Snabblagad mat som alternativ på helfabrikat

Startat av kjpil, 2009-02-11 17:12

Föregående ämne - Nästa ämne

kjpil

Låter gott - lördagsmat om man kör csn om biffen ska vara bra kvalitet.

agnetasch

Citat från: kjpil skrivet 2009-02-13 03:14
lördagsmat om man kör csn
Du sa inget om att rätterna skulle vara billiga också, då utgår ju färsk pasta ;)

Vackra o snabblagade rätter hittar du i mängder på Tasteline t.ex.
I förra veckan hade dom en binge 20-minutersrecept ihop med den här texten:
"Hell hour" är timmen alla familjer fasar över. Bara lugn, det fixar sig! Planera in några av de här snabba middagarna i veckan så har du ett problem mindre.

Lite deprimerande när maten degraderas till ett "problem"

Jag tycker nog att det verkar vara ett större problem att inte kunna vänta i 30 min tills potatisen är klar. Antar att det är i det läget man tillgriper Pama minutris ;D 

ivanl

Jag vill verkligen slå ett slag för omelett.
Gör ibland en bondomelett när jag har brått.
Valfri fyllning, som latast tar man några skinkskivor, en klyftad rödlök och frysta gröna ärter och fräser några minuter.
2 - 3 ägg + en skvätt mjölk + 1 tsk dijonsenap + salt och peppar
Häll över fyllningen, sänk ner värmen och låt omeletten stanna.
Vänd upp och vik ihop.
Tar 15 minuter från kyl till bord.

kjpil

Det där låter som en spexig omelett med skinka, senap och ärtor! Inspirerande, jag får ge mig på det de närmsta dagarna :)

Tackar för renskavstipset Lisa! Blev en riktig smakfest till lunch för mig idag, min gäst blev också mycket impad! Jag gjorde någon ändring, men följde som tur var ditt ursprungliga recept till största delen. Vart tvungen att plocka fram rödvinet :)


ivanl

Citat från: kjpil skrivet 2009-02-13 16:06
Det där låter som en spexig omelett med skinka, senap och ärtor! Inspirerande, jag får ge mig på det de närmsta dagarna :)

Tackar! Vill du göra en de-luxe-variant av denna så väljer du en lufttorkad skinka typ prosciutto samt lägg lite god lagrad ost över fyllningen.

kjpil

Citat från: ivanl skrivet 2009-02-14 09:41
Tackar! Vill du göra en de-luxe-variant av denna så väljer du en lufttorkad skinka typ prosciutto samt lägg lite god lagrad ost över fyllningen.


Ojoj, lufttorkat är fint!

linnwegemo

Broccolisoppa går väldigt fort. Fräs en hackad lök, häll på buljong och fryst broccoli (går givetvis bra med färsk, men då tar det lite längre tid...), koka tills broccolin är mjuk (tar bara några minuter), mixa. Sen är det bara att äta. Alternativt kan man röra ner lite cremé fraiche eller Keldas ostsås.

ivanl

Mums - broccolisoppa är väldigt gott! Soppa är en bra snabbmat.
Här är två sopptips till för den som har brått:
1) Blomkålssoppa enligt samma recept som linnwegemo ovan. Blir ännu matigare med lite potatis i men då förlänger man förstås koktiden.
Alternativt kokar man soppan i mikron, då blir både blomkål och potatis mjuka på 5 - 8 minuter, beroende på kvantitet.

2) Tomatsoppa med risoni
Finhacka och bryn en gul lök
Häll på färdig tomatfond, finns på flaska av god kvalitet utan tillsatser
Lägg i 1 dl risoni, koka upp och låt sjuda tills risonin är mjuk, 8 - 10 min.
Smaka av med salt och peppar.
Själv gillar jag inte snabbmakaroner men om man tycker om dem kan man naturligtvis korta tillagningstiden ytterligare.

agnetasch

Citat från: ivanl skrivet 2009-02-14 10:35
Alternativt kokar man soppan i mikron, då blir både blomkål och potatis mjuka på 5 - 8 minuter

Det där gav mig en idé; kan man kanske koka potatis i mikron? Bakad potatis blir ju så bra.
Jag hittade en kille som gjort ett experiment o säger sig kunna koka potatis i mikron på 2 minuter.

Detta behövs:
1. Mikro
2. 4 potatisar (med skal)
3. Tandpetare
4. en djup skål (mikro tålig)
5. Fryspåse (Plastpåse)

¤ Så här gör du:
1. Stick hål i potatisarna med tandpetaren (gaffel,kniv å annat dul bör funka lika bra)
2. Stoppa ner potatisarna i plastpåsen och knyt om så att lite ånga kan samlas..annars blir det hål i påsen pga hettan.
3. Lägg ner påsen djupskålen och släng in den i mikron!
4. Fyra normal stora potatisar tar ca 2 min max...så ställ in det på ca två min.. på max på mikon (750W)
5. när det har plingat eller när du anser att de är tillräckligt mjuka (peta med nått?) så kan du ta upp hela skålen
6. Påsen är nu väldigt mjuk å ytterst varm, det blir lite svårt att öppna..så det är bara att ställa hälla upp skålen med vatten så att påsen har blivit stelare
7. öppna påsen då påsen har blivit normal å skala potatiserna!
8. ät!

http://piratbyran.org/index.php?view=forum&a=thread&id=41226

crlhrv

kan det bildas giftiga gaser/ämnen när man värmer upp en plastpåse så pass mycket? den är ju inte direkt gjord för att mikras, och det lär ju bli riktigt varmt där inne.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Fast Andreas hittade ju några "kokpåsar" av plast på COOP:

"Coops x-tras påsar är tillverkade av polyeten HDPE i tjocklek 0,020 mm och skall tåla från -30 till +100°C , de är märkta "frys-kok-mikrougnspåsar" och så står där "avsett för uppvärmning och kokning av matvaror i gryta och mikrovågsugn"

Om man håller sig till dom kanske det går bra ???

ivanl

2009-02-14 15:02 #31 Last Edit: 2009-02-15 00:17 by ivanl
Det går utmärkt att snabbkoka potatis i mikron, det har jag gjort många gånger när äldsta tösen var bäbis och skulle ha potatispuré.
Man behöver inte använda en plastpåse utan det går bra med en vanlig glasskål e dyl. Man lägger potatisarna, en matsked vatten på botten och täcker med plastfilm (Gladpack). Det blir inte mer än 100 grader och det tål den.
Tidsåtgången beror på antal potatisar och potatissort, en normalstor potatis tar 2-3 minuter.

Är man rädd för gaser från plast så kan man täcka skålen med en mikrougnssäker tallrik.
Jag har också en särskild ångkokare för mikron som fungerar fint.

kjpil

Är ju en riktigt bra tråd här! Hur mycket inspiration som helst!

Sopporna ser helt klart intressanta ut!

kjpil

Så här blev min bondomelett 487kcal, tack för inspiration ivanl, smakade grymt bra :)
http://www.matvett.se/blogg/bondomelett-sallad

Soppa nästa då

ivanl

Karl-Johan, roligt att du gillade den och kul att den blev så fin! Så snygg har jag nog aldrig fått till den själv...
Tyckte du smaken blev bättre med vitt vin? Det sägs att vin kan smaka lite metalliskt ihop med ägg.
Men jag har aldrig provat själv med omelett så jag har ingen egen erfarenhet.

ivanl

2009-02-15 00:41 #35 Last Edit: 2009-02-15 01:02 by ivanl
Den ultimata snabbmaten för min del, som också känns väldigt lyxig, är färsk tofu.
Här i Göteborg finns en liten tofufabrik som drivs av en japanska, http://www.delibean.se/.  Där finns också flera autentiska recept med tofu att ladda ner.
Hon gör en silkeslen, helt fantastisk tofu, som är otroligt mycket godare än den korniga variant som vanligtvis finns i stormarknadens kyldisk.

Jag äter den till frukost eller mellanmål ibland, med blåbärssylt på toppen.

Har också lagat den varm såhär, vilket tar högst 7 minuter.

Koka upp 2,5 dl vatten
Tillsätt en påse misopasta
Lägg i tofu i tärningar och låt bli varmt
Dekorera med strimlad purjolök och tunt skuren ingefära efter behag.
Avnjut med japansk soya.

kjpil

Oj det visste jag inte om ägg och vin. Jag tyckte det blev gott, men nu blir jag tvungen att göra en utan också så jag får se om det blir bättre, kanske är bad med vin i. Jag har fått en ovana att hälla vin i allt så fort jag får chansen. Jag tycker att paj brukar bli finare med vitt vin i stanningen.

De såt intressanta ut de där tofurecepten dem ska jag pröva, blir helt nytt område för mig. Tack för länken!
Fast jag verkar inte kunna få tag på tofun från gbg :/

ivanl

Citat från: kjpil skrivet 2009-02-15 01:29
De såt intressanta ut de där tofurecepten dem ska jag pröva, blir helt nytt område för mig. Tack för länken!
Fast jag verkar inte kunna få tag på tofun från gbg :/

Om ni går ihop några stycken kanske ni kan beställa en hel låda med kyltransport. Ni kommer inte att bli besvikna.

agnetasch

Citat från: ivanl skrivet 2009-02-14 15:02
Jag har också en särskild ångkokare för mikron som fungerar fint.
Va? Vad är det för nåt? Var har du köpt den?

ivanl

Agneta: den kallas för Ångkokssats och följde med mikron av fabrikat Whirlpool
Består av tre delar, en botten där man häller vatten, en mellandel där man lägger maten och ett lock som håller lagom tätt utan att "explodera".
En enkel konstruktion som funkar bra - maten blir ångad runtom och behåller sin saftighet. Inga tendenser till "mikrougnstorkning" av ytan.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal