Bageri i gamla stan eller dess NÄRHET

Startat av annamaria, 2011-10-25 19:57

Föregående ämne - Nästa ämne

annamaria

Ja nu är det dax för en Stockholmstur. Jag har många gånger letat efter ett bageri i Gamla stan. Jag hittar inget, hittar bara "tråkiga fik" med samma Bake off-produkter. Jag vill köpa bröd som är bakat på bageri.

Finns det överhuvudtaget i Gamla stan eller dess NÄRHET?

Jag hittar inte superbra med någorlunda  :).


Lucy

Det finns ett alldeles utmärkt bageri i Gamla Stan som är ekologiskt - Sattvabageriet - det kan jag verkligen rekommendera, finns på Stora Nygatan 6! Kolla in länken här om du vill!
http://www.sattvabageri.se/

annamaria

Tackar tackar! Ska ut och leta.

Finns det fler?

Sarah

Bagerikulturen är underbar i exempelvis Tyskland och Belgien. Det är synd att vi inte har samma typ av bagerier. Jag menar vi har ju bagerier, men vi har också många hemska cafér där ingenting är hembakat och också smakar därefter. Men jag antar att om den här bagerikulturen skulle komma till Sverige skulle det bli ett "dyrare och finare alternativ" till vanliga caféer. Att gå på café är ju inte speciellt billigt nu heller liksom... Fast jag tror inte att jag skulle börja hämta mitt frukostbröd därifrån varje morgon. Orka. Det är lättare att plocka ut bröt ur skafferiet. Det är väl så vi alla tänker i Norden. Speciellt när det blir kallt.

Jag har varit på Sattvabageriet och det var super gott och personalen var trevlig! Bra tips Lucy! Ska man leta bagerier kan jag säga att det här är det bästa jag hittat innen i stan. Min kompis tog mig till ett "bageri" på Stureplan med hjälp av den här groupon rabattkoden. Jag trodde att vi skulle till ett genuit bageri. Det visade sig att titeln på stället var missvisande. Men rabatten fick vi så det fungerade ju ändå. Det är som om det inte finns några riktiga bagare inne i Stockholm. Eller har jag fel? Jag hoppas det...

Psilander

2011-10-27 11:59 #4 Last Edit: 2011-10-27 12:02 by Psilander
Som "local" i "Staden mellan broarna" så kan jag även tipsa om ett nytt bageri "under Kastanjen". Det ligger på Brända tomten (hörnan Själagårdsgatan-Kindstugatan). De har gott bröd, ett litet fik och kanske stans bästa prinsesstårta.

Man skall i största möjliga utsträckning undvika västerlånggatan - finns inte många kul ställen där, nästan bara turistfällor och syltor.

Jag saknar också riktigt bra, klassiska bagerier i stan, Tösse uppe på Karlavägen har bra standrad annars är det mest caféer. Jag efterlyser också fler små mysiga delikatessnbutiker som nya Androuet's ostbutik på Nybrogatan. Östermalmshallen har sin charm men jag saknar en bra slaktare/ charkuterist i stan.

annamaria

Ja då är jag inte helt fel ute. Jag tycker ju också att jag har letat men inte hittat. Med tanke på baktrenden som nu pågår så är det märkligt att inte bagerierna hänger på. Jag tror det finns många som gärna skulle köpa bageribakat bröd i stället för sirapslimpan på ICA.

Jag får nog leta rätt på Sattvabageriet då.

kayaker

Jag tycker att bagerierna snarast växer upp som svampar ur jorden, iallafall jämfört med hur det var för 10-20 år sedan. :)
/F

annamaria

Har nu besökt Sattvabageriet - som jag upptcäkte att jag har besökt tidigare, inget brödinköp den här gången.
Citat från: Psilander skrivet 2011-10-27 11:59
ett nytt bageri "under Kastanjen". Det ligger på Brända tomten (hörnan Själagårdsgatan-Kindstugatan). De har gott bröd, ett litet fik och kanske stans bästa prinsesstårta.
- hittade jag! Inget brödinköp men kikade lite och håller med om att princesstårtan såg härligt hemgjord och god ut.

Inköpet av bröd blev på Stadsmissionens bageri. Mycket goda frallor, särskilt dem med valnötter i. Mums!
Citat från: kayaker skrivet 2011-10-29 22:25
Jag tycker att bagerierna snarast växer upp som svampar ur jorden,:)
Även i Gamla Stan?

kayaker

Citat från: annamaria skrivet 2011-10-30 17:16
Även i Gamla Stan?

Jag har inte detaljstuderat just Gamla Stan men jag skulle bli förvånad om det avviker nämnvärt från resten av landet i det avseendet.
Magnus Johansson håller till i Hammarby Sjöstad. Det anser jag ligger i dess närhet. http://konditor.se/
/F

Psilander

2011-10-31 08:41 #9 Last Edit: 2011-10-31 08:44 by Psilander
Nej - Gamla stan är ganska trist avseende delikatessbutiker. saknar både vettig charkuterist och ostbutik. Finns en bra tebutik (Chikana) och choklandbutik, några anständiga kaffe respektive godisbutik. I Gamla stan finns en hel del bra mat, dock måste man plocka russinen ur kakan för det är mycket turistvänlig skit också.

Stadsmissionen är helt ok, men jag är sur på dem, de har inte de mumsiga räksmörgåsar som ofta beskrivs i Homan deckarna.

Och NEJ, Hammarby Sjöstad, mönsterghettot, är inte i närheten av Gamla stan, det ligger i närheten av stockholm, och kan benämnas närförort. Tom Gärdet har högre stadsstatus.

Sarah

2011-10-31 09:41 #10 Last Edit: 2011-10-31 10:18 by Sarah
Citat från: annamaria skrivet 2011-10-30 17:16
Har nu besökt Sattvabageriet - som jag upptcäkte att jag har besökt tidigare, inget brödinköp den här gången.  - hittade jag! Inget brödinköp men kikade lite och håller med om att princesstårtan såg härligt hemgjord och god ut.

Inköpet av bröd blev på Stadsmissionens bageri. Mycket goda frallor, särskilt dem med valnötter i. Mums!      Även i Gamla Stan?


Kul att du hittade något till slut. Frallor med valnötter i låter absolut ljuvligt. Vi får hoppas att den europeiska bageritrenden anländer till Sverige snarast.

I söndags bakade jag scones med nötter i. Det blev gott och gick ungefär till så här:Baka scones.

annamaria

Citat från: Psilander skrivet 2011-10-31 08:41
Nej - Gamla stan är ganska trist avseende delikatessbutiker. saknar både vettig charkuterist och ostbutik. Finns en bra tebutik (Chikana) och choklandbutik, några anständiga kaffe respektive godisbutik. I Gamla stan finns en hel del bra mat, dock måste man plocka russinen ur kakan för det är mycket turistvänlig skit också.


Ja jag har hittat alla de andra butikerna du beskriver. Chikana är sjukt dyrt bara. Vi äter nästan aldrig i Gamla stan. Bara när vi slöar till och beställer mat - då blir det från Agaton, deras oxfilépasta är mumsig.

Så vart hittar jag russin då?  :)

Psilander

2011-11-01 09:31 #12 Last Edit: 2011-11-01 09:37 by Psilander
Citat från: annamaria skrivet 2011-10-31 19:29
Ja jag har hittat alla de andra butikerna du beskriver. Chikana är sjukt dyrt bara. Vi äter nästan aldrig i Gamla stan. Bara när vi slöar till och beställer mat - då blir det från Agaton, deras oxfilépasta är mumsig.

Så vart hittar jag russin då?  :)


Russinen i Gamla stans kakan - beror på vad man vill ha, Franzen & Lindeberg är ju internationellt erkänt bäst, men dyr och nästan lite over the top. Jag gillar Ruby's Grill, L'bar Rouge - får bra service och bord snabbt, även när det är knöckat. Pastis på Köpmangatan är mysigt och har bra franskt kök liksom ostron och champagne för en billig pennig.

Chikana är inte farligt dyrt, en enkel kopp te kan hålla med om är dyrt, men en afternoontea är ganska billiga, på Dippan och grand får man ju lätt betala det dubbla.

Men grundbudskapet i Gamla stan är - UNDVIK VÄSTERLÅNG.
Äter ute ett par ggr/vecka, de ställen som jag anser är bra i GS är,
Ruby's
L'rouge
Gyldene Freden
19 Glas
Djuret
Pontus by the Sea
Pastis
F & L
Shougun
Tabac
Chikana
Emma Hamilton

På delikatessfronten har vi chokladbutiken på Tyska Brinken och polkagrisfabriken på västerlång. Men bäst är fiskhandlarn på munkbron. Gåstorget är himla mysigt, men helt förstört av en kebaberia och turister. Krogen där är en turistfälla och sunkhak.

Skulle vilja rensa upp VL och stortorget. Ha lite torghandel, lite trevliga caféer dvs i turistfällor och sunk pizzerior. Men tydligen går pizzeriorna bra - en av de lokala bagarna kör ferrari :-D

annamaria

Tack för tips! Tar dem med mig nästa gång vi tar svängen om S-holm.

Du vet en smålänning tycker nog att att te och ett par "små  mackor" för 150 spänn är rätt dyrt.  ;)

Psilander

Vintage afternoon tea på Grand Htoell kan rekommenderas - te, snittar, scones och ett glas Pol roger vintage 2000 = dyrt, gott, himla mysigt och trevligt - bästa söndagseftermiddagsmyset efter Djurgårdsrundan, innan middagen

Kul med Chikana är att det är ett riktigt teproffs från Indien som har det. Dessutom är det lite mötespunkt för oss locals.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal