Citat från: agnetasch skrivet 2009-09-09 17:10
Jag blev så fundersam när Morsans blötlagda grötris blev så bra medan vårat blötlagda jasminris inte uppvisde någon förbättring.
På Menyse står det om blötläggning av olika rissorter. Japanskt rundkornigt ris som äts i bl.a Korea o sticky rice som är vanligt i Thailand ska blötläggas. Jasminris däremot behöver bara sköljas. Det kan vara förklaringen till både vanan att blötlägga ris o att det inte hade någon effekt på jasminriset.
Citat från: Mickan skrivet 2009-09-09 08:04
Att övervikten är låg i dessa länder har väl inte med riset att göra...
Citat från: agnetasch skrivet 2009-09-08 12:51
Det här med att lägga ris i blöt har jag länge undrat över. Jag har arbetat ihop med thailändare som tvunget skulle lägga klibbriset i blöt. Det blev ingen som helst skillnad på smak eller koncistens, men ligga i blöt skulle det. En outrotlig vana från hemlandet där det kanske är en nödvändighet?
Vattenläggningen o den långa koktiden tror jag knappast påverkar GI-värdet. Däremot funderade jag på om GI-värdet kan vara lägre på ett ris som kokats dagen innan? Som med potatis. Där ändrar sig ju tydligen stärkelsen så GI-värdet blir lägre. Ris innehåller ju också mycket stärkelse, men är det en stärkelse som beter sig som den i potatis?
kjpl, kom hem!