Matforum

Hemmalagat - laga själv => Allt om knivar & skärbrädor => Ämnet startat av: MikaelS skrivet 2013-01-05 16:41

Titel: skärpstål/minosharp till Global
Skrivet av: MikaelS skrivet 2013-01-05 16:41
Hej! Är tok-rookie ang. detta med skötsel av knivar. Fick en fin Global G2 och en minosharp plus 3 när jag fyllde år. Min fråga: räcker det att jag använder den finaste rullen på minosharpen emellanåt (istället för att används ett skärpstål (tror jag det heter)) eller bör jag skaffa något mer som komplement till minosharpen för att hålla kniven i trim och få den att hålla länge?
Titel: SV: skärpstål/minosharp till Global
Skrivet av: vilsjin skrivet 2013-01-06 17:54
Ja det räcker. Du bör inte använda ett skärpstål på en Globalkniv om det inte är MYCKET finmönstrat (alt. keramiskt) och du vet precis hur du skall göra. Risken att skada eggen är för stor. Skärpstål används för att 'räta upp' eggen på knivar av mjukare stål.
Titel: SV: skärpstål/minosharp till Global
Skrivet av: Karl Erik Schough skrivet 2015-10-29 17:47
Släng för Guds skull era "minosharps" åt Hälsingland. De fungerar som en rasp mot en nagel.