Köper du danskt griskött?

Startat av roffekock, 2009-05-28 09:51

Föregående ämne - Nästa ämne

roffekock

Läste en mycket intressant artikel i Magasinet Filter om Grisproduktion som heter Grillarens Dilemma. Ta dej tid att läsa den.

http://www.magasinetfilter.se/magasin/filter-8-09/grillarens-dilemma.aspx

/rolf
Matforum är bäst

jelvis

Håller med, läste den igår. Väldigt intressant och motbjudande på sina ställen.

Andreas

Tack Rolf för artikellänken, ja mycket intressant, men textmassan är mastig (12 tättskrivna A4) och svåröverblickbar, har därför gjort en sammanfattning.

Vad det handlar om är att jämföra dansk grisuppfödning med svensk respektive svensk ekologisk, den som inte läst orginalartikeln bör åtminstone läsa mina text under rubrikerna foder och levnadsvillkor några rader ner i detta inlägg.

Bilden som Christopher Friman målar upp över dansk grisproduktion är inte vacker. Synd bara att artikeln haltar en aning eftersom det saknas uppgifter som gör att man riktigt kan ställa danskt mot svenskt på alla punkter, samt att jag har en känsla av att det jämförelseobjekt Christopher valt för vanlig svensk grisproduktion, Boarps gård, verkar betydligt bättre än genomsnittslig svensk grisproduktion.

Artikeln innehåller vidare ett faktafel, där nämns en gråskägig bonde som i Robert Aschbergs program sa "Köttet i EU, det är bara ängladamm och steroider, men vad jag vet så var det Vippa-Tore Karlsson som sa det och han var inte bonde utan drev Vippabacken där han sålde fika, antikviteter och souvenirer.

Nåväl, texten må halta och innehålla ett eller annat fel, huvudintrycket, att det är illa, finns kvar ändå. Läs och begrunda:

Dansk grisproduktion

10.000 grisuppfödare i danmark föder upp 22 miljoner svaktsvin. 90% av landets produktion går på export.

Foder

Kan innehålla 75% genetiskt modifierad soja.

I det danska griseri som besöks består fodret av restmäsk från Carlsbergs ölproduktion ("luktar destillerad spya"), korn, chkolad, chips från Polen och "restprodukter från insulintillverkning för vitamintillskott"(?!).

Grisarna utfodras inte i spiltor utan i ett system där de går in i en fålla och har trettio sekunder på sig att äta och där en dörr öppnas så att nästa gris tränger ut den ätande grisen när tiden är ute.

120 ton antibiotika användes inom dansk gris- och fjäderfäproduktion år 2007. 14 personer inom slakteri- och uppfödningsbranschen drabbades av MSRA (sjukhussjukebakterien) år 2007. 13% av det danska köttet är salmonellasmittat.

Levnadsvillkor

Befruktning: "I en smal passage framför suggorna dras en galt i en hjulförsedd bur med inskriptionen »Contact-o-Max«. Galten luktar sig till de suggor som är redo att para sig .... Sittande grensle över den grymtande suggans rygg ger en ung kvinna henne extra stimulans genom att dra sin stövelklädda fot längs hennes sida. Så snart suggan är redo för kvinnan in en slang kopplad till en glasbehållare med inköpt grissperma och inseminerar henne."

Grisningsboxarna är 2x3 meter. Det tar 4-6 veckor för kultingarna att nå den vikt vid vilken de skiljs från suggan. Under den tiden står suggorna fixerade i så trånga stålinhägnader att de inte kan vända sig om.

Uppfödningsboxarna är 20 kvadratmeter med drygt 20 grisar i varje. "Grisar som inte känner varandra slåss första gången de träffas för att fastställa rangordningen. En gris kan identifiera och komma ihåg 20 individer, har man fler än så kan de inte hålla reda på hierarikin vilket ger oroliga och aggresiva grisar."

I boxarna finns knappt halm. Enda sysselsättning för gisarna är träplankor nedstuckna i en plastanordning i varje hörn i boxen som de kan tugga på. Om man har många grisar på liten yta utan sysselsättning "..utvecklar de ibland kannibalbeteende. Istället för att nafsa i varandras svansar kan de bita så hårt att det bildas blödande sår som de sedan gnager på." Detta kan ge inflammationer som kan leda till att grisarna dör.

Dansk djurskyddsmodell föreskriver klippt svans.

Mer än 50% av alla grisar drabbas av rispor, förträngningar och blödande magsår till följd av stress.

Svensk grisproduktion

Färre än 2000 grisuppfödare i Sverige producerar tillsammans 3 miljoner grisar vilket täcker 75% av det svenska behovet, 25% måste importeras.

Foder (Boarps gård)

1/4 proteinrikt torrfoder på vete, raps, kli och 5% genetiskt modifierad soja blandas med 3/4 osttillverkningsrestprodukts-vassle från Arla.

Levnadsvillkor (Boarps gård)

Åtta grisar i boxen, toalettavdelning i boxen i vilken grisarna väluppfostrat gör sina behov, golvet är rent både vid sovyta och matplats.

"svenska grisar är, i princip, ensamma i Europa om att överhuvudtaget ha svansen kvar"

Svensk ekologisk grisproduktion

Kilopriset är det dubbla i jämförelse med vanligt svenskt griskött.

Foder (Ängavallen, Skåne)

Exakt vad de äter framgår inte, det står att de bökar åkern de bor på så de äter förstås vall, sly och rötter, men vad utfodras de med resten av året och får de några kosttillskott?

Levnadsvillkor (Ängavallen, skåne)

Galt och sugga parar sig helt naturligt. Suggan föder kultingar i frihet och är tillsammans med dem i 2 veckor i ströfylld 20 m2 box. Galtarna kastreras inte, istället slaktas hangrisarna vid 4-5 månaders ålder innan de blir könsmogna för att undvika galtsmaken. Grisarna bor i små sovhus med sovplatser och halm som står utställda på en åker där de får böka.

Gemensamt för Sverige och Danmark

En gris är sex månader när den slaktas men kan bli 20 år. 20% av smågrisarna föds döda eller avlider under perioden hos sin mamma.

Smakskillnader dansk/svensk/svensk ekologisk gris

Christopher Friman avslutar sin artikel med ett smaktest där två kvinnor och fyra män får jämföra grillad karré, kotlett och filé från danska grisar, svenska grisar samt svenska ekogrisar. Det blir dött lopp...

[Ändrade rubriken på denna tråd till en som bättre stämmer ihop med innehållet.]
Den som inte frågar får inga svar.

milaja

Nej, jag undviker det så gott det går.

Det är möjligt att jag har syndat någon gång eller missat att det varit utländskt på grund av otydlig märkning.
Sedan har jag faktiskt ingen aning om levnadsförhållandena för grisarna som igår i de goda korvarna jag gillar att äta :-? (De är visserligen inte danska men Danmark är ju inte ensamt om att ha mindre krav på hur grisarna har det )

annamaria

Med stor familj och inte ett överflöd av pengar har jag ofta köpt dansk filé. När det är lite helgmat på G så visst har det serverats filé ofta, det är ju som sagt billigt. När man läser detta så blir man alldeles ledsen och nu får familjen nöja sig med annan helgmat än billig dansk filé. Tyvärr blir det inte ekologisk svensk filé som serveras. Det blir för dyrt.

MiGa

Ja jag vet inte vad man ska tycka men svensken är jäkligt självgod. Det förekommer nog en hel del i Sverige också som vi inte vet om, men vi är glada för att undersöka alla andra länders fel. Om ni nu tror att våra svenska korvar innehåller bara svenskt kött så gör jag er besvikna nu......det gör dom inte (tanke på att ni inte köper utländskt kött).Jobbar själv i branschen så jag vet. :(


milaja

Citat från: MiGa skrivet 2009-07-15 21:26
Ja jag vet inte vad man ska tycka men svensken är jäkligt självgod. Det förekommer nog en hel del i Sverige också som vi inte vet om, men vi är glada för att undersöka alla andra länders fel. Om ni nu tror att våra svenska korvar innehåller bara svenskt kött så gör jag er besvikna nu......det gör dom inte (tanke på att ni inte köper utländskt kött).Jobbar själv i branschen så jag vet. :(




Fast hade det varit så att danskarna hade haft striktare krav på hur grisarna behandlades än Sverige så hade jag hellre köpt danskt griskött ;)

Just korvar eller helfabrikat i övrigt är ju lite trist på det sättet, man har ju verkligen ingen koll ... så där väljer jag helt enkelt det som är godast (d.v.s. ytterst sällan svensk korv ;) )

Anders Öhman

Citat från: annamaria skrivet 2009-07-15 19:59
Med stor familj och inte ett överflöd av pengar har jag ofta köpt dansk filé. När det är lite helgmat på G så visst har det serverats filé ofta, det är ju som sagt billigt. När man läser detta så blir man alldeles ledsen och nu får familjen nöja sig med annan helgmat än billig dansk filé. Tyvärr blir det inte ekologisk svensk filé som serveras. Det blir för dyrt.


Köper nästan aldrig fläskfilé, och ABSOLUT inte dansk.
Däremot köper jag fläskytterfile som brukar säljas för cirka 69-79 kronor kilot(svensk). Lika god, om inte godare, som den vanliga filén men mer lätthanterad och finare och större skivor.

Andreas

Milaja: Men går det inte att ta reda på vad korv innehåller om man vill?

AnnaMaria: Knepigt sånt här. Vore det bättre att inte känna till vissa saker och leva i glad okunskap?

MiGa: Vad är det du tror förekommer i Sverige som vi inte vet om?

Anders: Hur länge har du absolut inte köpt dansk filé (förmodar att du inte köper dansk gris över huvud taget?) och vad fick dig att ta det beslutet?
Den som inte frågar får inga svar.

Anders Öhman

Citat från: Andreas skrivet 2009-07-26 09:42
Anders: Hur länge har du absolut inte köpt dansk filé (förmodar att du inte köper dansk gris över huvud taget?) och vad fick dig att ta det beslutet?


Det är säkert en 4-5 år som jag undvikit danskt fläskkött.
Jag lärde känna en svensk grisfarmare som berättade om dansk svinuppfödning och villkoren för de svenska.

görel

Har inte köpt danskt griskött på många år. Jag köper inte gärna svenskt griskött heller om det inte rör sig om "glada" grisar, vilket betyder att vi inte äter gris så ofta eftersom det blir dyrt. Filén hoppar jag dock gärna över, jag väljer hellre karrén som blir mer smakrik.

Grisar som varelser ligger mig varmt om hjärtat, de är komplexa, sällskapliga och nyfikna och så är de livsnjutare ut i klövspetsarna. Jag tycker det är motbjudande att stänga in dem i mörka, trånga bås utan möjlighet att böka och med hög ljudvolym från fläktar och annat så att sugga och kultingar inte kan kommunicera med varandra. Om det är enda alternativet får det faktiskt vara för mig.

Köttet från grisar som faktiskt har fått tillfälle att använda sina muskler har ju också en helt annan struktur. Vet inte om det egentligen smakar mer, det kanske är inbillning, eller också smakar det bättre eftersom man vet att grisarna har haft det bra.

Mickan

Jag har inte hittat bevis för att svensk grisuppfödning är bättre än dansk! Om ni har sådan att tillgå vill jag gärna ta del av den.
Video meliora proboque deteriora sequor

Anders Öhman

Citat från: Mickan skrivet 2009-07-26 17:54
Jag har inte hittat bevis för att svensk grisuppfödning är bättre än dansk! Om ni har sådan att tillgå vill jag gärna ta del av den.



Bevis och bevis. Men du kan ju börja med denna länk:
http://www.lrf.se/Om-LRF/Kontakta-LRF/Press/Nyheter/2009/Stor-skillnad-mellan-svensk-och-dansk-gris/

bryggens

Jag köper inte danskt griskött, det fanns ett tag i mitt liv när jag köpte italiensk fläskfilé. Den var ju så billig.
Jag köper i möjligaste mån svenskt kött,enda gångerna jag avviker är gällande oxfilé, den får vara sydamerikansk.

Krista

Citat från: Mickan skrivet 2009-07-26 17:54
Jag har inte hittat bevis för att svensk grisuppfödning är bättre än dansk! Om ni har sådan att tillgå vill jag gärna ta del av den.


Skillnaderna ligger nog i lagstiftning där den svenska verkar vara bättre med avseende på djurhållning. Jag hittade tyvärr inte rätt förordning såhär efter ett snabbsök (det var inte helt lätt att hitta bland lagarna på riksdagen.se), men i artikeln som Anders Öhman länkar till står det i alla fall att det är ok enligt dansk lag att ha så trånga boxar att grisarna inte ens kan vända sig, medan de enligt svensk lag ska kunna gå runt i boxen.

Romarin

Jag bor i Danmark och de få gånger jag köper danskt kött är jag noga med att köpa "frilandsgriskött". Nu är jag ingen stor köttätare i sig och mår riktigt dåligt över hur våra djur hanteras och vilket ovärdigt liv de har. Förstår inte att man som uppfödare eller arbetare på ett slakteri överhuvudtaget kan leva med en sån hantering. Häromdagen stötte jag dock på en uppfödare som sålde sitt ekologiska kött av frigående djur utomhus, i en liten butik på Nörrebro. Och priserna var inte ett dugg högre än i "vanliga" butiker. Gjorde ett litet blogginlägg här.     http://www.gourmetodling.com/det-finns-danska-grisar-som-har-det-bra/     

Andreas

Anders: Fast är det inte vanskligt att gå efter vad en svensk grisfarmare säger om de danska, de flesta näringsidkare talar väl gott om sig själva och mindre gott om sina konkurrenter?

Görel: Hur hittar du garanterat "glada" grisar, går du efter nån märkning eller köper du från nån speciell gård du vet är bra?

Mickan: Om man vänder på det - har du hittat något bevis för att svenska grisar har det så här dåligt?

Titta på det här videoinslaget från Sveriges radio http://www.youtube.com/watch?v=DoY4om5qnH0

Och/eller läs här
¤ Danska grisar plågas före slakt http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=3437&artikel=2859614
¤ Danska grisar får för mycket antibiotika http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=2866899
¤ Danska grisar fraktas långt före slakt http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=2864141

Romarin: Tack för trevligt exempel!
Den som inte frågar får inga svar.

marisan

Jag köper inte danskt griskött sen många år tillbaka. Sättet grisarna föds upp på är motbjudande. En annan anledning är att det är tillåtet att ge tillväxthormon och antibiotika i alla dess former och det vill inte jag ha i min mat. Om jag har rätt för mig så är det inte tillåtet i Sverige, åtminstone inte tillväxthormon. Jag har turen att få köpa glada närproducerade ( :)) grisar, men det är ju tyvärr inte alla förunnat. När jag måste handla i butik köper jag svenskt ekologiskt.

annamaria

Jag köper halv gris som är näruppfödd när jag får möjlighet. Dock köper jag en hel del kött utöver det och inte har jag råd med det ekologiska köttet. Tyvärr är det så.

Anders Öhman

Var och handlade ekologiskt fläsk på Ängavallen idag. Falukorv, spädgrisracks och lite annat smått och gott. Kostar mycket men smakar mer. Det blir till att dra in på sovlet och lägga upp lite mer grönsaker och potatis.
När grisarna är så glada, springer, böka och förökar sig fritt då känns det som det är värt varenda krona.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal