Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av agnetasch
 - 2012-11-20 08:34
Vi övernattade. På baksidan av själva gästgiveriet ligger det längor med rum. Våra låg så klart längst bort från huvudbyggnaden, men det var rätt nyttigt med lite motion efter den bastanta måltiden ;D
Skrivet av Hasse
 - 2012-11-19 19:19
Tack Agnetasch för ett trevligt bildreportage!

Övernattade ni sedan, eller blev det att sätta sig i bilen och åka hem på kvällen?
Skrivet av agnetasch
 - 2012-11-19 10:11
I år blev det gåsamiddag på Spångens gästgivargård i Ljungbyhed. Tråkigt väder på Mårtensafton men mycket o god mat. Vägen dit från Göteborg kantades av små pausar; kaffe med vildhallonmuffins i Skrea Backe och våfflor med sylt o grädde på Västragård, plantskola utanför Ängelholm (där köpte jag en länge efterlängtad liten ökenros som jag daltar med nu :-*)
Själva gåsamiddagen inleddes med svartsoppa med krås (till mig) o sparrissoppa (till göteborgarna) Alla fick smaka min soppa med mycket delade meningar som följd, tyvärr mest negativa :-\ Gåsen med tillbehör var en riklig histoia. Vi fick t.o.m en doggybag till katterna med oss, så ni kan ju gissa om vi blev varmt välkomnade vid hemkomsten. "Äppelkakan" med vaniljsås var ingen direkt höjdare; ugnsbakade äppelklyftor doppade i någon slags kanelgoja kan inte räknas som "kaka" men vem bryr sig? Vid det laget var vi proppmätta ändå.
Efter middagen var det dans, något som dom sävliga (??) skåningarna ägnade sig åt. Vi satt bara o pustade över en kopp kaffe :)
Skrivet av Fröken Dill
 - 2011-11-18 15:17
Vad smart, den ska jag testa!
Skrivet av agnetasch
 - 2011-11-16 16:11
Citat från: Fröken Dill skrivet 2011-11-10 14:00
Svartsoppan; god sprit (eller var det vin i?), goda kryddor, äckligt blod som koagulerade sig - kan man göra den UTAN blodet?
Ja, det tror jag. Det kom jag på när jag gjorde såsen till våra ankor. Jag hade köpt katrinplommonpuré (barnmat) för att smaksätta såsen som i övrigt innehöll ankbuljong, ankfett, vetemjöl o grädde.
Till svartsoppa för 12 pers behövs c:a 3 dl blod. Tar man istället 2-3 burkar katrinplommonpuré ger det färg o body o gifter sig säkert med "pepparkakskryddorna"
Skrivet av Fröken Dill
 - 2011-11-10 14:00
För någon vecka sedan såg jag gås på en vanlig stormarknad, City-Gross Bromma, tror jag... Men det är förstås stor åtgång nu.

Är stockholmska och därför ingen gåsexpert. En gång har jag däremot varit på gåsmiddag hos en tvättäkta skånska. Så här tyckte jag att det var:

Svartsoppan; god sprit (eller var det vin i?), goda kryddor, äckligt blod som koagulerade sig - kan man göra den UTAN blodet?
Gåsen; god fast fet, underbar gräddsås, toppen till de rostade potatisarna. Inkråmet minns jag inte, åt man det? Har för mig att någon frossade på gåsens inälvor, men det var inte jag...
Äppelkakan; bland de bästa jag ätit!
Vinet; gott och rikligt = bra
De kan, skåningarna!
Skrivet av magnus
 - 2011-11-03 21:01
Bumpar tråden.

Funderar på om man ska prova en gås detta år,  vart får man tag i en i Stockholms området isåfall?
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-20 14:34
roffekocks tarmar på luftning hade jag i så fall gissat på ;D ;D
Skrivet av Kari
 - 2007-11-20 12:02
Hualigen! :o Det där hade ju blivit en bra gissa mat bilden...
Skrivet av roffekock
 - 2007-11-20 01:06
Jag ville bara pesentera en lien bild av autentiskt gåsaflott in dett smältes.............. häärligt. ;D :D
Skrivet av Andreas
 - 2007-11-15 08:33
Tack för den trevliga gåshistorien Agneta!! Annars är gåsvitsar oftast väldigt usla:

- Vilken kelsjuk gås du har.
- Det är en umgås.

-

Fråga: Vilket djur lämnar festen sist?
Svar: Gåsen....

-

- Det sägs att gäss är dumma, men i går
åt jag en nystekt gås och jag måste säga
att den var inte alls dum ...

-

Tydligen hyllade Nigella Lawson gåsfettet i en BBC-intervju redan året och nämnde det som överlägset till både den ugnsbakade potatisen, kalkonen, gåsen och kycklingen. http://www.guardian.co.uk/food/Story/0,,1970107,00.html Detta ledde till en kraftig gåsfettsförsäljningsökning i UK.

Och här har du en hel sajt dedikerad till det fina fettet: http://www.goosefat.co.uk/
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-14 16:12
Hahahah,obetalbar sida. Vilken himla tur att jag har gåsflott, då kan jag bota mig om jag får reformar i ansiktet ;D (kan det vara revorm?) och den franske apotekaren då, som sålde bättre människofett än bödeln!
Skrivet av roffekock
 - 2007-11-14 11:47
Nu har du något du ska vara rädd om,kan användas till allt möjligt Koka klänetter,steka pot eller varför inte en redi skånsk "fittamad" detta var dyrgripar i gammla tider. Du kan spara det länge i kylskåpet. ;D
kolla på denna länk om gåsfett:
http://www.shenet.se/ravaror/fett.html
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-14 10:34
Jo tack Andreas, jag överlevde. Det blev lagom med gåsen men nu står jag här med en stor burk gåsfett. När jag googlade på vad man kan göra med det hittade jag en rolig historia:

Fet gröt: Gamle Mårten, som hjälper till med lite av varje, är inbjuden till kvällsvard hos stinsen i V. Bordet är dukat med en djup tallrik, kniv och matsked, en tillbringare mjölk samt bröd och en orörd karott gåsflott. När jungfrun kommer med risgrynsgröten, som skall vara kvällens huvudrätt, sitter Mårten och äter gåsflott med sked och säger: - Faslit sau go gröd I han kokt. Ha kallas den?

Skrivet av Kari
 - 2007-11-11 22:43
Man är väl barn till man fyller 18? Någon jurist?
Annars brukar det stå ett erbjudandet gäller endast i sällskap av vuxen.. Miss i annons?

Någon Umeå:it som var där och prova?

Annonser

Powered by EzPortal