Kallrökta ägg och grönsaker

Startat av Skogis, 2018-12-07 11:56

Föregående ämne - Nästa ämne

Skogis

I helgen blir det kallrökning av några laxsidor och jag tänker passa på att röka lite annat samtidigt. Kommer att röka med alspån så röksmaken blir nog inte så påträngande och jag har hittat lite olika saker som jag vill testa.

Rökta ägg ska provas, kokta skalade ägg som röks någon timme och sen används till devil egg låter både gott och spännande.
En annan sak är morötter, Paul Svensson rökte oskalade morötter i maträddarna så det måste ju också provas, dessa koktes sen och serverades i korvbröd :)
Är dock lite tveksam till att röka i ugnen inomhus, ugnen lär lukta rök ett bra tag efteråt.

Sen funderar jag på att kallröka oskalad potatis som kan användas till gratäng eller klyftpotatis, skulle det funka?
Hittade att man kan kallröka smör som också låter intressant, om det blir den här gången vet jag inte men det lär hända.

Något som kommer att rökas igen är gräddsås, det är syndigt gott. Har t o m fått en beställning på detsamma till jul  :)

agnetasch

Du gör väl Najadlax (gravad o kallrökt) av någon av laxsidorna? Det är ett måste till julbordet :)

Något som är syndigt gott är kallrökt färskost; https://www.smartfritid.se/roka-ost-farskost

Rök INTE inomhus, då blir hela julen förstörd!

Skogis

Det är lugnt, jag skulle aldrig få för mig att röka i varken ugnen eller köket.

Som vanligt går jag all in!
Nu ligger det ett gäng råa oskalade morötter och potatisar i röken tillsammans med några oskalade kokta potatisar som ska bli pommes vad det lider.
kokte även 4st ägg som jag skalade, tydligen tar äggen inte smak om skalet är kvar så skalet är ett bra skydd.
Provar nog att röka allt i 3-4 timmar vilket är den vanliga tiden för kallrökt lax när jag röker den.

Det blir inte Najadlax, men det ska provas någon gång.
Det skulle kanske gå att grava några kallrökta bitar lax, men kalla det grava vet jag inte. Det får väl bli att man smaksätter laxen med socker, dill och krossad vitpeppar, saltet finns ju redan. Får nog testa :)

agnetasch

Citat från: Skogis skrivet 2018-12-08 12:31Det skulle kanske gå att grava några kallrökta bitar lax
Där har du helt klart en intressant variant, lite av tjälknultänket. Låt oss få veta resultatet!

Jag brukar köra äggen 6 timmar, dom är rätt svårrökta eftersom dom är så blöta. Vänd dom efter 3 timmar så dom blir bruna runt om.

Tips om man vill göra något ovanligt i röken: Min man gör snus i den. Han får inte vara i köket (jmfr att röka i köket) >:( o ugnen i snickeboa är för liten för snuslådorna. Röken är rymligare o varken det rökta eller snuset tar smak av varandra. Win-win ;D

Skogis

Röken får sätta sig i laxen innan jag går vidare med det äventyret.

Skulle nog vänt äggen fördom blev som du skrev ojämna i färgen. Bör bli goda, annars hade du nog inte haft för vana att röka dom. Vad använder du dom till? Håller dom rimligt länge eller surnar dom av röken?

Efter 4-5 timmars rök tömde jag röken och startade värmen för varmrökning, så nu hänger det 5 kg prinskorv och får både smak och färg.
Kunde inte hålla mig så det har blivit en Janssons frestelse på den kallrökta potatisen, kan inte säga att jag hittar någon röksmak men smaken är god och rundare på något vis.

agnetasch

Jag har aldrig testat hur länge rökta ägg håller sig. Tills man blir magsjuk eller...? Dom går åt på ett par dagar. Mannen som i vanliga fall äter ägg- o kaviarmacka till frukost tycker det är kul att bara ha rökt ägg som pålägg. Annars kan man ha dom i en sallad i stället för kött (en köttfri måndag t.ex)
Eller i äggsås kanske? Till kokt torsk eller lutfisk. I Norge har man ju stekt fläsk/bacon till kokt torsk, då borde rökt ägg ge samma smaksensation. Det ska jag prova, vi ska kallröka innan jul :)

Mat-Janne

Citat från: agnetasch skrivet 2018-12-08 06:54
Rök INTE inomhus, då blir hela julen förstörd!


Rök inte ALLS! Då blir hela du förstörd!
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

Skogis

Ser att du går på EU,s riktlinjer som vill förbjuda rökning av matvaror, enligt EU dör människor av för höga värden av diverse jox från röken. Minns inte exakt siffra men det var nog 10-20st/år enligt rapporten.

Men vissa saker måste rökas, kåldolmar är en.

Ska nog göra ett försök med att kallröka gula ärtor till vegetarisk ärtsoppa.
Det tillagas lite då och då men det är svårt att få samma runda smak som när det slinker med en bit rökat fläsk, rökta ärtor är kanske lösningen.

agnetasch

Citat från: Skogis skrivet 2018-12-10 13:55Ska nog göra ett försök med att kallröka gula ärtor till vegetarisk ärtsoppa.
Det tillagas lite då och då men det är svårt att få samma runda smak som när det slinker med en bit rökat fläsk, rökta ärtor är kanske lösningen.
Om du ska ha lök i ärtsoppan kanske det är enklare att röka den än ärtorna? Rödlök så får man en illusion av fläsk ;D

Skogis

Tar färsk lök bättre smak av röken än torkade ärtor?

Har inte haft problem med att få röksmak på okokt ris, men oavsett vilket tar jag till mig idén med rödlök.
Soppan blir väldigt gul när det saknas fläsk/kött  :)

agnetasch

Äggsås med rökta ägg är inte alls äckligt! Vi provsmakade igår ihop med kokt fisk. Ingen jättelik smaksensationen men klart intressant. Kommer att göra om det vid nästa kallrökning. Det är ju lätt att slänga med några ägg i röken :)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal