Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Nilsson

1
De få gånger jag ordnat med mat åt många har det ganska uteslutande blivit temakväll.
Enklaste möjliga känns som Libanesiskt eller Grekiskt, typ Grillspett med hummus och couscoussallad.
Annars om man har bra kötttillgångar kan lammstek av något slag med tsatziki och en fetaostsallad av något slag funka perfekt.
2
Eftersom du inte har så långt kvar till stora dagen kanske det är läge att göra så mycket man orkar i helgen. Ett förslag på köttfärs som kan göras i förväg och sen värmas är ju lasagne, men det kanske är för "kladdigt" att hållas med om man är många.

Själv brukar jag alltid göra enkla snittar med mycket vitlök till plockmat, kan göras redan idag om du har det tråkigt.
Jag tar då vetetortillas, cream cheese typ philadelfia, soltorkad tomat, vitlök och färsk basilika och bara brer på bröden och sen hackar upp till snittar.

Ett enkelt recept på kycklingfiléer som jag brukar slänga ihop är från Quebéc i Kanada och består helt enkelt i att man i gryta i ugn kokar filéerna tillsammans med en lag av smör, nejlikor, ingefära, kanel, dijonsenap och lönnsirap. Det går åt ganska lite av dessa kryddor till ett kilo filéer, teskedar av de torra och någon deciliter lönnsirap eftersom filéerna släpper ganska mycket "marinad" (läs vatten). För att blanda allt är det lämpligt att bara koka ihop lagen, slänga den med filéerna i gjutjärns grytan och koka tills filéerna bara är genomkokta. Blir enkelt och bra om du skär mindre bitar av filéerna. Kräver mindre än 10 minuters arbetsinsats.

I övrigt är det väl bara att gratulera och önska lycka till!
3
Vildrenens utdöende i Sverige är ett rent politiskt beslut och har ingenting med natur att göra. Det faller sig bara så att lagen säger att en omärkt ren tillfaller närmaste same ungefär. I Norge finns vildren utanför renskötselområdet, så även i Kanada. Jag tycker mig inte ha upplevt någon större skillnad mellan varken Svensk tamren, norsk vildren eller kanadensisk caribou. Så ska man göra en sån där "klöv-gris" pytt så kan man nog hävda caribou och kalla den viltpytt om man vill.. :)

Jag kommer ihåg att han den arga killen på the F word kokade sin potatis i några minuter HEL innan han delade den/ skalade den. Alltså som inledning på matlagningen. Jag provade men det blev mest sjukligt varmt åt fingrarna att skala. Så jag brukar skålla mina klyftor i durkslaget, och sen i ugnen har jag med en klyftad lök. Penslar med smör och olja blandat. Dock kan jag väl erkänna att jag många gånger fått bättre klyftpotatis än min egen, tycker faktiskt att klyftpotatis är en riktigt svår rätt att få till bra.
4
Pork loin låter korrekt i mina öron, eftersom det faktiskt betyder "grisrygg" rakt översatt... lite knepigt att man inte kan sånt här faktiskt, jag blev helt ställd när jag såg frågan.

Angående ytterfilé kontra vanlig filé förstår jag varför, den som styckat gris vet att 70 cm filé kräver ungefär 5 meter gris att börja med. köttkvaliteten på det som kostar 49 kr kilot från danmark innehåller viss mängd filé, dock mest förlängningen av filén i baklåret som är innanlår. Det är även därför billig filé är tjockast i en ände, "riktig" filé är oval och tjockast på mitten.
5
Jag har ätit brax och är inte imponerad. Sutare har jag inte provat men jag har lyckats ge bort en till en äldre Svensk dam. Dock är de inte alls lätta att få tag på i "min" sjö och därför har det inte blivit av att prova. Tyvärr har damen gått bort nu så jag kan inte tigga recept men poängen var att hon var av äldre modell Närke, varför det rimligvis borde finnas gammal Svensk kultur av att äta Sutare.
6
Jag håller med PerG om att vetetortillas är att föredra. Annars brukar det mest bli Färs, Majs, Sallad, Guacamole och någon nästintill oätligt stark pepparsort.
Oj, glömde nästan osten. Jag är nog av den skolan att Tacos borde vara namnskyddade och innehålla minst 50% ost. :)
7
Jo det brukar sluta så.

Har med viss framgång provat paella någon gång och med ingen framgång alls provat systembolagets gös under chokladtäcke...  :P
8
Nu är det dags igen, jag har tagit upp gösfiléer. Eftersom jag fiskar en hel del blir det ganska mycket gös för min del och repertoaren är inte speciellt stor. Jag brukar ugnsbaka på lökbädd, panera, grilla och rent av bara steka.
Är det någon eller några som har några beprövade idéer som är lite mer spännande eller annorlunda? Eller kanske någon ny fräsch sås man kan använda sig av, brukar själv kladda till det med typ kall romsås eller hollandaise.
9
I somras skulle jag bjuda på chili med ett par vänner på besök och ett par klagade lite på att chili aldrig var stark nog, för de hade ätit chili i mexico och där var den rejält kryddad. Sagt och gjort grävde jag fram habanero peppar, and the rest is history. Starkare än ren tabasco.
10
Jag tycker också att gorgonzola är lite för starkt på så jag brukar kleta ihop gorgonzola med gräddfil och klicka på. Blir lite syrligare så.
11
Gordon Ramseys trick består nog i konceptet att pumpan skall bli genomvarm fortare, sedan om detta förångar vattnet fortare vill jag låta vara osagt. Dock kan naturligtvis ytan mot stekpannan vara över 100 grader och insidan på en bit fortfarande under 100 grader. Sedan kan temperaturer över 100 grader krävas för att förånga vattnet ur fysiska fickor i pumpan. Jag misstänker dock att Mr. Ramseys trick med aluminiumfolien tillåter en högre värme på pannan utan att skapa stekyta på pumpan och därmed gör den genomvarm fortare och förångar vattnet inuti fortare.
12
Hos min far har vi egen brunn med allsköns jox i ledningarna och där smakar faktiskt varmvattnet annorlunda. Det smakar mer järn och sulfid än kallvattnet och jag tror att det har att göra med att varmvattnet passerar ett fysiskt slamfilter vid varmvattenberedaren som konstant är igensatt med borrkax och slam.  :(

I min lägenhet med kommunalt vatten kände jag ingen skillnad, provade precis p.g.a. frågan.  :)
13
Efter att det pratats mycket bra om bäckenhängning i jägarkretsar och även här provade jag nyligen att hänga 2 vildsvin skjutna samma dag på 2 olika sätt. Båda hängde 50 dygnsgrader med över 10 grader första dygnet och vid avsmakning med grabbarna märkte ingen någon som helst skillnad. Vi provsmakade "bakdelar" som jag antar är de som påverkas av bäckenhängning. Den andra hängde som traditionellt i hälsenorna. Kanske har vi gjort något fel eller så är tiden från dödens inträffande tills dess att upphängningen sker för lång.
Någon som har nån idé på någon annan orsak till att jag inte får detta att funka?
14
Ojojoj dök precis in efter att ha stoppat egen värmlandskorv nu till jul och såg att det fanns bräckt värmlandskorv. Vad innebär det att den är bräckt?
15
Där min far arbetar har man internationella samarbeten med Tyskland sedan länge och av någon anledning har man kontinuerliga möten bara för att prata ihop sig två gånger om året. Dessa är förlagda så att tyskarna kommer till Sverige i December för att kunna äta julbord och Svenskarna åker till Tyskland när den vita sparrisen precis skördas och äter färsk sparris.
Kanske är julbordet på julafton på väg bort men julbordet som koncept är definitivt inte något som försvinner, snarare så att vi kanske exporterar konceptet med ett Svenskt Julbord till andra delar av världen.

När jag som yngre bodde som utbytesstudent i Kanada var det inte alls ett svårsålt koncept och så vitt jag vet äter de köttbullar och skinka där än idag... :)
16
Citat från: Andreas skrivet 2008-12-08 17:44
"Allt mjukt ätbart" stod det i blogglänken, men vad är det egentligen man äter för delar? Och mer kött än man tror skrev du men om du uppskattar, hur stor andel av det man äter är kött och hur mycket är "annat"?

Vad smakar det som och vad har det för konsistens? Och är det nån större skillnad i smak och konsistens mellan olika delar?

Beklagar dröjsmålet med svaret men det är ont om internet i skogen  ;)
Rent krasst så äter man allt som finns på huvet. Hjärnan åts också förr men efter galna ko sjukan och allt snack ikring hjärna är den borttagen numera. Ytterörat är avklippt men brosket och innerörat utanför benet äts. Huden och mulen är kvar, dock är skinnet bortsvett.
Käkmuskeln är väl den enda framträdande muskeln på huvet men jag skulle uppskatta att det är ganska jämt skägg mellan mjukdelar och kött, kanske med viss fördel för mjukdelarna, speciellt för dem som äter ögat. Det som jag själv tyckte var konstigast att äta var den noppriga insidan av kinden. Huden och mjukdelarna smakar relativt fett, men med en klar antydan mot lamm. Muskulaturen smakar som får men den är ganska fin och inte alls så grov som om man äter en kotlett.

Visst är det skillnad på olika delar, man äter ju även tunga och mule, och dessa är definitivt "slibbigare" än andra delar. Tungan smakar helt enkelt som tunga brukar smaka...  ;D
Till skillnad från grisens svål är huden här mycket lättuggad och smakar inte lika fett...

Nästa projekt nu blir älgmule som jag fick berättat av en bekant att hans farfar brukade tillaga. Kanske kan någon här bidra med förslag på hur jag går tillväga för att tillaga en?


17
I helgen var jag på rådjursjakt med en kille uppväxt i västra Norge. På kvällen bjöd han på en traditionell rätt som består i rotmos, stuvade ärtor, fårkorv och kokt fårhuvud med skirat smör.
Hittade lite bilder och info här:
http://carloskar.blogspot.com/2008/10/smalehove-fest.html

Detta är något jag rekommenderar alla som har möjlighet att prova!
Jättegott! Till och med ögat smakar gott. Det finns dock mycket mer kött på ett fårhuvud än man tror. Dessa var från vuxna får, inte lamm, och 0.1 ton jag blev definitivt mätt på ett halvt huvud. Det var definitivt inte sista gången jag åt detta!
18
Har rökt mycket olika rimmade skinkor, prova dock inte som en bekant till mig att röka den färdigkokta julskinkan, det smakar inte hallon direkt...

I min mening blir dock mindre skinkor lättare bra än stora. En vän till mig brukar köpa en hel batch helgskinka i mindre format kring påsk o slänga till vänner och bekanta, med mycket bra resultat.
19
Citat från: agnetasch skrivet 2008-11-29 09:02
Den spännande berättelsen om Bradley:
Kap 1 Bradley kommer hem
Kap 2 Bradley röker på
Kap 3 Bränt barn luktar Bradley
Kap 4 Bradleys resa till soptippen ;DJasså, kan man få en utförligare beskrivning av hur kapitel 3 går till? Kan vara intressant i kapitlet "How not to..."
20
Just den gäddan fick jag i en sjö som heter "Alkvettern" som ligger mellan Storfors och Filipstad i Värmland.

Annonser

Powered by EzPortal