Vad använder proffsen?

Startat av Per-Erik, 2010-10-26 20:07

Föregående ämne - Nästa ämne

Per-Erik

Är det någon som har umgåtts med ett flertal proffs kockar och sett vad de i praktiken använder?

Jag misstänker att flertalet kanske bara tar den närmsta kockkniven och att det inte använder superfina japanska knivar, vore roligt att höra vad som egentligen används.
Själv så suktar jag efter lite skönheter från jck :) (men jag är långtifrån kock, är lite rädd att det finns någon " ju bättre kniv, desto sämre kock" talesätt)

David

Där jag har jobbat har funnits allt från Fiskars, Porche och Global.

Vissa kockar har egna knivar, andra kör med det som finns på jobbet - jag vill ha knviar med rejäla handtag gärna i trä så att inte mina fingrar blir så fula - knivar med små handtag håller man fingret över bladet vilket mycket fort resulterar i en otroligt stor gul valk på pekfingret.

Hemma har jag en liten global som jag finhackar scharlottenlök och småtjafs med grönsaker och en 22cm victorinox till allt annat (så klart har jag file och köttstyck etc, men det använder man ju inte så ofta).

Jag gillar knivar med ganska mjuka blad hemma, lättare att slipa, och hårda blad när man jobbar så man inte måste slipa i tid och otid. Gillar inte för hårda, är hemskt när kniven sprängs om man har bråttom och är slarvig och tappar den i marmor eller golvet.

Om jag skall vara ärlig så är nog faktiskt den bistra sanningen att hitta en kniv som ligger bra i handen, som inte ger dig skavsår och sen ser du till att hålla den vass, det är allt som räknas, resten är bara prylporr (vilket inte skall föraktas).

dePaul

Klimatet har börjat ändras något. På min tid så körde man med Vicar, Sabatier, samt Frost/KJ-knivar.

Nu för tiden är det inte ovanligt att se en hel del japanska knivar av det exklusivare slaget.

~Paul~

rikard.t

2011-02-08 17:35 #3 Last Edit: 2011-02-08 17:43 by rikard.t
jag jobbar inte själv som kock men skulle gissa att man vill ha en kniv som är bekväm att arbeta med i långa pass håller skärpen någorlunda väl så den inte behöver slipas varje vecka men får möta några drag med brynet regelbundet, och så ska den förstås tåla lite tuffa tag. jobbar man med en kniv 10h om dagen varje dag så får den inte chippa för ett tapp på 10-20cm och helst inte för att man tappar den från diskbänkshöjd heller. kolstål kanske skulle funka för amatören men måste brynas ofta, överdesignade går helt bort så ett fint rostfritt stål tillsammans med en uttänkt desing är det som återstår.

japanerna gör som vanligt helt outstanding kvalitet(per krona) så jag har lätt att förstå om de har blivit vanligare på senare år.

för amatören kan det vara värt att titta på vad proffsen använder och dra lärdom. kan man få tag på en beggad restaurangkniv så ska man inte förkasta det alternativet.
en begagnad frost/mora kniv kan exempelvis vara ett nog så bra köp jämfört med en ny OBH nordica eller IKEA kniv.

Andreas

Fast när det gäller att titta på vad proffsen använder så ska man nog passa sig på att gå efter vad de använder då de syns i olika tv-program, för är inte de flesta tv-kockar sponsrade? Använde kockarna ens sina egna knivar under "Årets kock"-finalen nu nyligt?
Den som inte frågar får inga svar.

dePaul

Många kockar är förstås sponsrade, bl a av Mac och Global.

~Paul~

Znook

Proffs och bra produkt går allt för sällan hand i hand i den kommersiella världen. Jag skulle nog hellre förlita mig på entusiastisk amatör och dennes tips..

Kockface

På alla dom ställerna jag har jobbat på har allknivarna alltid varit viktorinox men av en god anledning de är ju bra knivar för dom tål en hel del misshandel. Men alla som har haft med sig egna knivar så är det vanligaste jag sett global mac masahiro kai shun och en del porsche.

Själv föredrar jag japanska knivarna för att de kan slipas så pass mycket vassare och har tunnare blad men som folk säger blir dom slöa så räcker det inte att bryna dom. 

DavidJohansson

Jag jobbar med Wüsthof, Zwilling och Victorinox.

Karl Erik Schough

Corbusier använde Sabatie kolstål.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal