Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - crlhrv

1
19 september - Messmörets dag. Kan man gissa att den instiftades av Fjällbrynt?

25 februari - Grapefruktens dag. Instiftad av Florida Grapefrukt.
2
Jag brukar bara grovriva potatisen, krama ur lite vätska och sen platta ut rårakan i stekpanna och steka i smör. Har aldrig varit med om att de faller sönder. Kanske gör du för stora eller för tjocka rårakor?
3
Citat från: Skogis skrivet 2015-09-04 19:37
Visst är det jobbigt ;) Men jag ställer upp!

Det är ginen Hendriks som lurat in mig på gurkspåret. Prova och du kommer förundra dig över att slanggurka faktiskt smakar något.


Kul! Det var just Hendriks som fick in mig på gurka också :)
Provat gurka med andra sorter men aldrig fått samma effekt som med Hendriks..
4
Citat från: Skogis skrivet 2015-08-21 23:40
@crlhrv
Jag ska helt klart kallinfusera barken vid nästa försök men varför har du så mycket citronsyra i?


Helt enkelt för att jag gillar min tonic med mycket syra. Det ska bita ordentligt från både beska och syra  ;D

Jag har bara hittat kinabark i en butik i Stockholm. Någon som sett det på annan ort?
5
Jag har gjort både kokta tonics och kallinfuserade varianter. Den kalla är helt klart att föredra.

Ca 6-7 dl vatten
5 cl hackad kinabark
1 dl citronsyra
Limezest från 3 lime
Citronzest från 3 citron
Apelsinzest från 3-4 apelsiner
3 stjälkar citrongräs
Några hela kryddpepparkorn
Några hela kapslar grön kardemumma
Någon matsked torkad lavendel
En skvätt salt

Blanda ihop allt i en glasburk och ställ kallt i 3-4 dygn. Skaka burken några gånger per dygn. Sila av och kör ev genom ett kolfilter för att få en riktigt klar (med brun/rödaktig) tonic. Tillsätt ca. 4 dl 2:1 sockerlag på t.ex. rör- eller muscovadosocker (strösocker eller ren agavesirap funkar också bra).

Har även testat att ha i nån halv tesked apelsin- och kaktuste ihop med resten av ingredienserna med bra resultat.

I helgen ska jag krydda egen gin, på en grund av 40% och 50% vodka.
6
Citat från: Skogis skrivet 2015-08-16 19:54
Det är väl sandelträ som behövs, tror jag. Inget som jag har hemma men gissar att det inte är alltför svårt att få tag på.
Mycket bark blir det, vill ha tag på kinabark också :) Vill testa på att göra egen tonic,
den andra ingrediensen i GT vet jag hur man gör ;)


Jag har gjort egen tonic vid flertal tillfällen och har nu kommit fram till ett recept som är riktigt bra. Glöm det där med kokning osv, låt istället allt stå och dra i kylen i 3-4 dagar. Det blir mycket fräschare och friskare smak. Den kokta varianten smakar bara unket och helt enkelt kokt. 100 gr kinabark räcker till drygt 1,5 liter tonickoncentrat, dvs. några årsförbrukningar för min egen del ;)
7
Nu har jag i alla fall köpt Arlas laktosfria UHT mjölk i 2cl tetra, 150 spänn för två liter mjölk!  ::)

Faktum kvarstår ändå att grädden höll i fyra dagar i rumstemperatur i öppnad förpackning. Jag tycker iaf att det är lite udda..
8
När jag är ute och vandrar och paddlar under flera dagar eller veckor är det ofta knepigt att ha med mjölk/grädde till morgonkaffet.

Men något jag upptäckte förra helgen var följande:
Valios matgrädde laktosfri 10% höll sig fräsch i FYRA dagar i utomhustemperatur efter öppnandet (temperaturen låg mellan 25 på dagen och 15 på natten). Köpte den på torsdagen och kunde använda den till två koppar kaffe på söndagen (sen åkte vi hem och den behövdes inte mer).

Den grädden är högpastöriserad (ca 80 grader i 5 sekunder).

Så min fråga är: Har någon erfarenhet av att förvara öppnade högpastöriserade och/eller UHT behandlade (ca 140 grader 1-4 sekunder) produkter i rumstemperatur med gott resultat?

Att oöppnad UHT behandlad mjölk/grädde håller sig i rumstemperatur vet jag, men gäller det även öppnad förpackning samt produkter som även är högpastöriserade?

Valios matgrädde 10% innehåller även en del annan skit, modifierad majs och tapiokastärkelse. Kan detta ha betydelse för hållbarheten?
9
För någon vecka sedan träffade jag en exekutiv producent från Meter på en släkttillställning. Hen berättade bl.a att Leila inte lagar maten öht. utan i princip bara skådespelar samt att barnen i Sveriges Yngsta Mästerkock får recept/tar fram recept i förväg, som de kan träna på hemma i flera veckor innan inspelningen. Så ja, din uppfattning att kockarna bara skådespelar verkar mycket rimlig.
10
Ostbågens dag - 5 mars

Instiftad av OLW

Varje dag tillverkar OLW 25 ton ostbågar. Eller om det heter ostkrokar.
Själv säger jag ostbåge.
11
Vinets dag - 22 januari.

Instiftat av Svenska Vinakademin.

Datumet är även St Vincents dag - St Vincent är vinets skyddshelgon. Slump? Njaae.. :D
13
Köpte ett nät blåmusslor idag där jag redan innan kokningen fick kassera 9 st pga trasiga skal. Hur många trasiga musslor ska man acceptera i ett nät?

Edit: Av 40 musslor fick 10 slängas pga trasigt skal. Resterande var ok även efter kokning. 25% fick kasseras, är det normalt?
14
Var på Bastard i Malmö i helgen och smakade panerat grishuvud. Tänkte nu försöka mig på det själv. Men..  :o

Var får man tag i helt grishuvud? Saluhall? Bondgård?
Bor i Göteborg..
15
Citat från: vilsjin skrivet 2012-01-25 15:28
Hittade en rejäl skärbräda på Bagarn och kocken 27x50 i ändträ men den kostade nästan 700 spänn och var lite tunn, bara tre centimeter, vilket gär att den riskerar att spricka.
Det största problemet är dock valet av trä. Brädan är gjord av teak som innehåller kisel vilket sliter hårt på eggarna. Teak är dessutom så oljigt att det i princip bara kan limmas med epoxi vilket även det är hårt och ytterligare sliter på knivarna.


Jag har en sådan Skagerakbräda och det är den enda brädan jag använt sedan jag köpte den för sex år sedan. Jag skär och hackar ALLT på den. Gnider in den i salt och smörjer in den med paraffinolja lite då och då och sedan är den som ny. Och visst skärper man knivarna inför varje användning, så varför oja sig över slitna eggar?
16
Citat från: Andreas skrivet 2011-12-19 20:02
Såg i reklamblad att både Elon och Electrolux Home nu har fristående induktionsplattor (liknande den Hasse skrev om i inlägg #20 här ovan från Kell & Company).

Den hos Electrolux Home heter OBH Nordica 6537 och kostar 895:- (ordinarie pris 1195:-). Och jo det står "snabbt och enkelt för sommarstugan trots att det är julens reklamblad.

Den hos Elon heter tec lime TIP2000/300478 och kostar 699:-

Jag blir nästan lite sugen. Fast jag är ju lite sugen på att byta hela spisen också så vi får väl se.


Jag fick en sån OBH-häll i 30-årspresent och gillar den skarpt! Det är min första bekantskap med induktion och om det inte var så att jag bor i hyresrätt skulle jag utan att blinka byta ut min vanliga häll mot en induktionshäll. Går snabbare att koka vatten på induktionshällen än i vattenkokaren  ;D
17
Jag köpte habanero och jalapeno på Ica och det var en riktigt stor besvikelse. Jalapenon smakade i princip paprika utan någon som helst hetta och habaneron smakade som habanero ska men endast den övre delen, runt kärnhuset, hade hetta.

Det är kanske torkade varianter man ska köpa för att få riktig het chili?
18
Provade ett recept på italiensk sill till julbordet.

Burken tog slut omedelbums och alla kring bordet älskade den!

1 fpk 5-minuterssill 450 g,
8 marinerade soltorkade tomater (hackade),
1 kruka färsk basilika finskuret,
1 vitlök skalad och finfördelad,
1/2 dl riven parmesanost,
2 dl crème fraiche,
1 äggula,
0,5 dl rapsolja,
svartpeppar.

Blanda samman. Vispa upp äggulan och låt oljan sakta rinna ner så att det bildas en tjockflytande vätska.

Receptet hämtat från: http://postgardsromantik.blogspot.com/2009/12/10-olika-sillinlaggningar-italiensk.html
19
Finns det någon som känner till en bra åf eller hemsida som saluför ett lite bredare utbud av färska chilisorter?  ;D
20
haha det var lite roligt att läsa den här tråden, det tog fyra år för hönorna att hitta upp till umeå :)
vad gör man med höna egentligen?  ???

Annonser

Powered by EzPortal