Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2009-08-23 10:29
Ytterligare två rökaromer anses nu ha för små säkerhetsmarginaler; SmokeEz enviro 23 och SmokeEz C-10.

¤ SvD Henrik Ennart - Fler rökaromer ifrågasätts http://blogg.svd.se/matochhalsa?id=15108
¤ Safety of smoke flavour Primary Product – SmokEz C-10 http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902574580.htm
¤ Safety of smoke flavour Primary Product – SmokEz Enviro 23 http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902575020.htm
Skrivet av Andreas
 - 2009-04-27 09:14
EU:s livsmedelsmyndighet EFSA har gjort en översyn av hälsoeffekterna från olika rökaromer och hittils funnit att av tillverkarna angiven maximalt tillåten dosering för tre av fyra aromer måste minskas, detta baserat på att intag överstigande vissa nivåer är giftigt för råttor samt att långsiktiga studier över hälsopåverkan helt saknas.

De rökaromer som blev underkända och därför skall regleras hårdare är Unismoke från Unilever, Zesti smoke code 10 från Mastertaste och Scansmoke PB1110 tillverkad av danska Brøste.

Ulla Beckman-Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket: "...problemet med rökaromer är att de används på många fler produkter. Traditionell rökning gällde korv, skinka och fisk men rökarom tillsätts ju till allt möjligt som chips och frukostflingor. Tillsammans kan även den exponeringen bli stor..."

¤ http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/matklimat/artikel_2798311.svd
¤ http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902432845.htm

Annonser

Powered by EzPortal