Hur man diskuterar schysst

Startat av Andreas, 2010-01-18 14:40

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Eftersom det då och då blir problem när folk inte förstår Matforums diskussionskultur tänkte jag här göra ett försök att beskriva den lite mer konkret än vad som framgår av forumreglerna.

Något som skiljer Matforum från många andra forum och webbplatser är vår strävan att alla diskussioner skall vara schyssta. Med det menas att vi är sakliga, håller argumenten i fokus och att tonläget alltid är hövligt oavsett vad som diskuteras. Du ska alltså kunna diskutera precis vad du vill utan att bli utsatt för personliga påhopp eller att någon svamlar bort det du vill säga. Det enda du egentligen behöver tänka på är att vara artig och hålla dig till ämnet. För vissa är detta väldigt enkelt, för andra fullt inte lika enkelt. Men de flesta kan nog lära sig med lite träning. Så här gör du:

Håll dig till ämnet, om ämnet (rubriken) är köttbullar ska du i princip inte skriva om annat än köttbullar*.

Skriv aldrig om du inte kan tillföra någon ny vinkling på ett ämne genom ett påstående eller en fråga. Se till att läsa eller åtminstone snabbskumma ämnet innan du själv skriver så att du inte skriver sånt andra redan skrivit och som är besvarat.

Det är roligt att diskutera och ett det är inget fel i att ha ett skojfriskt tonläge så länge man samtidigt diskuterar ämnet seriöst. Små personliga retsamma komentarer med glimten i ögat kan vara förgylla en diskussion, men använd dem med måtta, ämnet skall alltid vara i fokus. Vissa uppskattar inte gliringar, så snart du märker att den du diskuterar med inte har glimten i ögat eller ber dig sluta skall du direkt sluta retas.

Gör alltid skillnad på sak och person, skriv om det ni diskuterar, inte om den du diskuterar med. Detta är extra viktigt att tänka på om du börjar känna dig irriterad över att du inte längre hittar argument som talar för din sak. När du diskuterar köttbullar med Åsa ska du alltså inte skriva något om hur Åsa är eller brukar vara. Ämnet är inte Åsa utan köttbullar, håll dig till ämnet.

Däremot ska du förstås bemöta Åsas argument om du inte håller med henne. Försök hitta luckor i hennes argumentation. Håller argumenten, är de logiska? Var kommer argumenten ifrån? Ställ följdfrågor. Tänk ut egna motargument. Kommer du inte på några vettiga argument eller frågor så vänta med att skriva tills du kommer på något.

Var alltid artig. Det betyder inte att du ska använda hälsningsfraser och smöra utan att du ska använda vårdat språk, respektera den du argumenterar med och vara noga med att svara på de följdfrågor du får. Kan eller vill du inte svara på en fråga så säger du ärligt det.

Om någon annan är OT* eller uttrycker sig otrevligt finns två vägar att gå. Antingen ignorerar du helt det som är OT eller otrevligt för att själv skriva om det ämnet handlar om. Eller så nämner du väldigt kortfattat vad du uppfattar som otrevligt eller OT utan att själv bli otrevlig. Är någon riktigt otrevlig kontaktar du förstås alltid en moderator som då tar tag i problemet.

Om du själv är otrevlig eller OT och i en tråd får ett påpekande av en moderator så svara bara kort att du förstått, be samtidigt om ursäkt om du burit dig illa åt mot någon. Förstår du inte vad moderatorn menar så skriv inget mer i tråden utan skicka PM till moderatorn och fråga vad som menas. Som alltid gäller det att hålla sig till ämnet med så lite utsvävningar som möjligt.

Fråga gärna om något av ovanstående verkar oklart!

*) Om man samtidigt diskuterar ämnet kan man tillåta sig enstaka meningar om sånt som inte gäller ämnet. Det markeras då genom att skriva "OT:" framför den text som inte hör till ämnet. "OT" är en förkortning för "Off Topic" vilket betyder utanför ämnet. Om det står "OT:" framför något någon annan har skrivit bör du alltså undvika att bre ut dig i längre diskussioner om det. Vill du ha en längre diskussion om något som är OT skall du starta en ny tråd om det ämnet.
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal