Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av NicoVilt
 - 2014-12-25 13:33
Citat från: Micke-64 skrivet 2014-11-17 18:33
Bisonkött måste bli det bästa köttet att torka då. Innehåller minst fett. Ska testa att kallröka och sedan torka.
fick ett tipps från en amerikan att bisonjerky var den godaste så det är nog värt att prova
Skrivet av Micke-64
 - 2014-11-17 18:33
Bisonkött måste bli det bästa köttet att torka då. Innehåller minst fett. Ska testa att kallröka och sedan torka.
Skrivet av kayaker
 - 2014-09-07 22:16
Det går utmärkt. Jag har torkat allehanda friluftsmat många gånger.
Skrivet av NicoVilt
 - 2014-09-07 19:16
Hittade detta på nätet, tror ni att det funkar som snabbare variant? men går det utan liquid smoke extrakt om man bara vill ha torkat?

http://friluftsmat.outdrr.com/page/11/

Använd nötkött, älgkött eller liknande kött med lite fett i.
Skär köttet i 5-7 mm tjocka skivor och pensla båda sidorna med liquid smoke.
Tillsätt salt, svartpeppar och vitlökspulver på båda sidor. Täck över och låt marinera i minst 4 timmar.
Använd sen trä-grillspett och trä på köttbitar med mellanrum. Sätt grillgallret högst upp i ugnen och sätt fast spetten i gallret så att köttet hänger fritt och luftigt.
Kör ugnen på 70g. Har du en varmluftsugn kör du med fläkt på.
Ta en träslev eller liknande och stoppa in i luckuppningen så att det blir en cm glipa för ventilation. Detta är för att få bort fukten som blir vid torkningen. Torktiden tar ungefär 4-8 timmar beroende på köttet.

Mvh. Nicolaj
Skrivet av lsjonsson
 - 2014-03-11 15:24
Nu har man haft kött i saltlag under tre dagar i för tora veckan o i lördags hängde jag upp ca 30 kg kött för torkning.
Det går åt ca 5-6 kg råkött på 1 kg torkat kött.

Skrivet av lsjonsson
 - 2013-03-30 12:23
Detsamma!

Här skiner med sin fulla styrka över oss i Norrbotten.
+3,6 i skuggan, blå himmel och en jättesol.

Fotot är taget idag på fm.
8) 8) 8)
Skrivet av agnetasch
 - 2013-03-30 07:20
Glad Påsk från Göteborg önskar en norrländsk skåning  ;D
Skrivet av lsjonsson
 - 2013-03-29 20:26
Det väder som vi har haft sista veckan så har mitt torkat o det är perfekt i mitt tycke. Jag har plockat ner allt kött idag.
Helt tomt på ställningen. Nu är det bara att frossa av det som man ska ha kvar själv. ;D ;D ;D

Jag önskar er en Glad Påsk från ett soligt Norrbotten om dagarna! 8)
Skrivet av Skogis
 - 2013-03-20 13:00
Det är likadant när det gäller lufttorkad korv. Det är luftfuktigheten som är viktig, korven får inte torka för fort för då blir det ett torrt skal på utsidan och fukten som är kvar i korven kommer inte ut och därmed ruttnar korven.
Är luftfuktigheten för hög så blir det slembakterier på ytan och korven blir dålig av det istället.
Men har man väl fått igång syrningen i korven (sänkt PH) så brukar korven klarar sig i rumstemperatur utan att bli dålig, och torkningen kan fortgå.
Skrivet av lsjonsson
 - 2013-03-19 15:56
Torka kött o fisk är ju något som kommer från lång tid tillbaka och det som jag har lärt mig är att runt 0-gradigt o sol el. några plusgrader o sol är bästa torkvädret.
Mars har varit extremt kall i Norrbotten och över stora delar av landet men jag har sett på köttet som hänger på tork nu att det tar bra mycket längre tid än vad det gjorde förra året. Vi har haft den ena natten efter den andra med nattemp. på mellan -15-25 grader och det är inte normalt ens för Norrbotten den här tiden på året.
Samerna har ju torrt o soligt när dom torkar kött o fisk i fjällvärden.  :)
Skrivet av agnetasch
 - 2013-03-18 17:59
Men ska luften verkligen vara så torr? På bloggen Mat och politik kan man läsa: "Av mina angivelser om önskvärd luftfuktighet förstår nu var och en att den inte är sant att det är sveriges fuktiga klimat som gör att vi inte har en stor traditionell kultur av lufttorkat kött. Det är i så fall troligare att våra torra vintrar och svårigheten att upprätthålla en tillräckligt hög luftfuktighet för säker torkning gjort att denna konserveringsmetod inte visat sig lämplig, men det vill jag egentligen inte spekulera kring. Men sluta upp med att hänga köttbitar utomhus och på dragiga ställen och konstruera i stället ett litet mognadsskåp så kommer resultatet att bli både säkrare och godare"

http://matochpolitik.blogspot.se/2010/03/grunderna-for-lufttorkning-av-hela.html

Det där med mognadsskåp vore kanske något för dig JonathanJa

Skrivet av lsjonsson
 - 2013-03-17 20:55
Citat från: JonathanJa skrivet 2013-03-16 20:57
Kan man torka inomhus? Bor i Trelleborg men inser att vi har för hög luftfuktighet, så borde man inte kunna torka i ett kontrollerat svalt utrymme?


Vet ej. Kanske i norra Sverige. Det ska ju vara torr luft när du torkar kött o några minus om nätterna o några plus på dagtid o gärna soligt o torr luft.
Köttet ska ändå på norrsidan.

Du kan ju soltorka kött men då får du ha en eld i mitten med en ställning runt om elden byggd på 3-4  slanor som blir som en kåta i form. Ca 1 m ovanför backen så bygger du en ställning som du fäster finmaskigt kycklingnät i vågrätt läge som du lägger köttet på o håller igång elden i mitten.
Såg detta i ett av Ray Mears program. Det var en indian som visade honom det. Jag minns ej vad programmet hette men det var intressant.
Skrivet av JonathanJa
 - 2013-03-16 20:57
Kan man torka inomhus? Bor i Trelleborg men inser att vi har för hög luftfuktighet, så borde man inte kunna torka i ett kontrollerat svalt utrymme?
Skrivet av lsjonsson
 - 2013-03-11 19:11
Idag har man provsmakat lite av köttet som hänger på tork. Lite mjukt och rött invändigt så det får väl hänga en vecka el. två till innan det är mörkt o fast rakt igenom.

Snittet syns på det nedre fotot men det smakade salt och bra annars. :)
Skrivet av lsjonsson
 - 2013-03-04 14:10
...och nu hänger även drygt 5 kg älgkött på tork yttre raden till höger. 8)

Annonser

Powered by EzPortal