Tvätta händerna!!

Startat av Kari, 2008-01-09 15:15

Föregående ämne - Nästa ämne

Tar Du av Dig ringen när Du lagar mat?

Har ingen ring!
14 (45.2%)
Aldrig!
6 (19.4%)
Ibland!
8 (25.8%)
Alltid!
3 (9.7%)
Får inte av den!
0 (0%)

Antal personer som röstat: 30

Kari

Handhygien är det svårt? Trist eller jobbigt?

Hur ska man få andra människor, barn och vuxna, att fatta en sån enkel grej som att tvätta händerna?

Gulla med husdjuren, peta näsan, gå på hemlighuset är ju ett måste i livet.
Jag vet inte hur det är på dam toan på krogen men killarnas pisoar (så var det ordet med i Matforum!  ;)) och hur lite det tvättas händer innan nästa öl och kycklingvinge med extra flingsalt. Och jordnötterna som är gratis.. *urk*

Det som man ser på tv nästan varje dag är kockarna som så käckt lagar mat med alla sina ringar på fingrarna, masserandes degar och kött.. *urk igen*

Vårdcentraler och sjukhus har fått nya regler och rutiner med bra resultat, dax för oss hemma å?


kryddburken

En del som röstat men inte skrivit något!
Jag röstade på IBLAND! Lagar jag mat allmänt utan klet där jag inte direkt har händerna i maten så behåller jag dom på men tex.  arbeta ihop ett köttfärs till biffar eller rulla kroppkakor etc. så tar jag ALLTID av mig ringarna, och ALLTID när jag bakar... Det ÄR ohygiensikt och det fastnar en massa skit i mönstret och runt stenarna i ringarna dessutom! *S*

agnetasch

Förlåt, har röstat men inte skrivit. Jag har aldrig ringar på mig. Det är väl en yrkesskada; får man inte ha ringar på sig hela arbetsdagen är det ingen idé att ha dem resten av dagen heller.

Kari

Jag har ju röstat också.. *oj*

Korta rena naglar och ringen av alltid om det ska jobbas med händerna.

Andreas

Fast det där var väl ingen vidare parallell Elka? Jag skule bli väldigt förvånad om nån kunde bevisa att det inte är fullkomligt ofarligt att inte tvätta händerna efter toabesöket på krogen för att sen äta kycklingvinge och jordnötter med samma händer! (Därmed inte sagt att det kan kännas lite ofräscht.)

Att laga mat däremot är en helt annan femma för då hanterar du råvaror som kanske skall lagras eller stå länge innan konsumtion  varvid det finns stor risk för bakterietillväxt.

Så att tvätta händerna innan all matlagning - ja givetvis! Jag är jättenoga med det och tycker inte det är jobbigt, enda problemet är att händerna lätt blir torra. Och sen ska man nog vara ganska noga med att byta ut kökshandduk ofta - jag tror faktiskt den kan vara en värre bakteriespridare än disktrasan!

Men att ta av sig ringarna? Nja jag undrar jag, professionell matlagning åt andra på restaurang eller i storkök är en sak men i hemmet? Den lilla yta som en ring eller två utgör - skall det vara ett vidare problem? Och i de fall Kryddburken nämner - när du rullar köttbullar, kroppkakor, knådar deg osv. så är det ju sånt som ändå hettas upp till sådana temperaturer att allting dör.  Enda gången jag skulle tro att det är riktigt befogat är om man formar råbiff.
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Kanske inte så fräscht att knåda köttfärs med ringen på och så fastnar det rester på och under ringen.. Jag har också röstat och har inga ringar att ta av. Visst, ibland sätter man igång med matlagningen utan att tvätta händerna innan men oftast kommer jag ihåg att göra det innan.

Jag tvättar över huvud taget händerna rätt ofta (kanske för ofta?) och har också bakteriedödande medel som jag brukar använda efter att ha varit på stan eller hälsat på folk.

Dessutom går det går över huvud taget en trend i att överanalysera matlagningsprogram och kritisera programledarna för felaktig hantering, främst hygienrelaterad sådan. Om Per Moberg tappar mat på golvet som han sedan plockar upp och använder är det väl hans ensak om han vill att det ska knastra mellan tänderna.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kari

Parallell?  ;)

Jag ville bara lyfta fram ett ämne som ständigt gör sig påmint, på TV, på krogen, egna barn och andras ungar, egna och andras fingrar etc.
Den lilla omröstning i tråden skapade jag för att väva in en liten detalj som många inte tänker på.

No more, no less.  :-[

--

Crlhrv: Jag har också en sådan flaska, funkar till mycket!  ;D

Andreas

Tror du missuppfattar mig Elka - jag har inget alls emot ringomröstningen eller diskussion om ringar i samband med handhygien, men vad jag vill hålla isär är att äta mat med snuskiga händer och att laga mat med snuskiga händer.

Och vänder man på ringdiskussionen som Calle gjorde så blir det vettigare dvs. det handlar inte om att den hemlagade maten blir ohälsosam av ringar men däremot att det inte är så fräscht att gå omkring med köttfärs under ringen! :)

Calle, Elka: att rutinmässigt använda bakteriedödande medel är väl inte bra, har ni helt missat triclosandebatten? http://www.snf.se/verksamhet/kemikalier/triclosan.htm

(Jag tror dessutom att det är bra med lite bakterier - tappar jag nåt på golvet så brukar jag äta upp det precis som Joey gjorde i nåt vänneravsnitt jag såg för evigheter sen. :))
Den som inte frågar får inga svar.

Sweber

Har en slät, tunn ring som jag nästan aldrig tar av. Däremot tvättar jag händerna både före och under matlagning, hur ofta beror på vad jag lagar. Dessutom har jag ofta engångshandskar på mej när jag hanterar rått kött eller fågel eller fisk. Detta för att inte föra vidare ev baktierier till redskap som knivhandtag. Dessutom avskyr jag att vara kladdig om händerna och att det luktar tex fiska eller kött om fingrarna. En svag doft finns gärna kvar aven efter nogrann tvagning. Samma gäler för apelsin och andra citrusfrukter. Jag tror inte för ett ögonblick at det är det minsta farligt att det finns kvar en svag doft av apelsin på fingrarna efter att ha skalat och förtärt en dylik frukt, men det känns obehagligt med doften så jag äter i princip inte apelsin trots att jag tycker det är jättegott. Undantaget är vitlök, den kvardröjande doften av vitlök på fingrarna tycker jag om. Så knäpp är jag. ;D
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Kari

Andreas: Jag förstår hur Du menar! En sak att snuska med sig sjäv - helt klart!  :D

Nej, jag har inte missat triclosanet, det är verkligen inte bra!
Var det triclosan i diskmedlen förut som hette anti-bac? Sportkläder - det är ju fånigt! Man ska väl lukta svett ibland?  ;) Det finns ju kläder som inte luktar...

Rutinmässigt, när blir det det? Jag använder alcogel kanske 3-4ggr på en månad, så en 50ml flaska räcker mer än ett år eller mer. Då är nog tandkrämen boven.

Snusk är naturligtvis bra också, men råvaror som ligger på golvet eller marken åker i soporna eller blir fågel/räv mat. Djuren måste ju få sitt å!  ;D


Mimmi

Jag har röstat på: har ingen ring, av den enkla anledning att mina ringar ligger i byrålådan sedan många år, yrkesskadad. Måste bara föregå med gott exempel på dagarna. Hemma har man naturligtvis rätt att göra som man tycker och vill.
Men jag får spunk när jag ser för mycket slafsande hos TV-kockar.

Hellfog

Tycker nog att dom flesta är riktigt värdelösa med att tvätta händerna av hantering av mat. Skulle nog säga överhuvudtaget, nått som måste svenska folket måste bättras på. Jag menar ska det vara så svårt att tvätta händerna.

Hellfog

Citat från: Andreas skrivet 2008-01-11 11:43
Jag skule bli väldigt förvånad om nån kunde bevisa att det inte är fullkomligt ofarligt att inte tvätta händerna efter toabesöket på krogen för att sen äta kycklingvinge och jordnötter med samma händer! (Därmed inte sagt att det kan kännas lite ofräscht.)


Tycker det är oförlåtligt i vilket fall även man lagar mat eller inte.

Jonas

Att tvätta händerna ordentligt med tvål är lika effektivt som alcogel, så varför använda en produkt som är dyrare?

Lisa H

För att få full efekt av alcogel ska man först tvätta händerna och sedan använda gelen. Men jag som jobbar inom en yrkesgrupp där man använder mängder av detta, är lite försiktig med användandet privat. Det torkar ut mina händer så jag använder det ytterst sällan hemma. Bara vid magsjukor och hantering av kyckling.

Ringar åker av vid "kladdigt" matlagande - alltså där jag ska ner med händerna i maten, inte annars.

Jonas

Nää tycker det är lite overkill att använda alcogel när man ska laga mat, är man verkligen så dyngig redan från början kanske man
inte ska hålla på med livsmedel. och å andra sidan är mdet ju inte nån bypass operation man gör när man gräddar tex pannkakor.

Filippa

Är rätt noga med hand-tvättandet men tänker ibland på att den som tagit i dörrhandtaget före mig kanske inte var det och får fnatt när jag ska gå ut från toa :-) Men ringar av, definitivt ! Usch, vad otrevligt att gå omkring med köttfärs i ringen.
Har funderat på det här med tv-kockarna - man ser sällan att de tvättar händerna ? Mer än om dom blir kladdiga och inte byter dom skärbräda så där så att man ser det heller. :-(

Andréa

Jag hatar att vara kladdig OCH blöt om händerna. Och om du torkar av händerna på en handduk i badrummet eller din kökshandduk har du ju ändå bakterier där ändå. Som överförs igen till dina händer. Vad är då bäst? Små kleenex bitar eller hushållspapper? För jag kan verkligen inte laga mat eller ens fungera med blöta händer.. :/

Andreas

I förrgår var det Global Handwashing day och det uppmärksammas förstås lite här och var.

VLT har ordnat en instruktionsvideo med handtvättningsinstruktioner. http://www.vlt.se/artikelmall.asp?version=822851

SvD firar med en artikel som refererar till en studie från London School of Hygiene & Tropical Medicine som visar att var fjärde britt har avföring på händerna. Dessutom visas tjusig grafik från svenska grafikbyrån som både informerar om hur många baktierier som ryms under en nagel eller i ett trasigt nagelband och visar hur man bäst tvättar händerna. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1885883.svd

Sökte lite på var informationen om antalet bakterier under naglar osv. kan komma ifrån och det ser ut att vara från Sterisol, tillverkare av handtvål och alkoholbaserad handdesinfektion. "En ofta använd minnesbild att bära med sig:
¤ På fingret ryms lika många bakterier som drygt halva invånarantalet i Sverige.
¤ Under nageln eller en ring på fingret ryms lika många bakterier som invånarantalet i Europa.
¤ I ett infekterat nagelband ryms lika många bakterier som antalet människor på jorden."
http://www.sterisol.se/skolan/del16.htm Jag antar att Sterisol är glada att TT fått ut den minnesbilden. :)
Den som inte frågar får inga svar.


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal