Skummande öl

Startat av Hasse, 2008-09-07 15:33

Föregående ämne - Nästa ämne

Hasse

Hur ska man få till en riktigt fin skumkrona när man tappar upp sitt öl?

Att glaset efter diskning inte får sköljas med sköljmedel är ganska självklart, men vissa påstår att glaset inte ens får vara diskat med diskmedel även om det sedan sköljs i rent vatten. Ligger det något i detta, eller är det enbart en myt?

Utan att ha gjort någon systematisk undersökning, tycker jag mig märka att ölets temperatur har betydelse. Ett kallt öl skummar inte lika bra som ett rumstempererat. Stämmer det?

Vissa påstår att man ska hälla upp ölet längs glasets kant, andra menar att man ska hälla ölet rakt ned i glaset. Det skummar mer om man häller ölet rakt ned i glaset, men det handlar inte endast om mängden skum, utan skumkronan ska gärna hålla en stund också.

Tacksam för era tankar kring detta!

crlhrv

Det enda jag hört om ölglas är att man inte ska dricka mjölkprodukter ur dem och sedan diska i diskmaskin. Jag börjar alltid med att hälla upp längs glasets kant sedan allt eftersom rätar jag upp glaset och under sista 1/3 står glaset upp och jag häller från en högre höjd för att bygga kronan.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Jag är nog en barbar på detta område, jag brukar alltid luta glaset och se till att få så lite skum som möjligt på ölet eftersom jag inbillar mig att det håller kolsyran bättre ifall man inte så att säga använder kolsyra till att bilda skum. (Fast det kanske inte stämmer, kanske bildar skumkronan ett lock som gör att kolsyran hålls kvar bättre?

Det verkar i alla fall finnas massor med spännande information om ölskum på engelska:
¤ Beer Foam - Extracted from Technology Brewing and Malting by Wolfgang Kunze
¤ Fabulous Foam! by Alex Fodor
¤ The Tragedy of a Nice Beer Foam Head - Beer foam has a short existence. It is born, lives, and dies. Peter Keusch (Demonstrationsexperiment auf Video)

Har inte mer än snabbskummat  ;D texterna ovan lite men om nån vill sammanställa vore det jättekul.

(Att skum är något väldigt förstår man när man ser att sådan här forskning pågår: Novel Prediction Method of Beer Foam Stability Using Protein Z, Barley Dimeric ?-Amylase Inhibitor-1 (BDAI-1) and Yeast Thioredoxin)
Den som inte frågar får inga svar.

JoJo

2008-09-08 15:00 #3 Last Edit: 2008-09-08 15:03 by JoJo
Kan göra en liten sammanställning över en del "sanningar" jag plockat upp under åren som inbiten ölnörd. Det är dock såklart fritt att njuta sin malt som man själv önskar. :)

* Ett rent glas är viktigt både för skum och för totalupplevelsen. Ansamlingar av bubblor på glasets insida efter upphällning skvallrar om fettrester och dålig rengöring.

* Mjölkprodukter hör inte hemma i ölglas, det stämmer. Det kan vara svårt att få bort mjölkrester ens efter upprepade diskningar.

* Man kan använda diskmedel om det behövs, men då helst parfymfritt och man bör skölja mycket noga. Diskmedelsrester hämmar skum så nej, det är inte en bara en myt.

* Alltför kall öl skummar inte särskilt bra och håller inte skummet. Kall öl smakar inte heller särskilt mycket (tungans smaklökar "domnar" av temperaturen)! Tumregler: Pilsner och annan lageröl funkar bra vid 7-9 grader, 10-13 grader för lite kraftigare Ales och dylikt, 13 och uppåt för stout och porter och strax under rumstemperatur för de riktigt alkoholkraftiga öltyperna.

* Om man bryr sig om vad öl smakar (och det gör man ju förvisso inte alltid kanske, men om...) så ska öl hällas upp i glas för att frigöra alla smak- och doftämnen som sätter sig i skummet och som man annars går miste om. Och så ser det fint ut också. :) Enda anledningen till att luta glaset är för att behålla så mycket kolsyra som möjligt och detta gör man barai min mening om man vill dölja dålig smak i ölet. Bra öl behöver inte en massa kolsyra för att smaka gott och det smakar inte heller för den sakens skull "avslaget".

* Öl tycker jag bör hällas eller tappas rakt ner i glaset i sin helhet för att frigöra kolsyran ordentligt och bygga upp ett hållbart skum. Det är ok att upphällningen av ett gott öl tar några minuter! Man kan hälla upp en öl i en enda hällning om man lutar glaset i början men då riskerar stora delar av kolsyran att stanna kvar i ölet som då istället följer med ner i magen och ger upphov till "otrevligheter" när gasen sedan frigörs vill upp igen så att säga... De flesta har nog varit med om detta någon gång... ;) Undantag från denna "regel" är öl som redan skummar extremt bra till sin natur, exempelvis de flesta veteöl som man utan vidare kan ta det lite lugnare med.

ena

håller med Jojo helt :) gick nån gång för ett gäng år sedan en sk "beertenderkurs" på Pripps med dåvarande jobb.

Man ska hälla upp ölen rakt...låta skummet sjunka ihop och sedan fortsätta hälla, detta för att få en fin och hållbar skumkrona samt för att kolsyran ska frigöra vissa smakämnen som man går miste om annars. En "perfekt" stor stark tar minst 15 minuter att hälla upp men hur många barer har tid för det ;) testade detta på ett par gäster när det var dags att byta öltunna och de märkte skillnad (iofs trodde de att den nya tunnan helt enkelt hade bättre öl *sucka* men jag visste ju iallafall varför ;))

Ett annat typ av öl som är undantaget dessa regler är de smaksvaga ölen från typ mexico som mer är till för att svalka än ge en smaksensation, därav limeklyftor i halsen på flaskan etc...
man kan prova allt -minst en gång!!;)

JoJo

Citat från: ena skrivet 2008-09-11 19:27testade detta på ett par gäster när det var dags att byta öltunna och de märkte skillnad. [...] Ett annat typ av öl som är undantaget dessa regler är de smaksvaga ölen från typ mexico som mer är till för att svalka än ge en smaksensation, därav limeklyftor i halsen på flaskan etc...


Ja, det där är ju också ett bra tips till er som "smyger" ner ölen i glaset. Prova att hälla upp ett kvalitetsöl på båda sätten och se om ni känner skillnaden. :)

En skröna jag har hört om limeklyftorna i halsen på de mexikanska ölen är att de från början var till för att desinficera toppen på flaskan. Vet inte om det är sant. Dock tycker jag att vissa av dessa öl (Sol, San Miguel etc.) passar fint med en liten droppe lime i och ganska rejält kylda. De är ju som sagt mest till för svalka och tröstsläckare. :)

Tommy

Som varande amatörbryggare sedan 20 år tillbaka, vet jag att det finns flera faktorer som spelar in.

1. Ölet är felbryggt. Ja..även bryggerierna gör fel i sin spariver och övertvättar ur malten. En del ersätter del av malten med billigt socker vilket också försvagar skumkronan. Hård filtrering kan också skapa sämre förhållanden.

2. Fett. Allt fett havererar en vacker skumkrona. Diska inte glasen tillsammans med annan fettindränkt disk. Separat diskkudde för ölglas.
Inga Lipsyl eller annat läppglans. Det är fett och så fort du sätter munnen till glaset kollapsar skummet.

3. Diskmedel. Dessa är ytspänningshämmande. Just det, de tar bort skum. Diska gärna med diskmedel men skölj som sjutton och låt självtorka uppochner på diskhandduk. Det kan finnas fettrester på handduken och torkar du ur glaset kan fett avsättas samt tvättmedel(ytspänningshämmare).

Slö ölet hårt i glaset i flera omgångar och bygg upp ett stabilt skum.

Jag berättade en gång för en dam som slog upp vacker öl på en krog i Heiligenhafen i norra Tyskland, att det tog bara 5-10 sekunder att slå upp en öl på krogen i Sverige. Ni kan tänka er svaret......Hmmmpppffff!!

/Tommy

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal