Pizzasallad

Startat av Hasse, 2007-10-01 20:24

Föregående ämne - Nästa ämne

Fröken Dill

Här fanns ju massor med idéer, både i den gamla diskussionen och den nya. KUL!

Apropå matförgiftning; Uuuu, vad läskigt, ja man kan nog inte spara sin pizzasallad hur länge som helst och den bör nog stå kallt.

Aporpå recept; känns som om det finns (minst) två huvudvägar att välja:
1. den exklusiva, med olivolja, vinäger och lite fina kryddor, gärna färska
2. billiga pizzeriavarianten (utan magsjukebakterier då..) med ättikssprit, smakneutral olja, salt, socker, peppar och ev lite torkad grönkrydda

Får helt enkelt blanda minst två varianter och blindtesta på min kille - han brukar ha bra smaklökar. Återkommer med resultatet!

Om man skivar tunt tycker jag saltslakning och upphettning är lite onödig. Ett visst krisp i kålen är inte fel.

Tänker fröken Dill

annamaria

Citat från: Fröken Dill skrivet 2012-01-19 16:55
Ett visst krisp i kålen är inte fel.


Jag tycker den slakade kålen blir krispigare än den utan.  ???

Hasse

Annamaria, jag håller med dig! Slakad kål blir inte mindre krispig, men ändå lite mjukare. Det går att ringla slakad kål kring en gaffel, men den är fortfarande krispig när man tuggar.

k@ty

Ser att det många bra recept här men jag ville verkligen kunna göra pizzasallad som vi köper på pizzerian.....

kocknicke

När jag gör pizza sallad; Använder en matberedare, som skivar vitkålen riktigt tunt. fin malen svart peppar, lite salt, lite socker, lite olja, ganska rejält med vitvinsvinäger och italiensk salladskrydda av märket santa maria. knådar ihop salladen ordentligt.

Går utmärkt att äta direkt, fast blir bättre dagen efter.

Denna varianten tycker inte jag är långt ifrån pizzerians.

k@ty

Det känns inte så :) Ska prova den;) Vet ni nån bra metod för att skiva vitkålen tunt utan matberedare? :P (Har inte råd för att köpa en än )= )

pralin

Då behöver du en manuell redskap eller mycket vass kniv.
En god pizza sallad behöver inte vara så himla smått strimlad . Lagar du pizza sallad en timme innan servering, blir den tillräckligt mjuk.
http://matmedmera.eu/pizzabullar/
Pralin matbloggare

k@ty

Där var en bra och intressant tips :) tack

Sara W

Innan jag köpte min mandolin, använde jag osthyveln för att få riktigt tunna strimlor av vitkålen. Funkar finfint, om osthyveln inte hyvlar tjocka skivor förstås...

Hasse

Citat från: k@ty skrivet 2012-03-05 13:56
Vet ni nån bra metod för att skiva vitkålen tunt utan matberedare?


Osthyvel har nämnts, och det fungerar. Men jag rekommenderar en bra, vass kniv. Det blir bättre än i matberedaren, eftersom strimlorna blir längre. Men var noga med att strimla riktigt tunt.

Citat från: pralin skrivet 2012-03-05 14:39
En god pizza sallad behöver inte vara så himla smått strimlad . Lagar du pizza sallad en timme innan servering, blir den tillräckligt mjuk.


Detta håller jag inte med om. Tunt strimlat ska det vara!   :)

Om man aldrig provat att slaka vitkålen, så gör det! (Jag rekommenderar att slaka med salt.) Mer information finns tidigare i tråden. Salladen vinner också massor på att stå i kylen över natten.

k@ty

Citat från: Sara W skrivet 2012-03-05 15:30
Innan jag köpte min mandolin, använde jag osthyveln för att få riktigt tunna strimlor av vitkålen. Funkar finfint, om osthyveln inte hyvlar tjocka skivor förstås...


Det var också en bra tips :) tack

Ska prova kanske nästa vecka :)

Andreas

Citat från: Hasse skrivet 2012-01-14 19:31
Andreas, med skarp i smaken avsåg jag inte oljan, utan vinägern.


Jo det förstod jag. Vad jag syftade på var min egen fråga om varför man skall ha vatten i dressing. Du svarade att man använder vatten för att få dressing som inte är för skarp i smaken. Vad jag då menar är man lika gärna kan balansera vinägern med olja. På köpet blir det fetare och godare.

Citat från: Hasse skrivet 2012-03-05 18:09
Osthyvel har nämnts, och det fungerar. Men jag rekommenderar en bra, vass kniv. Det blir bättre än i matberedaren, eftersom strimlorna blir längre. Men var noga med att strimla riktigt tunt.


Är det inte ganska svårt att strimla lika tunt och snabbt med en kniv som med en osthyvel?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Citat från: k@ty skrivet 2012-03-04 20:38
Ser att det många bra recept här men jag ville verkligen kunna göra pizzasallad som vi köper på pizzerian.....


Som jag skrev ovan, det är viktigt att salta och krydda rejält och inte snåla på olja om pizzasalladen skall bli riktigt god. Strunta i recept och smaka av ordentligt.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Citat från: Andreas skrivet 2012-03-06 13:04
Vad jag då menar är man lika gärna kan balansera vinägern med olja. På köpet blir det fetare och godare.


Visst kan man balansera med olja. Men, som jag skrev tidigare i tråden, så är jag inne på att hålla kostnaderna nere. Inte för att jag är snål, utan för att försöka efterlikna hur man gör på pizzerian. Det är klart att man kan göra en utsökt vitkålssallad om man använder rikligt med fin olja och vinäger, men det blir liksom inte samma sak.

Citat från: Andreas skrivet 2012-03-06 13:04
Är det inte ganska svårt att strimla lika tunt och snabbt med en kniv som med en osthyvel?


Jag tycker inte det. Men det fordrar en stabil och vass kniv.

k@ty

Citat från: Andreas skrivet 2012-03-06 13:04
Är det inte ganska svårt att strimla lika tunt och snabbt med en kniv som med en osthyvel?


Det är precis vad jag har undrat :P

Citat från: Andreas skrivet 2012-03-06 13:11
Som jag skrev ovan, det är viktigt att salta och krydda rejält och inte snåla på olja om pizzasalladen skall bli riktigt god. Strunta i recept och smaka av ordentligt.


Det ska jag tänka på, tack :)

Andreas

Jag tror Hasse är duktig med kniven, jag tycker då det är betydligt lättare att få det tunt med osthyvel.

Citat från: Hasse skrivet 2012-03-06 13:21
som jag skrev tidigare i tråden, så är jag inne på att hålla kostnaderna nere. Inte för att jag är snål, utan för att försöka efterlikna hur man gör på pizzerian. Det är klart att man kan göra en utsökt vitkålssallad om man använder rikligt med fin olja och vinäger, men det blir liksom inte samma sak.


Mjo. Fast så hemskt fin vet jag inte om oljan och vinägern måste vara. Är verkligen pizzerior i allmänhet så supersnåla? Och de köper väl förresten in olivolja i jättedunkar, kan inte kosta många tior per liter för dem.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Jag är inte speciellt duktig med kniven, men jag tycker det är kul att skiva tunt och hacka fint. Sedan får det ta den tid det tar. Det bästa vore nog en mandolin, men en sådan äger jag inte.

Andreas, när det gäller dressingens ingredienser tror jag inte vi kan enas om att vare sig ditt eller mitt sätt är "det rätta". Jag ser det helt enkelt som två varianter av samma maträtt.

k@ty

Jag är inte duktig på att skiva fint :( Men struntar i kvantitet, och satsar på kvalitet :) Och älskar pizzasallad från pizzerian. Det är ingen roligt med icke-tunna... men men

Sista gång jag gjorde blev bara katastrof :/

annamaria

Citat från: Andreas skrivet 2012-03-07 11:22olivolja i jättedunkar,


Är det alltid olivolja tror ni i pizzasallad?

k@ty

nja, om det är alltid vet inte men det godaste o nyttigaste ;)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal