Matjessill

Startat av agnetasch, 2009-06-11 11:28

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

Vilken matjessill ska man köpa egentligen?Läser man tester får ju nästan alla dåligt betyg.
Jag hade planer på att köpa Sundbergs vilken jag minns som god (en plasthink som fiskbilarna hade)Men nu läste jag att Sundbergs blivit uppköpta av Klädesholmen vars matjessill fått mycket dålig kritik.Tillbaks till ruta ett alltså.
Finns det någon god matjessill?

Mickan

Jag brukar testa mig fram. Matjes äter vi så många gånger att vi någon gång i början av augusti vet vilken som är bäst. Nästa år måste man börja om tycker jag då de olika årgångarna inte alltid är lika bra. De senaste åren har vår lokala fiskbil haft den bästa och den säljer dom i lösvikt. Jag vet inte varifrån de köper den.

Jag håller med Mannerström och vill ha min mjuk. Om smaken ska kännas i hela fisken ska kärnan inte vara hård!

Ett tips är att lägga filéerna i lite konjak dagen innan. Blanda den i spadet.

Som ni kanske sett mig skriva innan serverar jag såhär: http://www.trekronorvin.se/
Video meliora proboque deteriora sequor

Kari

Den på Coop, deras egen sågade jag vid fotknölarna. Iofs kostade den bara en femma denna vecka men det motiverar inte ett köp.
http://receptomaten.blogspot.com/2009/06/matjessill-som-kan-vara-sa-gott.html

Andreas

Läste precis en tidningsartikel där TT:s Dan Stranqvist berättar att matjessillen egentligen är en Holländsk rätt. "Egentligen är det namnet på en så kallad jungfrusill, eller maatjesharing på holländska, vilket är ung, ganska fet och ännu inte könsmogen sill. ... Smakmässigt skiljer sig den holländska och svenska sillen åt. Originalet smakar mer fisk medan den svenska mer kryddor." http://na.se/matdryck/1.475339 (Sen kollade jag i svenska wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Matjessill och förstod varifrån Dan Stranqvist får sin information. ;))

Går man till Holländska wikpedia står inget alls om kryddor och det är klart att om de inte använder några kryddor alls så smakar det mer fisk. :) Intressant att man låter buskpottkörten ligga med fisken under saltningen för att ge smak.
http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=nl&u=http://nl.wikipedia.org/wiki/Hollandse_nieuwe

Vilka kryddor använder man då i vår svenska matjes? Ja i det här meynreceptet "Gör din egen matjessill" så är det en hel massa: kryddpeppar, svartpeppar, ingefära, sandel, oregano och lagerblad. http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=2142499

Såg även att Abba har börjat sälja något de kallar "Abba Krämig Sommarmatjes" http://www.cisionwire.se/abba-seafood/nya-milda-smaker-fran-abba-seafood--forsta-kramiga-matjesen-med-sas-och-graslok-  Nån som vet/hört om den är nåt?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Jag köpte matjessill i Tyskland förra året,mycket spännande men usch vad den smakade;som otillräckligt inlagd inlagd sill om ni förstår vad jag menar.Mer fisksmak=fisk direkt ur havet :-\

Kari

Har nu köpt en ännu billigare än Coops, matjessill för 4 kr burken på Vi/Sabis... Ska provsmaka och berätta snart.

Andreas

4 kronor burken, kan det vara gott? Hur mycket kostar den dyraste matjessill du kan hitta och hur tycker du den smakar? Det skulle jag vilja veta!

Citat från: agnetasch skrivet 2009-06-13 16:44
Jag köpte matjessill i Tyskland förra året


Har de möjligen tysk matjes på Lidl?
Den som inte frågar får inga svar.

ena

På CityGross o Staffanstorp hade de 3 burkar matjessill för 10 kr... helt okej smak faktiskt, mycket bättre än den danska varianten vi köpte på ICA Sparköp i Borås förra veckan (även om delar av familjen var helt lyriska över den danska)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Kari

Andreas & alla: Den bästa, hittills i alla år har varit Lysekils matjesfiléer, ca 22kr. Jag tror att det är lika mycket i vikt räknat som i de runda burkarna. Ska kolla, 1.

Lidl... Nog borde dom ha matjessill? Ska kolla, 2.

Kari

Citat från: Kari skrivet 2009-06-14 14:18
Har nu köpt en ännu billigare än Coops, matjessill för 4 kr burken på Vi/Sabis...


Koster Fiskarnas matjessill, precis som matjes skall smaka! Kanske sommarens bästa? Hästlängder godare än Coop matjesen!

Vill ni se min lunchmacka kan ni kolla här om ni vill http://receptomaten.blogspot.com/2009/06/matjessill-som-kan-vara-sa-gott-2.html


agnetasch

Jag läste i några gamla tester att Koster hade fått bra betyg.Vilken affär köpte du den i? Hoppas den finns på ICA.

Kari

Agneta: Vi butiken Haninge, förra veckan.

agnetasch

Jag hittade på ICA Kvantum också! Iiiiiiih nu har jag satt allt på ett kort o köpt en massa burkar med Koster-matjes :o

crlhrv

agnetasch: vilken kvantum?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch


ena

ICA Kvantum i Sjöbo har också Koster-matjes... investerat i ett par burkar till idag :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

agnetasch

DEN VAR GOD!Jag tyckte mycket om Koster Fiskarnas matjessill.
Inte för hård,inte för salt,vacker röd färg,ja jag var verkligen nöjd. Men jag är ingen matjessillälskare i vanliga fall så jag kanske uppskattar fel saker ;D

annamaria

Ja, jag fortsätter att öva och har fortfarande inte lärt mig njuta av denna delikatess. Lite synd eftersom alla verkar älska denna fisk så.

Kari

Citat från: agnetasch skrivet 2009-06-21 10:32
DEN VAR GOD!Jag tyckte mycket om Koster Fiskarnas matjessill.
Inte för hård,inte för salt,vacker röd färg,ja jag var verkligen nöjd. Men jag är ingen matjessillälskare i vanliga fall så jag kanske uppskattar fel saker ;D


Härligt att få ett kvitto på att ens smaklökar fungerar ;)

agnetasch

annamaria, prova att göra Kungasill, med den rätten lärde jag mig att acceptera matjessill. Just nu står en stor form o mognar i kylen. Blir gott ikväll med kavring, öl o en lille en ;D

http://matforum.nu/index.php?topic=279.msg2838#msg2838

ena

att följa tipset på trekronorvin.se och hälla lite konjak i spadet till matjessillen kvällen innan gör att smaken blir mildare, min yngste som aldrig gillat matjessill tidigare kallar det för "träningssill" och åt massor *S*
man kan prova allt -minst en gång!!;)

roffekock

2009-06-22 11:50 #21 Last Edit: 2009-06-22 21:26 by roffekock
Den gammla tidens Matje sk jungfrusillen har tyvärr gått i graven för en hel del år sedan därför att det finns en mycket begränsad tillgång av råvaran. Den sk. Matjesillen som säljs nu i konsumentledet är inte värd namnet. Det som kommer ut på marknaden är just 4 kr burkar som handlarna slåss med som lockvara och detta kan inte vara på annat sätt än alla förlorar på detta tyvärr.

Om du ska få tag på riktig sill måste du ha kontakter hos någon grossist i fisk branschen och då kan du köpa minst 5-10 kg med priser kring hundralappen/kg men även detta är svårt attt komma åt.

Så det blir för det flesta och åka till Q8 och tanka fullt då får du två runda burkar strömmingsfilébitar med matjesmak.

För dett andra konstigt att bensinen har gått upp till 13:95 så här före semestern. Men du får ju sill på köpet ;D

/rolf
Matforum är bäst

annamaria

Skam den som ger sig....nu är Kungsillen i kylen. Smidig mat om det nu bara är ätbart. Kavring finns också. Tur att det finns en anledning att dricka snaps sådär på en tisdag då.  ;D

agnetasch

Tipsad av Sweber provade vi Klädesholmens matjessill igår. Med färskpotatis o gräddfil (dock ej lingonsylt)
Mycket riktigt, den är god. Den blev genast mannens favorit. Jag som är en matjes-mes tyckte den smakade lite för mycket matjessill (!?)men det var ju det som tilltalade min matjesälskande man.
Hädanefter blir det en burk Koster för mig o en burk Klädesholmens för mannen :D

agnetasch

Citat från: Kari skrivet 2009-06-15 10:36
Andreas & alla: Den bästa, hittills i alla år har varit Lysekils matjesfiléer

Citat från: Kari skrivet 2009-06-15 10:36
Lidl... Nog borde dom ha matjessill?

Lidl hade matjessill o det var just Lysekils!
Vi provade en burk igår o den var inte dum. Den var ett mellanting mellan den milda Koster o den ampra Klädesholmen. Eftersom den hade mer dragning åt Koster blev jag mer förtjust i den än vad mannen blev. En bra kompromissill ;D

Filippa

Annars är det gott med en varm variant av Kungasill - skivad kokt potatis, matjessill, creme fraiche och sedan massor av varm stekt lök på ....mums !

agnetasch


Tinto

Hur äter man matjesill? Är en konserv lagom på två personer, o så potatis och någon sås? Jag har börjat äta fisk efter 14 år och vill inte få dåliga erfarenheter det första som händer, men det verkar vara BILLIG mat.


Hasse

Jag äter matjessill med kokt färskpotatis, gräddfil, gräslök, grovt bröd och ost. Pilsner och en snaps är inte heller fel om man gillar det.

Men man kan gå på riktiga nitar. Vissa fabrikat är inte alls bra, fast tidigare i tråden finns ju tips på god matjessill.

Tinto

Hasse: Det verkar vara som alla äter all (?) fisk häruppe, fast du äter med grovt bröd o ost ist för tunnbröd.

Idag bredde jag knaprigt tunnbröd med smör och hade på kokt färskpotatis, varmrökt lax, finhackad gul lök och gräddfil med lite gräslök i. Detta hade fungerat utmärkt med matjesill och annan sill också? Min sambo sa i affären att man kan äta sill så men jag var lite osäker om smakerna passade. (så jag köpte alltså färdigrökt lax istället för flerdubbla priset :roll:)

Jag vill väl lägga in min egen sill, men medan jag lär känna fisk som råvara och smakerna på olika fisksorter måste jag köpa färdigt känns det som.

bfelten

Två år gammal tråd. Är det någon som fortfarande följer den?

Vad som förvånar mig är att ingen av er kan läsa på burken och se vilka ingredienser som använts. När ni väl vet det, så är det ju hur enkelt som helst att göra sin egen matjessill, eller hur?

Jag har kört med inläggningssill och 1:2-lag (alltså 1:2:3-lag utan vatten) plus glögg och med extra peppar och salt i många år nu, och fått fullt godkänt betyg av alla försökskaniner.

Vi skall ju enbart vara tacksamma för att jungfrusillen (den som ännu inte hunnit föröka sig --  matjes på nederländska) inte längre används i matindustrin, så att det inte är samma "råvara" längre är väl enbart positivt?

Men jämför för all del med ansjovisfiléerna. Samma kryddning (samma smak eller hur?).

Var finns upptäckarlustan hos alla matintresserade nu för tiden? Det där jämrans matjesreceptet med sex kilo sill och 1,5 kilo socker hittar man ju över hela webben i olika tappningar numera. Men ett ordentligt matjesrecept är svårare än Coca-Cola eller HP-sauce att hitta på webben.

agnetasch

Citat från: bfelten skrivet 2011-06-06 13:43Två år gammal tråd. Är det någon som fortfarande följer den?
Jag gör det. Jag glömmer från år till år vilken matjessill det är jag tycker är ok så jag går in o kollar på den här tråden inför varje midsommarkalas.

Citat från: bfelten skrivet 2011-06-06 13:43Vad som förvånar mig är att ingen av er kan läsa på burken och se vilka ingredienser som använts. När ni väl vet det, så är det ju hur enkelt som helst att göra sin egen matjessill, eller hur?
Det är också hur enkelt som helst att köpa billig o bra matjessill omkring midsommar; den enda tid man äter den. Varför göra egen matjessill? Bara för att visa att man kan? Det måste bli ganska dyrt med inläggningssill o alla kryddor.

Citat från: bfelten skrivet 2011-06-06 13:43Men jämför för all del med ansjovisfiléerna. Samma kryddning (samma smak eller hur?)
Nänänä...ansjovis är gott, matjessill är äckligt ;D

Andreas

Citat från: bfelten skrivet 2011-06-06 13:43
Vad som förvånar mig är att ingen av er kan läsa på burken och se vilka ingredienser som använts. När ni väl vet det, så är det ju hur enkelt som helst att göra sin egen matjessill, eller hur?


Är inte "hur enkelt som helst" att ta i en smula, visserligen skall alla ingredienser stå sorterade efter mängd i innehållsförteckningen, men jag tror nästan aldrig jag sett faktiska proportioner. Förutom kanske de där kakorna där receptet står på påsen.
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Nä köpa matjessill får det bli, lägga ner sånt arbete på något som inte är gott  ;). Däremot lägga in egen sill.

kerstin hagström

Fy för klädesholmens. köpte en stor burk på coop lidingö. Har skrivit och klagat. Lös o äcklig!!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal