Kroketter/ "älgpruttar"

Startat av bryggens, 2009-04-13 15:21

Föregående ämne - Nästa ämne

bryggens

Har någon provat att göra egna?
Jag tänkte göra ett ganska fast potatismos och forma kulor, sen fritera.
Vad tror ni? Ska jag göra en frityrsmet och rulla i först eller?
Hoppas på lite tips, annars provar jag mig fram. Vet någon om det inte funkar så slipper jag sulla till det i onödan.

Hasse

Har aldrig provat, men blev väldigt nyfiken. Enligt ICA:s Stora Kokbok ska kroketterna dubbelpaneras, vetemjöl - ägg - ströbröd, och sedan friteras i 180 °C.

Rapportera hur det blev!

Kari

Här är en till som håller tummar och är nyfiken...! Gott och passar barnen bra mat!

bryggens

Hasse: Hur skulle potatisen påbörjas enl. ICAs bok? Rent pressad potatis, mos med mjölk och smör?

Hasse

Enligt ICA:s Stora Kokbok:

Potatismos
4 port

10 - 12 mjöliga potatisar
vatten, salt
1 - 2,5 dl mjölk
1 - 2 msk smör
salt, peppar, socker

Fint potatismos för gratinering m.m.
4 port

Gör potatismos med minska c:a 1 dl på mjölken. Rör ned 1 ägg eller 2 äggulor när moset svalnat något.

(Jag tolkar detta som ett fast mos med ägg.)

ena

Ett fast mos med ägg är huvudingrediens *s* gärna där en vitlöksklyfta eller två fått koka med potatisen.

Rulla kulor -för att göra det enklare för sig kan man sprits ut längder och dela upp i jämnstora bitar o sedan rulla.

Antingen dubbelpanera eller bara rulla i ströbröd, själv gör jag oftast det sistnämnda :)

Fritera gyllenbruna. Ät o njut.
man kan prova allt -minst en gång!!;)

bryggens

Nu var det dags, test av egna  "pruttar", funkade inget bra, moset åkte ur paneringen.
Det blev bara tomma skal av ströbröd kvar i korgen.
I botten av frityrgrytan var det en brun massa kvar;troligen potatisen.
Vad för fel?

ena

Det har jag aldrig råkat ut för... ska fundera lite på felsökningen...
man kan prova allt -minst en gång!!;)

roffekock

Problemet med dina kroketter är att paneringen inte satt sig, bäst är om du panerar två ggr och gör det mycket noggrant sen ska den vila ca en timme innan du kör den i fettet som inte bör vara för varmt,låt den glida ner i fettet,
Man kan mcket väl fritera två ggr en gånng i mindrevarmt fett och nästs gång högre så du får färg. Se till att din krokettmassa inte blir för tunn el lös.

/rolf
Matforum är bäst

ena

håller med Rolf :) vissa saker gör man utan att tänka på det.

dessutom kan man hålla igen på mjölken i moset, jag har ingen mjölk alls

till ungefär ett kilo kokt potatis har jag 2 äggulor, 2 msk smör, 2 msk rapsolja o salt o pepper (obs, det är ungefärliga mängder :) var tvungen att göra mos för att kolla vad jag har i)

man kan prova allt -minst en gång!!;)

roffekock

ena har rätt i krokettmassa ingår ingen mjölk el annan vätska,lite olja är bra för att få degen smidig. Däremot är det viktigt att man har en fast potatis som har en gul vacker färg.

/rolf
Matforum är bäst

ena

fast där håller jag inte med... använder sällan fast potatis, halvfast på sin höjd *s* Sava eller Folva är nog mina favoriter till krokettmassa...
man kan prova allt -minst en gång!!;)

roffekock

OK jag viker mig. (halvfast) är kanske bättre ska låta det vara osagt ena. ;)

/rolf
Matforum är bäst

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal