Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Yoghurt

1
Det går alldeles utmärkt att lagra ost med natamycin och natriumnitrat, den ev påverkan dom kan ha på mognaden är försumbar.
Nitraten tillsätter man under ystningen för att förhindra att klostridiesporer gror ut i osten sk smörsyrajäsning. Förutom att osten nästan ser sprängd ut så smakar det väldigt starkt av smörsyra.
Natamycinet används för att förhindra mögel på ytan av osten och nästan bara på ostar som inte är vaxade. Osten sprayas med en lösning som innehåller natamycin så att ytan blir ren. Det tränger inte in mer än några millimeter så det har ingen som helst effekt på hur osten mognar.

Hushållsost går jättebra att lagra i förpackningen man köper den i, det går iofs väldigt långsamt om den ligger i kylen men det blir en skillnad!
2
Visserligen en gammal tråd men att kalla salmonella för en harmlös infektion känns inte relevant. Salmonella är en dödlig bakterie och vissa stammar kräver inte mer än 10 bakterier för att kunna kolonnisera tarmen vilket är väldigt aggresivt.
Eftersom salmonella är ett samlingsnamn och att typa exakt vilken stam det är tar tid så gissar jag att man anser att allt salmonellasmittat kött ska behandlas som att det är smittat av den farligaste stamen.

De flesta blir magsjuka i hemmet pga dålig hantering av råvaror, man använder samma skärbrädor till rått kött som man sen skär tex grönsaker på. De flesta magsjukor anmäls inte heller så frågan är ju hur mycket pengar det kostar samhället varje år i sjukskrivningar pga campolybaktsmittad kyckling?
3
Flera av proteinerna som finns i äggvita stelnar nog inte förrän dom kommer över 72 grader. Testa att köra i säg 74 grader fast mellan halva och 2/3-delar av tiden.
Fast det kanske är på tok för hög temperatur för att få gulan sådär krämig.
4
Kan det vara så att i kastrullen finns det rester av maten som ger lukten? Det skulle kunna stämma med att det hjälpte efter stålullen och att du inte känner något när du använder vattenkokaren eftersom den kokar man ju oftast bara vatten i.
Du får helt enkelt testa med en oanvänd rostfri kastrull så kan vi utesluta om det beror på att den är rostfri eller inte!
5
Det borde fungera. Försök röra ut ostbiten i mjölk som är 30-35 grader varm så att möglet hamnar i mjölken. Sen är det "bara" att göra som med en vanlig ost. Det går nog att frysa in små ostar att ha som "startkultur".
6
Jag har aldrig varit på slakteriet i Visby så det kanske är speciella förhållanden där som gör det extremt svårt att städa, men om det ser ut som i tex Uppsala så beror problemet troligtvis på tidsbrist. Scan har ju gått med ganska kraftig förlust i många år så min gissning är att man har sparat in så mycket på personalen att dom helt enkelt inte hinner med.
Oavsett orsak så är det ganska äckligt...
7
Becel är väl bevisat att det faktiskt fungerar men om jag minns rätt så hjälper det bara ca 15 % av dom som äter det plus att så fort man slutar så avtar effekten.
Mjölkfett verkar inte ha någon kolesterolhöjande effekt. http://www.mjolkframjandet.se/faktabank/naringsfakta/fett2/mjolkfett/forskarmote_mer_nyanserad_syn_pa_mjolkens_fettsyror

Det jag kan tänka mig sjuksköterskan menar är transfetter eftersom mjölk innehåller en del transfett. Nu verkar det inte ha någon effekt jämfört med det transfett som kommer från delvis härdat fett.
8
Mutti är verkligen oslagbara. Jag har faktiskt ändrat middagsplaner helt ett par gånger istället för att köpa något annat märke.
9
Citat från: Camilla Sparring skrivet 2009-11-02 20:51
Hejsan hej det är frukt pektin som är godkännt inte bara pektin.

:) ;) :) ;)

Jag tycker att det är en bra märkning för dem som önskar handla äkta. Marie-Louise Danielsson-Tham kör samma vända igen med nitrit, och citronsyra.. hon utelämnade ju ialla fall denna gång att sjömansbiff inte är gjort på sjömänn.... ::)

Agneta Dreber gör en ordentlig dikesköring under matakuten och ingen skriver om det.  ???

Jag fick idag ett pressmeddelande: kavli har gjort en äkta majonäs som kommer stå i kyldisken, tänk det gick! ;)
Tänk att man sade att det inte gick att ta bort massa tillsatser och så har Dafgård rensat som tusan och här kommer
det även ÄKTA majonäs från Kavli........! heja heja!

Nog lär ni hålla med om att det är ju inte bara negativt att debatten lyfter.

ha dä bra så länge.   ;D
Jag vill bara säga att även om jag låter negativ så är jag i grunden positiv. Däremot ifrågasätter jag på vilka grunder en vara bedöms vara äkta eller inte och då är pektin ett bra exempel. Det mesta industriella pektin kommer nästan uteslutande från citrusskal så vad är skillnaden på pektin och fruktpektin? Sen finns det modifierade pektiner beroende på vilket syfte man tillsätter dom för, men det är väldigt sällan det märks på en förpackning att pektinet är modifierat.

Du får jättegärna förklara lite mer hur resonemanget går när en produkt bedöms som äkta eller inte, finns det några E-nummer som är accepterade nu?

Andreas: Jag blev förvirrad av att Äkta varas märkning, märkte att jag kanske var ganska otydlig där.
10
Jag tror det är så enkelt som att man får fast smaken i ett lösningsmedel som kan vara te x vatten, olja eller alkohol. Ska kolla om jag kan hitta nått mer exakt info...
11
Citat från: chepplin skrivet 2009-10-28 19:19
Och vad menas med kryddextrakt?


Vissa kryddor extraherar man även fram smaken ifrån vilket gör att man får en koncentrerad lösning som det inte krävs så mycket av - som tex vanilj.
Om jag får gissa lite så kan jag tänka mig att skulle man tillsätta tex torkad basilika så skulle det krävas ganska mkt för att få smak, utseendet skulle bli helt annorlunda och så ger troligtvis en torkad krydda en helt annan smak efter värmebehandlingen och när produkten har lagrats några månader.
12
Livsmedelsverket skickade ut en pressrelease idag där dom uttalar sig om äkta vara.
Dom verkar inte helt nöjda med konceptet och jag håller faktiskt helt med dom i kritiken.
Dom påpekar bl a att vissa av dom produkter som fått märkningen "Äkta vara" faktiskt innehåller tillsatser som bakpulver och pektin.
Jag blir förvirrad för det var ju precis såna här saker som böcker slog ner på. Är pektin helt plötslig ok nu? Eller har jag missuppfattat hela budskapet...?

Länk till SLV's pressmeddelande http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Nyheter1/Om-markningen-Akta-vara-mat-utan-tillsatser/
13
Citat från: Andreas skrivet 2009-10-12 11:51

Estrellas VD Robert Grenmarks definition på närodlat är följande "- Vi använder oss till 99 procent av svensk potatis odlad söder om en linje från Halmstad till Kristianstad. Där odlas större delen av all potatis. Med närodlat menar vi att det ska vara en kort resa mellan vårt centrallager i Skåne till fabriken i Angered." http://www.ja.se/?p=31505&pt=105&m=3433

Semper marknadsför sin fruktpuré med att den är närproducerad, trots att frukten inte odlas i Sverige. Företaget tycker inte att de gjort något fel, eftersom frukten mosas och paketeras i Eslöv. Men enligt Konsumentverket är det vilseledande marknadsföring.  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2642055.svd


Jag kan faktiskt köpa båda företagens argument även om jag bor närmre OLW's produktion än Estrellas. Semper är ju dom ända som "tillverkar" sin bananpuré i Sverige så jämfört med Hipp och Nestlé blir den närproducerad i min värld.
Jag kan tycka att det är mer förvirrande när jag ska välja en ekologisk produkt som skickats från Nya Zeeland jämfört med en konventionell svensk dito  ::)
14
Citat från: Kari skrivet 2009-10-10 00:55
Åh, kul med så mycket svar och funderingar! :)

Bondens marknad, 25mil - det känns spontant jättelångt. Och jag som får mina ägg från mors & fars landställe 18 mil bort har som haft lite dåligt samvete.. Men nu icke ;)

Men åter till vegobiffarna, tillverkade i Skåne och uppätna i Stockholm, det faller som argument för närproducerat förstår jag då. Lite surt. Dom var ju goda :-[


Jag kan köpa argumentet närproducerat om alternativen tex är tillverkade utomlands (inom rimliga gränser, för en skåning är ju Danmark närmre än Stockholm osv). Om alternativet är södra Italien så är skåne väldigt närproducerat för mig, även om jag tycker att allt inom 25 mils radie är ännu bättre ;)
15
Citat från: Andreas skrivet 2009-08-26 08:07

Kan du utveckla, på vilket sätt tänkte du att det skulle spela in för sötsuget?


Jag börjar mer o mer tro att jag hittat på allt men i min "fantasi" så skulle det ha en fysisk effekt som tex stimulering av galla eller liknande.

Jag ska nog läsa på lite och återkomma om jag hittar nått som liknar det jag fått för mig ;)
16
Jag har för mig att jag hört för väldigt många år sedan att glukos skulle ha någon fysisk påverkan på matspjälkningen. Har försökt googla lite på det nu men inte hittat något så det kanske bara är min fantasi som hittar på ;)
17
Citat från: agnetasch skrivet 2009-08-18 15:21
För en grupp kan det gälla; dom som har svår värk i leder o muskler. Efter ett tag på LCHF är det många som känner sig "rundsmorda"; smärtor o stelhet tonar bort o kanske helt försvinner. Har det tidigare varit ett litet h-e att ta sig ens till brevlådan, ja då går man inte dit. Släpper värken rör man sig ju helt naturligt lite mer. Inte så att man ger sig ut o joggar eller styrketränar, men man går i alla fall några fler meter än tidigare per dag.
Fast jag vet inte om man kan kalla det ändrade levnadsvanor.


Njaa, jag tänkte mer på att man samtidigt som man lägger om kosten även börjar ta tex en entimmes promenad varje dag. Bara en fundering om det kanske finns en ökad motion med som i sig bidrar till att man mår bättre.
18
Ni som kör/har kört LCHF och gått ner i vikt bytte ni bara diet rakt av eller ändrade ni levnadsvanor också?
Det jag är ute efter är om det vanliga är att man bara byter rakt av eller även börjar röra på sig som tex promenader eller jogging?
Kan viktgången till viss del förklaras av att många även börjar röra på sig?
19
Tillagad mat kan vara ganska känslig beroende på hur snabbt man har kylt den.
3-5 dagar är tumregeln men det beror ju helt på temperatur och den generella "hygieniska statusen" i kylskåpet.
20
Citat från: Kapten skrivet 2009-08-09 22:19
Att använda Afrika med länder som Eritrea Etiopien och Angola för att påvisa att kolhydratrik kost inte leder till fetma är som att påstå att jorden fortfarnade är platt.

Poängen med det hela är väl att oavsett vad man äter så går det bra så länge det inte blir ett energiöverskott i slutändan?

Citat från: Kapten skrivet 2009-08-09 22:19
Att tillråga på allt använda ett barn som dog på grund av själv svält av en kost på vatten och soppa för att påvisa att man kan dö av ketos, ett av koppens sista överlevnadsknep, är makabert. Man skulle ha kunnat illustrera det bättre med en beskrivning av en adelsdam som vars kost bestod av, när hon dog, två morrötter om dagen. Hon blev helgon förklarad för sin smala midja och sin vackra hy.

Ketos är ju giftigt för hjärnan, det blir ju samma effekt som gör att diabetiker hamnar i ketos-koma. Äter du helt kolhydratfritt så finns ju risken, eller hur?

Citat från: Kapten skrivet 2009-08-09 22:19
En snabb koll på olika dietisters sidor och livsmedelverkets sidor och annat kan man säga följade.
Vi äter mellan 30-40kg kolhydrater per person och år
Av detta är 75% raffinerat socker. Det medför om vi bara skulle sluta äta bullar kakor och allt annat som innehåller liknade socker så skulle våran kost vara nere i 20- 27gram kolhydrater om dagen.
Om man nu tar en liten koll på vad som räknas till LCHF diet så går gränsen vid ca 20gram kolhydrater per dag.
Så om man skulle följa naturens egen rytm och äta efter årstiderna så skulle man på årsbasis äta LCHF diet
VSV  ;D

Att 75 % av alla kolhydrater kommer från raffinerat socker låter väldigt mycket, men det kanske stämmer med tanke på hur mycket läsk som dricks?
Eller är det kolhydrater omräknat till sockerbitar ála Expressen?

Annonser

Powered by EzPortal