Göteborg: Fond (lunch)

Startat av crlhrv, 2010-02-27 15:26

Föregående ämne - Nästa ämne

crlhrv

I fredags begav vi oss till Fond för att käka lunch. Fond ligger högst upp på Götaplatsen, granne med Konstumuseet och Stadsteatern och är en av Göteborgs fem Guide Michelin-krogar. Krogen drivs av Stefan Karlsson som knappast behöver någon vidare presentation. Bord bör bokas minst en vecka i förväg. Med sådana förutsättningar kan alltså förväntningarna knappast vara högre.

Vi var fem personer och fick ett runt bord precis bredvid entrén och hovmästarpulpeten. Gäster och personal var ständigt i närheten antingen väntandes eller på väg. Det kändes nästan som om bordet placerats på en överbliven yta som man inte visste vad man skulle göra med. Jag vill påstå att bordet är malplacerat med tanke på dess storlek. Kanske hade ett mindre bord för 2 personer passat bättre än ett runt för 6 gäster i just den här delen av lokalen.

På det ljusa träbordet (ingen duk) stod en "hink" med bestick invirade i vanliga pappersservetter (hallå, vägkrogen ringde och vill ha tillbaka sina bestick). Så fort vi satt oss kommer varsin liten skål med sallad in. Salladen bestod i princip av salladsblad och någon slags slantad pressgurka (?). På bordet står också en korg med mjukt och hårt bröd och smör.

Samtliga i sällskapet beställer varsin Entrecôte med lökglaserade haricots verts, ugnsbakad tomat samt bearnaisesås och friterad potatis (195 kr). Salladen äts upp och efter lite väntande kommer maten in. Serveringen går snabbt och smidigt. Bearnaisesås och potatis serveras separat i små skålar. Köttet ligger på bädd av haricots verts och rödlök med en rödvinssky över i princip hela köttet (vilket det inte stod något om i menyn). Köttet är perfekt stekt och smakar underbart. Potatisen består av potatisklyftor och plötsligt inser man hur bearnaisesås ska smaka. En bit in i måltiden kommer Stefan Karlsson och frågar om det smakar bra och om maten räcker. Trevligt.

Några detaljer:

Mitt under måltiden börjar servitörerna duka av förrättsskålarna. Oerhört irriterande att bli störd mitt i en tugga. Varför kunde inte detta göras i samband med att huvudrätten serverades?

Tre i sällskapet beställde uttryckligen Ramlösa och fick svaret "ja bubbelvatten" från servitören. När dryckerna serverades fick vi vanligt kolsyrat kranvatten istället. Dåligt att inte tydligare upplysa om vad man serverar. Om jag ville dricka SodaStream-vatten hade jag åkt hem och gjort en liter. Som tur var tog de inte betalt för det kolsyrade vattnet. Beställer jag Ramlösa vill jag ha Ramlösa och har de inte Ramlösa vill jag tydligt bli upplyst om detta.

En kollega uppmärksammade i det tysta att hovmästaren ogenerat stod och kliade sig i skrevet/låret en halvminut innan han hjälpte till att servera vårt bord (ja han använde skrev-handen). Dessutom hade han en hel del fläckar på sina byxor vilket kanske kunde vara OK om han jobbat en hel kväll, men att serveringskläderna är smutsiga kl 11:45 är oförståeligt.

När vi gick för att hämta jackorna passerade vi bardisken. Mitt på disken, på ett litet fat ligger en gästs kreditkort. Helt obevakat och det hade inte varit några som helt problem att sträcka ut handen 20 cm och ta kortet utan att någon skulle märka det. Oförsvarbart.

Mina egna upplevelser av Fond är inte i närheten av den allmänna uppfattningen om att det är en av Sveriges 12 främsta krogar. Stora förväntningar kan resultera i ännu större besvikelse, men av en restaurang i klass med Fond tycker jag att man har rätt att vara petig, även med detaljerna. Maten var utsökt, men för 195 kronor kände vi alla att vi förväntade oss något lite extra. Detta tillsammans med märkligt beteende främst från hovmästare och serveringspersonal drar ned betyget ytterligare. Och jag trodde att det bara var pizzerior och kvarterskrogar som fortfarande rullade in besticken i mossgröna pappersservetter.

Betyg: 2/5 (jag skulle vilja ge 2,5 men om jag måste välja mellan 2 och 3 blir det 2)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Bra, då vet man var man inte ska bränna sina surt förvärvade slantar ;)
Jag tycker det låter som om Stefan Karlsson skulle kunna sjunga med i politikerkören: "Jag når inte ut med mitt budskap!" Är köket förstklassigt måste det ju också presenteras på ett förstklassigt vis. Synd att dom snubblar på målsnöret. Man tycker att Stefan Karlsson skulle se skavankerna när han rör sig ute i lokalen det är ju inte BARA att man blir mätt som är det viktiga med ett restaurangbesök.

chepplin

Sen kan man ju också vara glad att det inte var åt andra hållet..dvs undermålig mat och bra service?!! Som på 90 % av alla andra ställen...ja även utan nån vidare service ens

agnetasch

Men är maten dålig kan man ju faktiskt klaga o skicka ut den, t.o.m vägra betala. Då kanske restaurangen bättrar sig. Men om personalen har skitiga kläder, vad gör man då? Skickar ut dom för att byta? Drar av lite på notan för otrivsel? Såna saker klagar man sällan på men man kommer inte tillbaka.

chepplin

Jo d e klart! Men det jag vill ha sagt är att dålig mat är en større problem än vad "skitiga" kläder är. Det är svårare att gøra någonting åt. Och hur många är det egentligen som skickar tillbaks maten eller vägrar å betalar. Dom flesta svarar "jo d smakade bra", leende, betalar och går. Och varfør kan man inte framføra klagomål øver skitiga kläder eller annat som inte innefattar den rena mat-upplevelsen? Jag tror en restaurang som Fond hade uppskattat även sådan kritik.
Personligen hade jag gärna gått tillbaks till ett ställe om maten är super, trots fläckar på personalens kläder. Men om maten däremot e kass så kan dom ha hur fina och rena kläder samt klanderfri service..men jag går inte tillbaks igen!

agnetasch

Måste det vara antingen eller? Jag går ju hellre till en restaurang med både god mat o god service, jag betalar ju för hela kitet. Lever man inte upp till dom kraven får man väl dra ner på priset. På en enklare lunchservering kanske ingen brytt sig om lite fläckar o dumt placerade bord men nu var förväntningarna högt ställda. Tänk om det hade varit ett gäng Guide Michelinspioner i farten, undrar om dom nöjt sig med att köttbiten var god? ;)

chepplin

Jomen självklart vill man ha både och...men nu uttala jag mig inte i egenskap av Michelinspion utan som privatperson.
Rätta mig om jag har fel..sa inte Fond upp sin michelin-stjärna? Eller tänker jag på Basement??

crlhrv

cheppelin: du tänker på Basement. men jag tror att Wagners tilltag snarare var en PR-grej, de har fortfarande (tyvärr?) kvar sin stjärna.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Citat från: chepplin skrivet 2010-02-28 14:02
nu uttala jag mig inte i egenskap av Michelinspion utan som privatperson
Menar du att som privatperson får man inte ha några krav på en restaurang, det är bara att betala o vara glad för att man överhuvudtaget släpps in ;) ;)

chepplin

Hur du i din argumentation kom fram till att jag har påstått att man som privatperson inte får ställa krav det vet jag inte. För att förtydliga..privatperson = privata åsikter. Vilket i detta fall innebär att jag mycket väl kan tänka mig att gå till Fond å äta eftersom recensenten uppenbarligen var nöjd med maten

crlhrv: Ja jag kom på det sen. Får se hur både Fond å Basement hamnar årets White Guide som kommer ut snart. I den sistnämnda jobbar ju för övrigt årets kock!

Mickan

Är inte tanken att proffstyckaren ska ha gemene man i åtanke när han/ hon skriver? Även om de har en helt annan vana kan de tycka till på ett sätt som betyder att de inte sänker kraven av olika anledningar. Jag råkar ofta ut för detta när jag äter ute med vänner. Man ursäktar misstag både i mat och service med kommentarer som att "det är väl inte säsong nu", "de är ju så nyöppnade" eller "förra gången var det riktigt bra". En annan favorit är när någon säger att "det i alla fall inte var så dyrt". Detta uppskattar jag att slippa höra eller läsa när det är en proffsrecensent i farten.

Det är mer eller mindre kostsamt att äta ute och precis som läkaren eller frisören ska göra rätt ställer jag de kraven på en restaurang.
Video meliora proboque deteriora sequor

crlhrv

hej o hå vad min recension av Fond har resulterat i diverse långa utläggningar. intressant!
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Och mer ska det bli ;D
Själva verkar ju inte Fond medvetna om att dom brister i service. Läser man historiken på deras hemsida sa man när man öppnade 1999 att man ville skapa: "en inbjudande och nordisk restaurang med höga ambitioner på så väl service som mat"
Tydligen har man tappat servicen på vägen, med detta i åtanke tolkar man nästa uttalande helt annorlunda än Fond själva: "Vi har sedan första dagen hållit vår inriktning och har på så sätt blivit ett säkert kort där våra många stamgäster och blivande sådana vet vad man får i form av service och mat"
Svar: Bra mat o dålig service ;)

chepplin

fredagen den 12/3...då blir det lunch på Fond!! Mina førväntningar är ambivalenta

agnetasch

Kul! Alltid bra med en second opinion :D

chepplin

Jaha...Fond kom på plats 30 på topp 33 i White Guides nominering a` 2010.
Bästa restaurang i Göteborg blev inte oväntat Kock & Vin på en 3:e plats

http://www.whiteguide.se/extra/pod/?action=pod_show&id=23&module_instance=2

agnetasch

Jag har aldrig varit på Kock&Vin så jag tittade lite på deras meny om dom hade något gott. Jag måtte vara väldigt gammalmodig men jag tyckte inte att det lät lockande precis med: "Hackade betor från Ugglarp med stekt ostronskivling, senapspicklad kålrot och persiljeklorofyll" eller "Getost från Lillängen med plommon kokta i björkvin samt ankkorv" Det måste ha varit den fantastiska persiljeklorofyllen som fick upp dem på prispallen ;)

crlhrv

OT: och Kometen  blev "Årets Hjärtekrog" (vad tusan innebär det?) trots sin gödkalv
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

chepplin

Ja alla e vi olika..för så fort jag känner att jag har pengarna över så blir det "stora tabberaset" för mig på Kock&Vin. Tycker t ex att "Getost från Lillängen med plommon kokta i björkvin samt ankkorv" låter som en helt fantastisk rätt!

crlhrv: Jag vet inte heller vad Årets Hjärtekrog innebär...men har beställt hem White Guide så man får väl läsa där

Å snart börjar det närma sig lunch på Fond...

agnetasch

Ja, vi är verkligen olika, hur mycket pengar jag än hade över skulle jag inte använda 350:- på lite betor o getost ;)

Vad ska du äta på Fond? Dagens? Slottstek eller citronbakad kolja eller blir det flera rätter?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal