Vem vet nåt om grisfötter?

Startat av Andreas, 2008-12-19 08:23

Föregående ämne - Nästa ämne

Urban

Jag tycker också att det är gott med kokta grisfötter.
För det mesta så kokar jag dom själv eftersom jag tycker att det blir bäst så och att grisfötterna är mera intakta.
Om man köper färdigkokta på affären ligger dom som sagt i en liten burk fördelat i mindre bitar.
Nånting som jag finner lite lustigt är att kokta grisfötter på burk inte längre heter "kokta grisfötter" utan Aladåb.
Nu kanske det inte är så överallt men iaf. i dom flesta butiker jag har sett sälja dessa läckerheter.

Andreas

Så grisfötter i burk är alltså oftast aningen sönderkokta? Hur länge brukar du koka dina?

(Lustigt, här går jag ut och frågar hela världen om grisfötter och så sitter du inne med en massa grisfotskunskap. :))

Citat från: Per-Erik skrivet 2008-12-26 10:58
Vet inte då det är mycket tradition inblandad också men jag inbillar mig att hemmagjorda smakar bättre samt att jag är inte så förtjust i gelen. ( Det smakar ju inte så himla mycket egentligen, det är mäst konsistensen och de salta smaken)


Är det brukligt att äta av gelen när man äter fötterna eller kan man använda den till något annat? Eller brukar den mestadels kasseras?
Den som inte frågar får inga svar.

Per-Erik

Oj, jag syftade inte på gelen när jag skrev att det inte smakar så mycket utan själva grisfoten... (mitt fel) gelen brukar jag inte äta uten den är mest negativ anser jag.

Urban

Jag vet inte exakt hur länge jag brukar koka dom men ca: 2-3 tim bör dom nog koka/sjuda för att alla delar utom benet ska bli mjukt.
Om grisfötterna på burk är sönderkokta eller finfördelade för hand har jag ingen aning om.

Jag tycker även att gelén är god!, vill man inte äta den så kan man ju alltid göra en blöta på gelén.

Hasse

Urban, kul att åter höra din stämma på Matforum!

Vad är en blöta?

Urban

Hej Hasse

Tack för dom orden!.

En blöta tror jag är en Norrländsk specialitet.
Vanligtvis så gör vi blöta på Skinkspad, eller på mjölk (iaf. i norrland)
Man kokar upp skinkbuljong eller lättsaltad mjölk.
Fihacka lite gul lök som man blandar med en rejäl klick smör på tallriken (helst äkta smör).
Lägg några skivor hårt tunnbröd i den varma buljongen ca: 1 min eller tills det blivit mjukt.
Ta upp brödet med en hålslev och lägg på tallriken över smörblandningen.
Låt smöret smälta en liten stund.

Sen är det bara att äta!

Fast jag tror som sagt att det funkar lika bra att värma upp gelén från grisfötterna.




agnetasch

Bättre sent än aldrig. Hittade en bild på grisfötter som jag köpte i julas.
Kokte dom bara i saltat vatten. Gott blir det men inte vackert (så jag tog ingen bild på daller-kalaset)

groucho

Grisfötter e gött! Jag vill minnas att man till lagen (som geléar sig) har lite ättika?

Andreas

Agneta: Tack för trådens första riktiga grisfotsbild! Ser kilopriset 29,90, det hade varit intressant om man hade kunnat väga det som går att äta och se vad det egentliga kilopriset är... hur man nu gör det rent praktiskt... kanske ett projekt för nästa jul?

Groucho: Vad är ättikan till, för att lyfta smaken eller blir gelen annorlunda av ättika?
Den som inte frågar får inga svar.

groucho

Om du söker ska du hitta många recept där ättika ingår - eller serveras vid sidan av. Det är nog ganska naturligt med hänsyn till smakpreferensen surt/syrligt till fett. Ättikan har helt säkert bara en smakförhöjande verkan.

Tobias

Jag har precis satt igång ett kok på grisfötter och har ett par frågor till den lärde.

Vad är anledningen till att man ska skrapa dem?
Var finns köttet egentligen? Är det främst fettet man äter eller var gömmer sig köttet?


Einar

Färska grisfötter är tydligen svårt att få tag i. Det gäller i varje fall i Stockholm. Man kan koka grisfötterna eller griljera dem i ugnen. Jag brukar koka dem och äta dem med senap och mjölk som sås. Gott!

Einar Schlereth

Hej, jag rekommenderar att kolla kinesiska och haitianska recept. De använder mycket grisfötter. Kinesiska stekta grisfötter är en delikatess. Har jag aldrig själv tillagad. Men det finns ett haitiansk recept där man steker dom först lite gran och sen kokar färdig i två timmar med många kryddor och grönsaker (grön peppar, röda lökar, vitlök etc pp). Och till slut häller man över det hela nästan färdig kokta svarta ögon böner. Och låter bubbla lite till.
Det finns många sätt att laga den soppan.  Hälsningar 
Einar

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal