Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Ämnet startat av: Robin.f skrivet 2018-12-27 09:50

Titel: Mala färs av julskinks rester
Skrivet av: Robin.f skrivet 2018-12-27 09:50
Tjena

Satt och samtala med sambon ifall man kan göra fläskfärs av julskinka? Vi har nämligen en hel 2kg kvar i kylen (Färdig kokt).
Vet man kan göra pytt i panna och så men vi har en köttkvarn vi skulle vilja testa göra färs med. Är de ett omöjligt uppdrag eller är det bara mala på?

Tack på förhand????
Titel: SV: Mala färs av julskinks rester
Skrivet av: Skogis skrivet 2018-12-27 11:26
Spännande!

Jag har aldrig funderat på att mala kokt kött i köttkvarnen och har ingen aning om hur resultatet skulle bli. Men det låter som något jag skulle få för mig. Vad skulle ni laga med det malda köttet?

Mitt råd är nog att prova med några bitar och se vad det blir för konsistens på det som kommer ur kvarnen. Färs lär det inte bli, proteinerna i köttet förändras vid kokning och tappar klistrigheten som finns i rått kött så min förväntan är nog att det blir mer köttgröt än färs.

Kokt rimmat kött är svårt att använda till annat än pajer, pizzor, pastasåser, pålägg och just pytt (många P blev det :) ) och 2 kg kan bli lite övermäktigt.
Köpte en rimmad rå julskinka för några år sedan och malde ner till korv, men resultatet blev inte tillräckligt bra för att jag ska göra om det.
Titel: SV: Mala färs av julskinks rester
Skrivet av: Robin.f skrivet 2018-12-27 13:07
Ja det va lite ett sånt svar jag vill få ????.
Misstänkte det är svårt att mala det till färs om det är kokt.
Får bli nåt annat av denna skinka då misstänker jag. E rätt less på julmat nu ????
Titel: SV: Mala färs av julskinks rester
Skrivet av: Mat-Janne skrivet 2018-12-27 15:23
Varför inte dela skinkan i mindre bitar, lägg dem i en matberedare med vassa knivar och kör en kort stund först. Upprepa tills "färsen" är lagom grov.
Titel: SV: Mala färs av julskinks rester
Skrivet av: webguide skrivet 2018-12-28 08:05
Citat från: Mat-Janne skrivet 2018-12-27 15:23
Varför inte dela skinkan i mindre bitar, lägg dem i en matberedare med vassa knivar och kör en kort stund först. Upprepa tills "färsen" är lagom grov.


Det funkar, det kommer att bli som köttet i en rilette, vilket ju innebär att du kan göra en rilette på det. Det finns massor av recept på detta och det här är ett :) https://www.hemtrevligt.se/icakuriren/recept/rillettes-enligt-tore-wretman/