Nyårsmiddagar...

Startat av ena, 2009-01-01 20:48

Föregående ämne - Nästa ämne

ena

2009-01-01 20:48 Last Edit: 2009-01-01 21:33 by ena
Jag är hejdlöst nyfiken på vad alla andra år på nyårsafton!! ;)
Några har berättat i middagstråden men jag känner att det kan vara läge för en mer festbetonat tråd också...

Jag firade ju två ggr...men väljer meny nr ett här:

som amuse: Potatisterrine med rör rom, citron o dill.
förrätt: Mild palsternackssoppa toppad med ett bacon o champinjonfräs
varmrätt: Kycklingrulle med rostade rotsaker och gorgonzolasås
efterrätt: Hallon o Havtornspannacotta med vivinsgelé
( http://enasmattankar.blogspot.com/2009/01/gott-nytt-r-gnger-tv.html )


Vad åt ni ;)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Rymdsmula


Anne

Vi var bortbjudna.

-örtdipp med färska räkor på spett, med Rotari mousserande rosévin
-pilgrimsmusslor i champagnesås med parmesangratinering, bröd till, minns inte namnet på det vita vinet
-rådjursstek med ugnsrostade jordärtskockor och skysås, Chateau-neuf-du-Pape till det
-Creme Brulée med bärcoulis

Och kryddiga, rostade mandlar vid tolvslaget.
Anne's Food - min matblogg

agnetasch

Vår asiatiska middag bestod av:
-Sex sorters nötter/mandlar till en bål med ananastouch.
-Små vegetariska vårrullar med sojadip, lejonhuvuden o marinerade kycklingspett med krämig sweet chilisås, melonsallad.
-Sötsur fläskfilegryta med klibbris
-Kokostårta

Mimmi

Vår meny med skog och köksträdgårdstema blev så här;

Varm och vild dryck med små smakbomber
Tårta med kallrökt lax & rivig rot
Älgrostbiff med rotsaker kokt i vild sky & topp murkelsås
Äkta vaniljglass med blåbär i honungslag

Tolvslaget med bubblor i glas och därefter en ostbricka med frukt

http://mimmismat.wordpress.com/2009/01/01/fest-frossa/


Fröken Dill

"Samma" gäng har firat nyår tillsammans många gånger. Eller förresten, samma har nog oftast de tre tjejerna varit, men killar har växlat och barn har tillkommit. Kul i alla fall att ha en rolig nyårstradition.

Vi har viss vana vid att fixa middagen. Så här blev det i år.

http://frkdill.blogspot.com/2009/01/gott-nytt-2009.html

Jag "plågar" alltid de andra med skaldjur (eftersom jag är skaldjursberoende) och P1 för 12-slaget. I år lärde sig lille ettåringen Johannes att äta chips med besked. Han hade aldrig smakat tidigare men frågan är om hans andra ord efter att ha lärt sig "mamma" kanske kommer att bli "chips". E och R var tillresta från sitt nya hemland Holland. Kul att träffas nu när det inte blir så ofta!

God fortsättning på det nya matåret önskar fröken Dill

agnetasch

Rejält OT men måste berättas; vid tolvslaget efter vår asiatiska middag skickade vi upp en brinnande papperslykta (med våra nyårsönskningar i) Den gick högt o försvann ur sikte.
Idag kunde Göteborgsposten meddela att folk rapporterat in att de sett ufon på nyårsnatten.
Oj vad skyldig man känner sig när man skrämt folk  ;D

http://www.gp.se:80/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=467593

ivanl

Efter att ha blivit något upprörd av en artikel med rubriken "Har du tröttnat på den traditionella nyårsmenyn (hummer och oxfilé)" bestämde jag mig att satsa just på denna meny, eftersom jag aldrig bjudit detta på nyår förrut. Gav hela menyn en sydeuropeisk touch, således:

Förrätt: hummersoppa med saffrans, avnjöts med champagne
Huvudrätt: helstekt coeur de filet med spenat-ricotta-canelloni och gräddstuvad karl johan, därtill en hyfsad Chianti Classico Riserva
Efterrätt: florentin-kaka (en sorts italiensk mazarin) tillsammans med Noble One, ett australiensiskt dessertvin som påminner om Tokajer. Det skulle varit en flaska Vin Santo som visade sig vara uppdrucken  ;)


Mickan

Gåslevertoast med timjankryddad päronkompott
Trattkantarellsoppa med tryffelolja och furikakekryddade smördegssticks
Ankbröst med fransk sallad, pistagenötter och granatäpple
Blodapelsinsoppa med rosmarin
Äppelmarinerad lammkotlett med pancetta, äppelmustsky och långbakade körsbärstomater
Osttallrik med grottlagrad gruyère, cados och stilton. Serverat med hemlagad kvittenmarmelad, nötbröd och tunt rågknäcke
Mörk chokladcreme med vit chokladtryffel och chokladgaller

Ja, mina gäster kommer varje år och ville redan ha inbjudan till 091231  ;) 
Video meliora proboque deteriora sequor

ivanl

Citat från: Mickan skrivet 2009-01-06 17:38
Osttallrik med grottlagrad gruyère, cados och stilton. Serverat med hemlagad kvittenmarmelad, nötbröd och tunt rågknäcke


Låter fantastiskt, kan man få komma med som reserv på gästlistan ;-)
Men är inte all Gruyère grottlagrad? Byn ligger ju upp i alperna... jag har f.ö. ätit frukost där tre gånger på väg till franska pister.

Mr.Barbeque

Avokadohalvor fyllda med kräftstjärtar, räkor och majonäs som förrätt.

Hummersoppa (dock färdigköpt, inte direkt som mors hemgjorda...) som andra förrätt. Till det vitlöksbröd.

Huvudrätt, ja hör och häpna, vi åt tacos! Vi är ett gäng ungdomar som inte hade råd med typ oxfilé, och tacos är praktiskt eftersom var och en kan komponera ihop själv vilka tillbehör han/hon gillar!

Efterätt, Pannacotta gjord på vit choklad.

Sedan lite ostbricka med vin och självklart champagne vid 12slaget, blev en mkt lyckad nyårsafton!

Sofia

Vi körde på:

-Mini-västerbottenostpajer med rom och hackad rödlök

-Fläskfilé i gorgonzola-sås med potatis-och rotfruktsgratäng

-Kryddig yoghurt-pannacotta med glöggmarinerade lingon

Inte så dumt faktiskt, förrätten var nog bäst (och kanske efterrätten också).
Sen har vi skaffat oss en tradition att alltid ha varmkorv med bröd när man kommer in efter att ha skålat och kollat på fyrverkerier. Det är aldrig fel, och så orkar man några timmar till!

annamaria

Så hur blir 2010-års nyårsmiddagar?
Är dem färdigplanerade eller hur ligger ni till? Har precis köpt lite "extratidningar" till Aftonbladet och Expressen för att få lite extra inspiration.
Här blir det i år oxfilé, vet inte vilka tillbehör eller såser ännu. Ingen förrätt eller dessert planerad. Har mycket kantareller i frysen så dem kan nog komma till användning i någon form.
Är sugen på vit choklad och passionsfrukt. Vet dock inte i vilken form än.

Vad ska ni äta?

Hasse

Efterrätten är bestämd eftersom det är ett önskemål, nämligen traditionell friterad camenbert med hjortronsylt.

För övrigt har jag inte bestämt mig. Helstekt ryggbiff eller oxfilé är ett säkert kort, men vi får väl se.

annamaria

Citat från: Hasse skrivet 2010-12-25 13:47
Efterrätten är bestämd eftersom det är ett önskemål, nämligen traditionell friterad camenbert med hjortronsylt.


Åh så gott! Det var länge sen. Då köpte jag färdigpanerad  :-[. Panerar du den själv, hur?

Hasse

Jag gör en vanlig dubbelpanering. Portionsbitar av osten vändes först i vetemjöl, därefter i lätt uppvispat ägg och sist i ströbröd. Men det gäller att vara noggrann och se till att panaden verkligen täcker överallt, för om man har otur läcker osten ut och resultatet blir ett tomt skal. Därför har jag alltid ett par extra ostbitar tillhands om oturen skulle vara framme.

Bitarna friteras i het olja, 180 oC, tills de är gyllenbruna.

annamaria

Åh så sugen jag blir. När jag nu nästran hade bestämt mig för din dessert så inser jag att vår gäst inte äter ost...absolut inte varm sådan. Skit också.

Hittade för övrigt en liten räksallad till förrätt i Allt om mat. Räkor, avocado, löjrom, grönsaker osv och hemgjord majonnäs. Krutonger också. Såg jättegott och fräscht ut.

webguide

För min del blir det ett besök på reataurang Onyx i Budapest med 6-rätters nuårssupé.

agnetasch

Här startar vi nyårsfirandet utomhus; ute på sjön serveras fyrverkerier, eldar o varm romgrogg.
Sen blir det antipasto o rödvin i nostalgiska bastflaskor medan allt långdraget bastubadande pågår. Långt om länge serveras middag; frasig sparrispaj som förrätt följd av ungskokt lax med kokt dillpotatis o Rhode Islandsås (originalet) Kaffe o chokladtårta (smaksatt med gräddvarianten av Vana Tallinn) Om det är någon som inte blir mätt finns det kalla vindruvor o konfekt att mumsa på.

annamaria

Åh det låter både mysigt och gott. Hos oss blir det också bastubad! Kanske en rull i snön, vi får se. Det är så sjukt hård skare nu.
Det där originalet...finns det kanske ett recept att få?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal