SV: Vad blir/blev det till middag idag 2009?

Startat av kryddburken, 2009-01-01 13:41

Föregående ämne - Nästa ämne

Rymdsmula


Marie

Igår lagade mannen Biff med bambuskott och ris, mycket gott tyckte jag och barnen. Idag lagar jag ugnstekt lax med vitlöksfräst spenat, aioli och kokt potatis.

Mickan

Rejäla karrékotletter med ben, vitlökscrème och brytbönor.
Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

Pannbiff med stekt lök, kokt potatis och lingon till. Så nu luktar jag som en enda stor biff efter att ha stekt 1.6 kg färs.  ;D

Rymdsmula


Kari

Ris, rödalinser och grillad kyckling  ;D

ivanl

2009-01-20 22:47 #66 Last Edit: 2009-01-20 22:54 by ivanl
Stekta fiskbullar "à la norvegienne" med räksås, mandelpotatis och smörstekt fänkål+champinjoner till

1. Fiskbullar

- 800 g blandad fisk, mina favoriter är 50/50 kolja och sej
- 2 ägg
- 3 dl grädde + mjölk valfri proportion
- knappt ett halvt knippe dill
- salt och vitpeppar

Kör alltihop i matberedare tills det är en lös färs, hetta upp skirat smör i panna, klicka ut färsen med sked, stek några minuter per sida. Varmhåll i ugn under lagningen för att servera bullarna separat alt. stuva i såsen. Personligen föredrar jag såsen bredvid.

2. Räksås
- 250 g (gärna mer!) oskalade räkor
- Schalottenlök, 1 stor eller 3 små
- 3 dl vitt vin
- 3 dl grädde+mjölk valfri blandning (öka till 5 dl för stuvning, det går åt mer sås då)
- salt, vitpeppar, finhackad dill, 1 tsk tomatpuré
- maizena

Skala räkorna. Fräs räkskalen i olja med finhackad schalotten
Tillsätt vitt vin och sjud i 15 min
Sila av, tillsätt gräddmjölk, kryddor, tomatpuré
Red av med maizena till lagom tjock sås
Stuva fiskbullarna i såsen alt. servera den vid sidan. Lägg i de skalade räkorna precis före servering.

3. Smörstekt fänkål+champinjoner - ger en god smakkombination till fiskbullarna
Grovt hackade champinjoner
Strimlad fänkål, ta bort rotstocken
Fräs i smör tills svampen lämnat ifrån sig vätskan och fänkålen är lätt brynt och "al dente"
Salt och peppar

Servera med potatis, citronklyftor och dillkvistar

Mickan

Karrékotlett igen. De var så billiga att jag köpte ett gäng. Jag gillar inte heller att frysa kött om jag inte måste. Är det gott kan man äta samma sak flera gånger. Nu marineras de i ingefära, chili och vitlök. Ska servera med lite wokgrönsaker. Ah, åter något jag inte köper som halvfabrikat.
Video meliora proboque deteriora sequor

Anne

Hemgjord kyckling tikka masala. Blev något starkare än jag räknat med dock.. men helt okej.
Anne's Food - min matblogg

Rymdsmula


PerG

Ost&skinkfyllda färsbiffar med svampsås, kokt potatis och lingonsylt.. mums!

Kari


Krista

Igår åt jag daal, indisk linsgryta. Underbart gott om jag får säga det själv ;D

Plättlätt att göra också, max 30 min: stek en hackad lök och två hackade vitlöksklyftor i lite olja, i med ca 1 tsk garam masala-krydda (kryddblandning i vanlig kryddburk från santa maria, tror jag), 3 dl röda linser, 2-3 dl vatten, 1 grönssaksbuljongtärning/2 tsk buljongpulver och en burk á 400 ml kokosmjölk. Puttra i 10 min, salta och svartpeppra. Man kan hacka i tomater och ha i spenat om man vill, men det är inte nödvändigt. Supergott!

Marie

Idag har jag verkligen ideétorka så det blir pasta med bacon och broccoli. Hej hopp

Mickan

Ugnsgrillad chorizo, vitlöksdressing och rostat lantbröd. Jaaa, rester! Hade visst ett par körsbärstomater också...
Video meliora proboque deteriora sequor

Kvasthilda

Hemlagat pärstampa (potatismos i översättning ;)), stekt chorizo och grillkorv. Rester och hungrig och sen.
Det gör inget om det är enkelt.

kryddburken

Är så mätt så mätt så mätt... En helt underbar kväll har vi haft hemma hos min mamma som fyllt 47år idag!  :o
Jag har varit därhemma hela dan och fixat & donat i köket! Långkok i 4 timmar, en mustig köttgryta med lök, morötter, vitlök, tomater, massa goa kryddor, kalvfond & lite vitt vin! Hemmagjort potatismos med persilja, nybakade baguetter och Zuleikatårta & Jolines "sommar-tårta"! Är så mätt så jag kan knappt röra mig!

Köttgrytan är helt imporviserad på en höft! Det brukar bli bäst så faktiskt, smaka av är bästa ingrediensen! Köttet var iallfall två rejäla stekar av griskött som jag skar i grova bitar, brynte och som sen fick åka ner i grytan! Det blev kanongott! Svartvinbärsgelé till ska de va också! :-)

Det enda jag har ett konkret receptet på är Zuleikatårtan! Den hittar ni i denna tråd :
http://matforum.nu/index.php?topic=848.0

ena

idag blev det kalv i syrlig dillsås med kokt potatis och timjandrostade morötter... husmanskost är lätt underskattat ;)
lillkillen som inte gillar kalvkött fick lite tuppkött i sin dillsås.
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Rymdsmula


Kvasthilda

Spagetti och köttfärssås samt en "sallad" på kokta grönsaker + rödlök.

Ikväll blir det nån slags soppa eftersom jag bakat matbröd idag.  :P
Det gör inget om det är enkelt.

Annonser

Powered by EzPortal