Är torsk en råvara man bör undvika?

Startat av Andreas, 2007-10-03 07:57

Föregående ämne - Nästa ämne

roffekock

I Polen köper du Torsk för halva priset av vad den kostar i Sverige och fileérna är pyttesmå. Jag undrar just var de kommer ifrån?

/rolf
Matforum är bäst

Andreas

Bra fråga Rolf, är du helt 100 att det verkligen är torsk?

I dagarna har Greenpeace en aktion mot försäljning av utrotningshotad fisk, däribland torsk "Nu reser Greenpeace landet runt och plockar helt enkelt ner problematiska fiskarter från butikernas hyllor. De städer som besöks är bland andra Gävle, Göteborg, Kalmar, Malmö och Sundsvall." http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/greenpeace-plockar-ner-hotad-fisk-fraan-hyllorna-i-butiker-oever-hela-landet-201766

Bilder från gårdagen: https://info.greenpeace.se/presspictures/pzxonhr

Det kommer att bli rabalder...
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Jag är hundra på detta eftersom skinnet var kvar på den sidan.
Jag tycker att Greenpace gör aktioner som är beundransvärda och respekterar det fullt ut, även om det ser väl drastiskt ut ibland.
Men det som egentligen saknas är en uplysning. En upplysning om att i denna affär har vi vidtagit den och dessa åtgärder vad gäller rödmärkt och i miljöhänseende, Jag tror att dessa butiker som gör detta i dag kommer att ligga i framkant framöver det är sådant som kunder av i dag respekterar och även detta ingjuter förtroende i kunden att vi bryr oss. Jag har börjat att köra denna slogan i vissa butiker som jag handlar i idag, vet inte om det går in men jag ser det som en långsiktigt 7-8 brödskivor omdagensyndrom :D

/rolf
Matforum är bäst

Kari

Visst vaknar folk och tänker till nästa gång det ska bli fisk till middag. Egenmäktigt förfarande är detta och kan ge böter eller upp till sex månader i fängelse. Säkert några andra överträdelser också som olaga intrång.

Det är ju inte butikernas fel utan vi konsumenter som väljer fel produkter. Greenpeace - Ni bojar fel. Boja konsumenterna eller åtminstone informera konsumenterna med icke semivåld.

Nu är jag glad att jag inte betalt min medlemsavgift.



Andreas

Fast Elka om du varit medlem i Greenpeace så borde du väl veta att aktioner är deras grej - klättra upp i skorstenar... belägra båtar...  osv., eller har du helt missat det? ? ??? Metoderna kan förstås diskuteras men jag håller inte med om att det bara kommer an på konsumenterna att välja rätt - butikskedjorna har ett stort ansvar för vad de tar in i sortimentet och om de slutar ta in tvivelaktiga varor så ger det störst effekt.

Det hela verkar hur som helst gå ganska lugnt till.

13/3 Ica Gourmet Umeå http://www.folkbladet.nu/2008/03/13/greenpeaceaktion-mot-butiker/ "Butikschefen Hans Collin tyckte inte det var ett roligt tilltag."

13/3 Netto i Varberg http://www.hn.se/m_standard.php?id=915761&avdelning_1=109&avdelning_2=169&; "Greenpeaces aktion mot Netto i dag vållade irritation men och också en uppfriskande debatt om ett hållbart fiske."

15/3 City gross i Sundsvall  http://www.dagbladet.se/artikel.php?id=380577&avdelning_1=101&avdelning_2= "Visserligen blev butikschefen Ola Carlsson överraskad när aktivisterna från Greenpeace dök upp i sina vita T-shirts. Men han välkomnade hela styrkan och förklarade att han tycker det är bra att miljöfrågorna diskuteras." http://www.st.nu/nyheter/lokalt.php?action=visa_artikel&id=715542 "- Vi förstör ingenting men visar kunderna vad de bör undvika att köpa, berättade Amanda Tas, talesperson från organisationen."

16/3 Hemköp i Karlskrona http://www.blt.se/nyheter/karlskrona/greenpeace-slog-till-vill-fa-stopp-pa-forsaljningen-av-utrotningshotad-fisk (537581).gm "Butikspersonalen var till en början upprörd och försökte stoppa aktivisterna. Men stämningen lugnade sig och aktivisterna stod kvar med skyltar och delade ut informationsblad."

17/3 Willys i Uppsala http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=77-AV_ID=734582,00.html "Efter att fisken plockats ned och lagts i kundvagnar täcktes den över med ett hönsnät. När en av Willys medarbetare såg detta kallade hon på butikschefen Anders Selsborg. Han visade ut aktivisterna ur affären."

18/3 City gross Kalmar http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/aktion-mot-fisk-pa-city-gross(539470).gm "Butikschefen Ted Berggren säger att man låter Greenpeace genomföra sin aktion för att man vill ha en god relation."
Den som inte frågar får inga svar.

Shanta

Hörde det här på nyheterna för några veckor sedan, men eftersom jag inte hittade någon länk till det brydde jag mig inte om att skriva det. Men nu råkade jag snubbla förbi en.

http://www.regeringen.se/sb/d/10506/a/102969  "Polen har fiskat över sin tilldelade kvot av torsk i Östersjön under 2007 och därför har EU:s fiskeministrar idag beslutat att Polen får avdrag på sin kvot av torsk de kommande fyra åren. Minskningen av kvoten motsvarar de 8 000 ton som de fiskade för mycket under förra året. Innan dagens beslutet var Polens torskkvot lite drygt 12 000 ton för 2008."

Andreas

Frågan är om ett sånt kvotavdrag får nån praktisk betydelse - i vilken mån kontrolleras vad fiskebåtarna kommer i land med, har EU nåt slags egen fiskepolis eller kommer det an på polackerna att kolla sina egna båtar?
Den som inte frågar får inga svar.

oyvindvagen

Vi Matpressen i Stockholm (vid DN-skrapan) säljer hel ekoloigisk torsk den här veckan för 110 kr kilot för den som vill äta torsk med någorlunda gott samvete. KRAV-märkt är den, till och med.

Andreas

Välkommen till Matforum Oyvindvagen! Var är er torsk fiskad?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Andreas: Vi Matpressen är en butik och jag tror inte oyvindvagen har något med den att göra ;)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Det har du förstås alldeles rätt i Calle, ibland går det för fort! Jag omformulerar: såg du var den kom ifrån Oyvindvagen? En stor del av poängen med krav-märkt är ju att man ska kunna spåra urspringet.
Den som inte frågar får inga svar.

oyvindvagen

Jag har inget med butiken att göra, men tack för välkomnandet, torsken fiskas nog i Norge, nordostlanten, mer info finns nog på t ex www.krav.se eller www.enghav.se

Andreas

Kolla gärna nästa gång du ser ekologisk torsk om du ser var den kommer ifrån, jag har aldrig själv sett nån och det vore roligt att veta om ursprunget verkligen framgår i detalj.
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Andreas det stående svaret är nästan alltid Norge därför att säljarna nästan aldrig vet. Systemet med information varifrån fisken kommer fungerar fortfarande dåligt. Så det blir till att ta en konflikt i fiskdisken vilket inte alltid uppskattas av säljaren, men vad gör man?
Det är ju ända sättet att få bukt med problemet.

/rolf
Matforum är bäst

oyvindvagen

Tänkte gå förbi i helgen och köpa mig en bit, längtar efter torskkotletter, kan fråga då.

Såg att en av handlarna i hötorgshallen börjat sätta upp märkning - röd, gul eller grön - för alla fiskar de sålde, plus lagt till ekologisk lax och ett par andra ekologiska alternativ.

NK har helt gått över till ekologisk fisk, läste jag på www.taffel.se, eller mer exakt: http://taffel.se/artiklar/i-butiken-fula-fiskar-i-disken

oyvindvagen

Så det börjar röra på sig, även om det går långstsamt, också Hambergs fisk på Östgötagatan uppgav när jag var där för några veckor sedan att de höll på och diskuterade med ett projekt som hette "närfiskat" som handlade just om att kunna veta varifrån fisken kom, hur den transporterats och att det hela gått någorlunda vettigt till...

Andreas

"Närfiskat" det har jag inte hört talas om men aha de har en webbplats http://www.narfiskat.se

Fast jag vet inte jag om "fiskad i närområdet" är en så lyckad märkning, det känns alldeles för fokuserat på avstånd och det är inte den viktigaste parametern, fiskens fortlevnad, fångstmetod samt energiförbrukningen vid fisket är betydligt mer intressant.

Och när jag sen ser att "Sveriges Fiskares Riksförbund" står bakom http://www.narfiskat.se så är det alldeles för partiskt, deras högsta prioritering är til syvende og sidst bara att visa att "fisk som svenska fiskare fiskat är bäst".
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Nu visar en forskarrapport från fiskeriverket att torskfisket är en större orsak till algblomningen i Östersjön än övergödning. "När torsken fiskas ner gynnas skarpsillen, eftersom den är torskens favoritföda. ... Skarpsillen lever i sin tur på djurplankton, och ett stort skarpsillbestånd pressar ned djurplanktonen. Eftersom de i sin tur äter växtplankton finns därmed utrymme för en kraftig algtillväxt, och algblomning."

http://www.skd.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080509/NYHETER/445336331
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Fiskeribranchens riksförbund  (FR) har haft årsstämma

Först och främst vill de framhäva:
1) Torsbeståndet i Barents hav är i gott skick
2) I östersjön finns större mängd fisk än beräknat
3) Fisk och skaldjur är viktig mat för folkhälsan

Sen har styrelsen beslutat om följande:
¤ Importerad fisk ska vara laglig och spårbar (det sista möjliggör miljömärkning)
¤ FR ska uppmuntra miljömärkning som krav och MSC
¤ Fisk ska märkas bättre - Nordostatlanten delas upp i ett tiotal mindre områden, latinskt namn ska skrivas ut, både fångst- och produktionsland ska skrivas ut
¤ FR rekommenderar att även storkökprodukter och sammansatta produkter som konserver ska märkas bättre

http://www.fiskbranschen.se/pressmeddelanden.html
Den som inte frågar får inga svar.

Shanta

Bättre märkning är bra, bara fånigt när det bara står "nordostatlanten".

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal