Matforum

Bortalagat - inte laga själv, möjligen värma => Restauranger => Restaurangrecensioner => Ämnet startat av: crlhrv skrivet 2010-02-27 15:26

Titel: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: crlhrv skrivet 2010-02-27 15:26
I fredags begav vi oss till Fond för att käka lunch. Fond ligger högst upp på Götaplatsen, granne med Konstumuseet och Stadsteatern och är en av Göteborgs fem Guide Michelin-krogar. Krogen drivs av Stefan Karlsson som knappast behöver någon vidare presentation. Bord bör bokas minst en vecka i förväg. Med sådana förutsättningar kan alltså förväntningarna knappast vara högre.

Vi var fem personer och fick ett runt bord precis bredvid entrén och hovmästarpulpeten. Gäster och personal var ständigt i närheten antingen väntandes eller på väg. Det kändes nästan som om bordet placerats på en överbliven yta som man inte visste vad man skulle göra med. Jag vill påstå att bordet är malplacerat med tanke på dess storlek. Kanske hade ett mindre bord för 2 personer passat bättre än ett runt för 6 gäster i just den här delen av lokalen.

På det ljusa träbordet (ingen duk) stod en "hink" med bestick invirade i vanliga pappersservetter (hallå, vägkrogen ringde och vill ha tillbaka sina bestick). Så fort vi satt oss kommer varsin liten skål med sallad in. Salladen bestod i princip av salladsblad och någon slags slantad pressgurka (?). På bordet står också en korg med mjukt och hårt bröd och smör.

Samtliga i sällskapet beställer varsin Entrecôte med lökglaserade haricots verts, ugnsbakad tomat samt bearnaisesås och friterad potatis (195 kr). Salladen äts upp och efter lite väntande kommer maten in. Serveringen går snabbt och smidigt. Bearnaisesås och potatis serveras separat i små skålar. Köttet ligger på bädd av haricots verts och rödlök med en rödvinssky över i princip hela köttet (vilket det inte stod något om i menyn). Köttet är perfekt stekt och smakar underbart. Potatisen består av potatisklyftor och plötsligt inser man hur bearnaisesås ska smaka. En bit in i måltiden kommer Stefan Karlsson och frågar om det smakar bra och om maten räcker. Trevligt.

Några detaljer:

Mitt under måltiden börjar servitörerna duka av förrättsskålarna. Oerhört irriterande att bli störd mitt i en tugga. Varför kunde inte detta göras i samband med att huvudrätten serverades?

Tre i sällskapet beställde uttryckligen Ramlösa och fick svaret "ja bubbelvatten" från servitören. När dryckerna serverades fick vi vanligt kolsyrat kranvatten istället. Dåligt att inte tydligare upplysa om vad man serverar. Om jag ville dricka SodaStream-vatten hade jag åkt hem och gjort en liter. Som tur var tog de inte betalt för det kolsyrade vattnet. Beställer jag Ramlösa vill jag ha Ramlösa och har de inte Ramlösa vill jag tydligt bli upplyst om detta.

En kollega uppmärksammade i det tysta att hovmästaren ogenerat stod och kliade sig i skrevet/låret en halvminut innan han hjälpte till att servera vårt bord (ja han använde skrev-handen). Dessutom hade han en hel del fläckar på sina byxor vilket kanske kunde vara OK om han jobbat en hel kväll, men att serveringskläderna är smutsiga kl 11:45 är oförståeligt.

När vi gick för att hämta jackorna passerade vi bardisken. Mitt på disken, på ett litet fat ligger en gästs kreditkort. Helt obevakat och det hade inte varit några som helt problem att sträcka ut handen 20 cm och ta kortet utan att någon skulle märka det. Oförsvarbart.

Mina egna upplevelser av Fond är inte i närheten av den allmänna uppfattningen om att det är en av Sveriges 12 främsta krogar. Stora förväntningar kan resultera i ännu större besvikelse, men av en restaurang i klass med Fond tycker jag att man har rätt att vara petig, även med detaljerna. Maten var utsökt, men för 195 kronor kände vi alla att vi förväntade oss något lite extra. Detta tillsammans med märkligt beteende främst från hovmästare och serveringspersonal drar ned betyget ytterligare. Och jag trodde att det bara var pizzerior och kvarterskrogar som fortfarande rullade in besticken i mossgröna pappersservetter.

Betyg: 2/5 (jag skulle vilja ge 2,5 men om jag måste välja mellan 2 och 3 blir det 2)
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: agnetasch skrivet 2010-02-27 16:50
Bra, då vet man var man inte ska bränna sina surt förvärvade slantar ;)
Jag tycker det låter som om Stefan Karlsson skulle kunna sjunga med i politikerkören: "Jag når inte ut med mitt budskap!" Är köket förstklassigt måste det ju också presenteras på ett förstklassigt vis. Synd att dom snubblar på målsnöret. Man tycker att Stefan Karlsson skulle se skavankerna när han rör sig ute i lokalen det är ju inte BARA att man blir mätt som är det viktiga med ett restaurangbesök.
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: chepplin skrivet 2010-02-27 17:50
Sen kan man ju också vara glad att det inte var åt andra hållet..dvs undermålig mat och bra service?!! Som på 90 % av alla andra ställen...ja även utan nån vidare service ens
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: agnetasch skrivet 2010-02-27 18:03
Men är maten dålig kan man ju faktiskt klaga o skicka ut den, t.o.m vägra betala. Då kanske restaurangen bättrar sig. Men om personalen har skitiga kläder, vad gör man då? Skickar ut dom för att byta? Drar av lite på notan för otrivsel? Såna saker klagar man sällan på men man kommer inte tillbaka.
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: chepplin skrivet 2010-02-28 10:31
Jo d e klart! Men det jag vill ha sagt är att dålig mat är en større problem än vad "skitiga" kläder är. Det är svårare att gøra någonting åt. Och hur många är det egentligen som skickar tillbaks maten eller vägrar å betalar. Dom flesta svarar "jo d smakade bra", leende, betalar och går. Och varfør kan man inte framføra klagomål øver skitiga kläder eller annat som inte innefattar den rena mat-upplevelsen? Jag tror en restaurang som Fond hade uppskattat även sådan kritik.
Personligen hade jag gärna gått tillbaks till ett ställe om maten är super, trots fläckar på personalens kläder. Men om maten däremot e kass så kan dom ha hur fina och rena kläder samt klanderfri service..men jag går inte tillbaks igen!
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: agnetasch skrivet 2010-02-28 11:53
Måste det vara antingen eller? Jag går ju hellre till en restaurang med både god mat o god service, jag betalar ju för hela kitet. Lever man inte upp till dom kraven får man väl dra ner på priset. På en enklare lunchservering kanske ingen brytt sig om lite fläckar o dumt placerade bord men nu var förväntningarna högt ställda. Tänk om det hade varit ett gäng Guide Michelinspioner i farten, undrar om dom nöjt sig med att köttbiten var god? ;)
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: chepplin skrivet 2010-02-28 14:02
Jomen självklart vill man ha både och...men nu uttala jag mig inte i egenskap av Michelinspion utan som privatperson.
Rätta mig om jag har fel..sa inte Fond upp sin michelin-stjärna? Eller tänker jag på Basement??
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: crlhrv skrivet 2010-02-28 14:51
cheppelin: du tänker på Basement. men jag tror att Wagners tilltag snarare var en PR-grej, de har fortfarande (tyvärr?) kvar sin stjärna.
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: agnetasch skrivet 2010-02-28 17:02
Citat från: chepplin skrivet 2010-02-28 14:02
nu uttala jag mig inte i egenskap av Michelinspion utan som privatperson
Menar du att som privatperson får man inte ha några krav på en restaurang, det är bara att betala o vara glad för att man överhuvudtaget släpps in ;) ;)
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: chepplin skrivet 2010-02-28 17:23
Hur du i din argumentation kom fram till att jag har påstått att man som privatperson inte får ställa krav det vet jag inte. För att förtydliga..privatperson = privata åsikter. Vilket i detta fall innebär att jag mycket väl kan tänka mig att gå till Fond å äta eftersom recensenten uppenbarligen var nöjd med maten

crlhrv: Ja jag kom på det sen. Får se hur både Fond å Basement hamnar årets White Guide som kommer ut snart. I den sistnämnda jobbar ju för övrigt årets kock!
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: Mickan skrivet 2010-03-01 09:41
Är inte tanken att proffstyckaren ska ha gemene man i åtanke när han/ hon skriver? Även om de har en helt annan vana kan de tycka till på ett sätt som betyder att de inte sänker kraven av olika anledningar. Jag råkar ofta ut för detta när jag äter ute med vänner. Man ursäktar misstag både i mat och service med kommentarer som att "det är väl inte säsong nu", "de är ju så nyöppnade" eller "förra gången var det riktigt bra". En annan favorit är när någon säger att "det i alla fall inte var så dyrt". Detta uppskattar jag att slippa höra eller läsa när det är en proffsrecensent i farten.

Det är mer eller mindre kostsamt att äta ute och precis som läkaren eller frisören ska göra rätt ställer jag de kraven på en restaurang.
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: crlhrv skrivet 2010-03-01 10:46
hej o hå vad min recension av Fond har resulterat i diverse långa utläggningar. intressant!
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: agnetasch skrivet 2010-03-01 11:06
Och mer ska det bli ;D
Själva verkar ju inte Fond medvetna om att dom brister i service. Läser man historiken på deras hemsida sa man när man öppnade 1999 att man ville skapa: "en inbjudande och nordisk restaurang med höga ambitioner på så väl service som mat"
Tydligen har man tappat servicen på vägen, med detta i åtanke tolkar man nästa uttalande helt annorlunda än Fond själva: "Vi har sedan första dagen hållit vår inriktning och har på så sätt blivit ett säkert kort där våra många stamgäster och blivande sådana vet vad man får i form av service och mat"
Svar: Bra mat o dålig service ;)
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: chepplin skrivet 2010-03-01 17:55
fredagen den 12/3...då blir det lunch på Fond!! Mina førväntningar är ambivalenta
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: agnetasch skrivet 2010-03-02 12:39
Kul! Alltid bra med en second opinion :D
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: chepplin skrivet 2010-03-08 18:53
Jaha...Fond kom på plats 30 på topp 33 i White Guides nominering a` 2010.
Bästa restaurang i Göteborg blev inte oväntat Kock & Vin på en 3:e plats

http://www.whiteguide.se/extra/pod/?action=pod_show&id=23&module_instance=2
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: agnetasch skrivet 2010-03-09 11:12
Jag har aldrig varit på Kock&Vin så jag tittade lite på deras meny om dom hade något gott. Jag måtte vara väldigt gammalmodig men jag tyckte inte att det lät lockande precis med: "Hackade betor från Ugglarp med stekt ostronskivling, senapspicklad kålrot och persiljeklorofyll" eller "Getost från Lillängen med plommon kokta i björkvin samt ankkorv" Det måste ha varit den fantastiska persiljeklorofyllen som fick upp dem på prispallen ;)
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: crlhrv skrivet 2010-03-09 12:06
OT: och Kometen  blev "Årets Hjärtekrog" (vad tusan innebär det?) trots sin gödkalv
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: chepplin skrivet 2010-03-09 23:55
Ja alla e vi olika..för så fort jag känner att jag har pengarna över så blir det "stora tabberaset" för mig på Kock&Vin. Tycker t ex att "Getost från Lillängen med plommon kokta i björkvin samt ankkorv" låter som en helt fantastisk rätt!

crlhrv: Jag vet inte heller vad Årets Hjärtekrog innebär...men har beställt hem White Guide så man får väl läsa där

Å snart börjar det närma sig lunch på Fond...
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: agnetasch skrivet 2010-03-10 10:08
Ja, vi är verkligen olika, hur mycket pengar jag än hade över skulle jag inte använda 350:- på lite betor o getost ;)

Vad ska du äta på Fond? Dagens? Slottstek eller citronbakad kolja eller blir det flera rätter?
Titel: SV: Göteborg: Fond (lunch)
Skrivet av: chepplin skrivet 2010-03-15 16:34
Jaha ja gott folk! Då var lunchen avklarad! Min recension av lunchen kommer inte bli lika diger som skaparen av tråden.

Ringde innan för att boka bord eftersom det var fredag och misstänkte mycket folk. 3 personer. Mottagandet i dörren var helt ok..trevligt och formellt. Blev informerade att bordet skulle vara klart om 5 minuter så blev därför ombedda att sitta ner och vänta. Fick sedan bordet som sagt efter 5 minuter

Vi tog 2 Slottstekar och 1 Hjort-Wallenbergare. På bordet stod dom omtalade besticken i gröna servetter. Håller med förra recensent att det inte riktigt passar in. Ganska snabbt kom salladen in. Vanlig grönsallad med nån dressing som jag bedömde utseendemässigt som nån form av tapenade. Det blev en okulär besiktning pga att den var helt smaklös. Ingen sälta eller nån form av vinäger. Försökte verkligen hitta vad det smakade men hitta inget. Mina kompisar stod lika svarslösa inför dressingen.

I samband med salladen får vi också in bröd + smör. Brödet var helt ok..ett mjukt och ett hårt. Jag bedömde det mjuka som hemlagat. Smöret var gott och lagom tempererat.

Vi får beställa snabbt och enkelt. Trevlig servitör. Maten kom in väldigt snabbt..kanske efter 10 minuter vilket jag anser vara snabbt med en full restaurang.

Ja sen kommer vi till huvudnumret..maten. Min Hjort-Wallenbergare (195kr) var god. Härligt "luftigt" och välsmakande. Rårörda lingon var så bra som rårörda lingon kan vara. Till detta serverades en viltsky med stekt svamp + en god och krämig palsternackspure.
Slottsteken(125kr) serverades med nån gele, kokt potatis å pressgurka. Dom var nöjda men inte mer. Smakade steken..ja den var väl god men kan inte säga mer om den.

Ja maten var vällagad och god men sen var det väl inget mer med det. Servicen klanderfri å trevlig. Ingen episod med servitör som tog salladsskålarna mitt i maten. Hon kom fram en gång under maten och frågade om allt var till belåtenhet. Hon fick 3 ja till svar.

Mitt slutbetyg blir 3/5. Kommer inte gå dit igen tror jag..inte för att jag tyckte det var dåligt utan mer för att det finns mycket annat å prova till lunch och när jag tänker efter så kan jag t ex uppskatta en sushi-lunch för ett betydligt lägre pris lika mycket som detta. Jag hävdar inte att priset var för dyrt för jag den uppfattningen vissa personer har att lunchen av någon anledning skall vara billig anser jag vara fel. Om jag går dit igen blir det till kvällen för ala carte

Till sist...innan vi gick dit berättade jag för min ena kompis att Fond har en stjärna i Guide Michelin. När vi går därifrån så säger han till mig: "men du...du sa en stjärna i Michelin....hallååå..besticken i gröna servetter!!?" :)

Jag har bilder på salladen+besticken och maten men jag orkar inte hålla på å förminska dom. Skulle nån trots allt vilja se bilderna så skicka meddelande till mig så kan jag maila dom