Fettfläck

Startat av sarkku, 2008-06-16 19:26

Föregående ämne - Nästa ämne

sarkku

Hej på er.
Har inte vart inne på forumet på jättelänge. Har inte tid. Har så mycke o göra. Mitt uppe i en flytt här och massa annat.
Det jag tänkte på va om det va nån som hade tips om hur man kan få bort, eller minska synligheten på fettfläckar (eller en stor fläck) på tapet??
Vill ju inte betala för sånt nu när jag flyttar...

Andreas

Hej Sarkku, kul att du är inne en sväng i alla fall, hoppas du får mer tid över när du flyttat klart!

Jag tror det är helt omöjligt att få bort fettfläckar från tapeter, jag har hört om alla möjliga konstiga knep och huskurer med allt från potatismjöl till olika rengöringsmedel men aldrig hört om nån som verkligen lyckas med dem. Har du inte kvar nån extrarulle sen senaste tapetseringen eller finns tapeten kvar i handeln? Att lägga på en ny mindre tapetbit på ett mindre område brukar kunna göras ganska osynligt alternativt att lägga på en enda våd.
Den som inte frågar får inga svar.

sarkku

Nä jag har ju inte de. Tog me all tapet som va kvar till jobbet o de har gått åt allt.
Känner inte riktigt för o köpa nån rulle heller. Vi har köpt hus så, alla pengar går till huset just nu. Renovering o allt. Dessutom betalar man dubbelt just nu för hus och lägenhet... HAr iof inte ptovat pot.mjöl. Mamma sa oxå att man kunde använda de, men har inte det hemma heller. Tog de sista jag hade till jobbet oxå och gjorde fingerfärg av de. Hmm... ska nog sluta ta me mig grejer till jobbet...

agnetasch

När man tar bort fettfläckar från tyg brukar man ju lägga på ett lager hushållspapper o pressa med ett ljummet strykjärn så att papperet drar åt sig fettet. Kan man inte göra så på tapeten också? Försiktigt alltså.

Kari

Hur skulle man göra med potatismjölet rent praktiskt, för att få det att sitta kvar? Och sen? Värma, gnugga?

sarkku

Googlade på fettfläckar på tapet. Hittade lite allt möjligt
Läskpapper o strykjärn, målarsoda...  potatismjöl som man gör en tjock gröt av och geggar på tapeten o sen när det har torkat så ska man gnugga bort det med en disk svamp. (den gula idan) med cirkelformade rörelser.
vet inte vad jag ska testa med....

Andreas

Jo det verkar finnas mycket om detta men då det handlar om kemi borde väl en kemisajt ha det bästa svaret?

"Hexan (liksom bensin) och fett är opolära ämnen. Därför kan man använda hexan för att ta bort fettfläckar på kläder (men använd hellre rengöringsbensin). Det bästa sättet är att fukta tyget i en ring runt fläcken och låta fukten dra med sig fettet in mot mitten. Sedan kan man lägga på potatismjöl och gnugga lite. Potatismjölet suger då upp fettet tillsammans med lösningsmedlet." http://school.chem.umu.se/Experiment/94

Visserligen är det tyg de talar om men det borde fungera på papper också..? Fast risken är väl förstås att trycket på tapeten tar stryk av bensinen...
Den som inte frågar får inga svar.

sarkku

Hej...

Nu e de lääänge sen jag va inne på forumet. Men ang fettfläcken på tapeten, så testade jag med potatismjöl. Funka inte. La på ett lager, lät det va ett tag o sen försiktigt gnuggade bort det... Hjälpte inte ett s**t.
Jag lät de va istället he he ;D

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal