödlök och frisk svartvinbärssmak". Men jag får väl skylla på julhandeln att jag inte insåg det uppenbara.

För uppenbart blir det när man äter produkten. Milda matilda vilken onaturligt kraftig sötaktig vinbärssmak! Och mycket riktigt, i innehållsförteckningen finns vinbärsarom men inte ett enda vinbär. Alltså precis det jag borde insett direkt när rubriken på burken lyder "inlagd sill med rödlök och frisk svartvinbärssmak" och inte "inlagd sill med rödlök och svarta vinbär".

Så i viss mån får jag förstås skylla mig själv. Men vad håller konsumentägda Coop på med egentligen? Det är en sak att sälja riktigt billiga skräpvaror utan sitt eget varumärke på, det är inget märkligt i att vilja erbjuda lågprisalternativ av sämre kvalitet till priskänsliga kunder. Men så fort du sätter ditt varumärke på en produkt blir det kinkigare, för att inte dra det egna varumärket i smutsen krävs att produkten i fråga håller något slags miniminivå, även om det tydligt framgår på produkten att det är en "billighetsvara".

I det här fallet sätter Coop alltså sitt eget varumärke på en produkt som skall vara "prima" men som milt sagt inte är det. Vilket innebär att Coop blir förknippat både med dålig kvalitet och att fara med osanning.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Sverker Olofsson har skrivit en intressant krönika om Coops lansering av egna mejerivaror:

"10,20 kr eller 12,15 kr är mitt exempel. Coops egen vispgrädde eller Norrmejeriers. En struntsak kan tyckas. Ja visst, men också en viktig princip. Coops grädde kommer från Würzburg i Tyskland. Det är säkert inget fel på den tyska grädden, men jag tror inte en sekund på att den är billigare för Coop än den som görs utanför butiksknuten*. Jag tror att Coop vill stärka sitt inflytande längs hela kedjan från åker till kund. I den ambitionen är Coop beredd att ta upp konkurrensen med sina egna grannar och motarbeta sina kunders intressen." http://www.vk.se/955858/tva-kronors-prisskillnad-gor-skillnad

Nu tror jag i och för sig att Sverker är fel ute, jag tror att den tyska grädden faktiskt är billigare i inköp, och att det inte handlar om att stärka sitt inflytande "från åker till kund" utan om att erbjuda kunderna riktigt billiga produkter.  Men det hela är givetvis ändå heltokigt. Dels förstås att transportera grädde från Würzburg. Och dels att inte stödja lokal matproduktion och lokala bönder. Coop saknar moral.

*) För er som inte vet så; Norrmejeriers mejeri ligger på 3 minuters avstånd från Coop Forum i Umeå.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Jag håller med om att man inte ska hålla på att frakta mat kors och tvärs i onödan.

Men ofta glömmer man att Sverige är ett avlångt land. Från Malmö är det närmare till Würtzburg än till Umeå, till exempel. Det är ju inte med nödvändighet så att svenskproducerat är mer lokalt än utländskt.

(Sedan skulle jag inte bli ett dugg förvånad om den tyska grädden först transporteras till något centrallager i Stockholm för att sedan köras tillbaka söderut till butiker i Skåne.)

Andreas

Det har du helt rätt i, att bara tänka svenskt när det gäller avstånd kan bli tokigt, givetvis måste sunt förnuft råda där. Vad gäller just mejeriprodukter borde väl i alla fall Skånemejerier ligga närmare Malmö än Würtzburg?

Sen bör man väl också väga in andra parametrar som till exempel djurskydd i olika länder.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Här är en till Coop-relaterad nyhet:

"Coop i Norden satsar på big data för att få bättre koll på kunderna. ... Allt större dataströmmar samlas nu in via kassor, smarttelefoner, sms och via webben. Allt från säljstatistik till köpvanor används för att utforma sortimentet, sätta priser och ta fram kunderbjudanden..."  http://computersweden.idg.se/2.2683/1.516906/coop-kartlagger-kunder-med-big-data
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Citat från: Andreas skrivet 2013-08-29 18:11
Vad gäller just mejeriprodukter borde väl i alla fall Skånemejerier ligga närmare Malmö än Würtzburg?


Tveklöst är det så!    :)

Citat från: Andreas skrivet 2013-08-29 18:11
Det har du helt rätt i, att bara tänka svenskt när det gäller avstånd kan bli tokigt, givetvis måste sunt förnuft råda där.


Jag tror att det är lätt att köpa svenskt av ren slentrian och därmed känna att man gjort något bra. Men om man verkligen vill göra en insats för bättre miljö och matkvalité fordras mer än så. Sunt förnuft och en gnutta kunskap, skulle jag vilja påstå.

Själv är jag långt ifrån ett föredöme, men på senare år har jag blivit allt mer medveten om ursprung och kvalité. I den lilla ort där jag bor är det faktiskt svårt att hitta varor av hög kvalité, även om man är beredd att betala mer för dem. Vilken butikskedja vågar profilera sig på kvalité och inte bara lågt pris?

Andreas

Citat från: Hasse skrivet 2013-08-30 16:54
Jag tror att det är lätt att köpa svenskt av ren slentrian och därmed känna att man gjort något bra. Men om man verkligen vill göra en insats för bättre miljö och matkvalité fordras mer än så. Sunt förnuft och en gnutta kunskap, skulle jag vilja påstå.


Den där gnuttan kunskap hade matbutiken kanske kunnat förmedla genom att aktivt i reklam och skyltning lyfta fram bra produkter och förklara varför de är bra...

Citat från: Hasse skrivet 2013-08-30 16:54
Vilken butikskedja vågar profilera sig på kvalité och inte bara lågt pris?


I viss mån gör väl alla butikskedjor det med sina "kvalitetsmärken" typ coop prima (där den usla sillen jag skrev om ovan ingår). Men du menar kanske kvalitet rakt av, där det inte finns något skräp alls i sortimentet? Ja det vore en dröm att handla i en sån affär...
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

"Coop Sverige har det tufft. För att klara sig måste matjätten spara 500 miljoner kronor. ..under perioden 2013-2015. Det betyder att omkring 200 personer inom KF:s och Coops centrala organisationer ska bort... ... En stor kostnadspost är återbäringen till kunderna som kostade koncernen 850 miljoner kronor förra året." http://www.aftonbladet.se/minekonomi/shopping/article17379770.ab

Ulf Johansson, professor vid företagsekonomiska institutionen vid Lunds universitet intervjuas i Svd: "- Det är klart att deras existens är hotad. De måste lyckas vända det här. Det är väl bara SAS och KF som kan förlora tre miljarder under loppet av två år och ändå fortsätta verksamheten. ...Vad är Anders Sundströms största dilemma? - Hans största bekymmer är att det ur ett kundperspektiv egentligen inte finns något som talar för Coop. Ica har bättre service, bättre eller likvärdiga varor och bättre standard på butikerna." http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/det-ar-klart-att-deras-existens-ar-hotad_8470206.svd
Den som inte frågar får inga svar.

Freddy

Livsmedelsbranchen börjar likna hemelektronikbranchen mer och mer där det enda konkurrensmedlet man har är priset. Att man dessutom de senaste åren har haft två jättekoncerner i tyska Lidl och danska Netto som tar sig in på marknaden med budgeterade mångmiljardförluster för att ta marknadsandelar.

ICA har gjort väldigt mycket rätt dock, de har lyckats sälja in nån slags mervärde till sina kunder som inte bara handlar om priset eftersom de ligger ofta dyrare än både Lidl och willys t ex. Deras TV-reklam har ju verkligen gått hem hos svenska folket. De var tidigt ute och började kartlägga sina kunders matvanor för att kunna ge dom riktade erbjudanden (som folk rasade emot initialt, men det fungerar!).

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal