Lokala Nordiska Delikatesser?

Startat av max.borjeson, 2008-10-01 17:19

Föregående ämne - Nästa ämne

max.borjeson

Hej alla Matälskare!

Håller på med ett projekt på jobbet och är nu på jakt efter info om "berömda" lokala delikatesser i Sverige och resten av Norden. Behöver verkligen all hjälp jag kan få så nu har ni chansen att briljera med era matkunskaper :D

- Ju mer lokalt desto bättre! Ska helst bara finnas på ett ställe, eller i alla fall härstamma från ett specifikt ställe.
- Allt från marmelad, bröd, sill och korv till mer avancerade anrättningar är intressant. Typ allt man kan äta!
- Förklara gärna vad det är och var det finns så utförligt du orkar.

Ett exempel är tex "Hönökaka" från ön Hönö utanför Göteborg. Ja, ni förstår säkert :)

Tack på förhand!
Max

ena

Äggost...från Bohuskusten...serveras med sill på vissa ställen och med vispad grädde och björnbärssylt på andra...
man kan prova allt -minst en gång!!;)

bryggens

Gustafskorv; hästkorv från Gustafs i Dalarna.
De tillverkar även smörgåskorv av häst.

Jonas

Västerbottenost -riktigt gott
Löjrom från Kalix
Pitepalt
Ripa. tycker personligen att det är den enda delikatess i Norrland som är extremt utsökt. Kan i princip betala
vad som helst för ett bra tillagat ripbröst.
Surströmming.

Sebb

Citat från: Jonas skrivet 2008-10-01 19:37
Västerbottenost -riktigt gott
Löjrom från Kalix
Pitepalt
Ripa. tycker personligen att det är den enda delikatess i Norrland som är extremt utsökt. Kan i princip betala
vad som helst för ett bra tillagat ripbröst.
Surströmming.


Ripa, och viltkött överlag är ju bland det bästa som finns. Fast jag hade nog ändå valt att äta renkött av finare slag än just ripa..

Sen får vi verkligen inte glömma norrlands, men framförallt norrbotten/västerbottens finaste råvaror.

Hjortron och Åkerbär.

gör sylt, en god parfait eller glass och smaksätt med dessa bär..

CII

Lundaknake är en korv från Lund i Skåne.

Mickan

Småländska isterband
Lufsa från Öland
Vrigstad hemost
Grännaknäcke
Västervikssenap
Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

Åsedaost från Åseda. Oumbärlig på mitt julbord.

lillon_88

Blev osäker nu om tråden bara gällde svenska anrättningar? Vill du ha finska specialiteter har jag en hel del på lager...
"Det här ska ni få äta upp" sa mannen som satt i grytan hos kannibalen.


besök min matblogg: http://malins-mat.blogspot.com

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal