Husmanskost!!!

Startat av Sari, 2009-10-01 11:01

Föregående ämne - Nästa ämne

Sari

Vad tycker ni är klassisk husmanskost??

Frågar man barn idag så får man pizza, tacos, hamburgare m.m till svar. Det tycker inte jag är husmanskost. Kåldolmar, kalops, kokt torsk med äggsås osv. är husmanskost för mig.
Skulle vara kul att höra vad ni tycker...

webguide

Från början avser husmanskost billig mat, man skilde på folk och folk och de som inte hade råd med bättre mat fick hålla sej till de billigare/sämre maten. Jag tycker nog själv att både hamburgare och pizza tillhör dagens husmanskost. Men, när man talar om Husmanskost i gastronomiska termer så avser man nästan alltid "den gamla maten", kalops, kåldolmar etc...

dePaul

Citat från: Sari skrivet 2009-10-01 11:01
Frågar man barn idag så får man pizza, tacos, hamburgare m.m till svar. Det tycker inte jag är husmanskost. Kåldolmar, kalops, kokt torsk med äggsås osv. är husmanskost för mig.

Fast det du avser som klassisk husmanskost var för allmogesvensken lika lite husmanskost som tacos och pizza är för oss idag ;).

Köttbullar härstammar som bekant från främre Asien. Från början satt de på spett (vilket de fortfarande gör i ursprungsländerna). Senare blev de "fria" och dessutom ändrade form, allt från medelhavsvarianten (stora bollar i tomatsås) till cevapcici på balkanhalvön och en mellanvariant i Marocko, Tunisien och Algeriet. Dock var köttvalet oftast lamm.

Kåldolmar är en turkisk rätt, kalops är en vanlig gryta som förekommer i stort sett varje europeisklt land (kryddningen kan variera), äggsåsen kommer från Holland, kokt torsk hade lika gärna kunnat vara en norsk/isländsk nationalrätt, pannkakor finns i stort sett alla länder, likaså palt, kroppkakor och raggmunkar/rårakor.

Ärtsoppa är heller ingen genuin svensk mat, lutfisk är heller ej svenskt (norsk), Jansson är en variant på en medelhavsrätt, köttsoppa är en mellaneuropeisk rätt, osv, osv.

Det enda genuint svenska jag kommer på är isterband och möjligen gravad lax ;).

~Paul~

webguide

Väldigt få rätter någonstans har ett genuint "eget ursprung", matlagning förs mellan kontinenter, länder, sociala grupper, mixas, blandas upp och kommer ut som något som efter en viss tid uppfattas tillhöra en viss nationalitet. Så skapas kultur, traditioner och nationaliteter. Det är bland annat detta som gör att isolerade stater kommer att stanna upp (främlingsfientlighet är direkt kontraproduktivt för en social grupp eller nation), de blir ingen social evolution eftersom man inte får in influenser från andra människor.

Men för den sakens skulle är det ju inte "fel" att kalla köttbullar för genuint svenskt! Vi oh stora delar av världen uppfattar ju köttbullar som svenska och ja då är de ju det.

För övrigt tveksam till att Kåldolmar skulle vara turkisk, man gör dolmades (och även "riktiga" kåldolmar) i Medelhavsområdet men att slå in köttfärs och ris i ett löv har nog ganska många människor kommit på lite varstans på jorden.

Förmodligen är de enda rätter som har ett genuint ursprung sådana som kräver ett speciellt klimat/växtplats etc. för att kunna skapas.

dePaul

Alltså köttbullar med brunsås och potatismos med tillhörande lingonsylt är ju idag ansett som typiskt svenskt. Men det är inte det jag snackar om, utan om köttbullar som sådana.

Kåldolmar däremot är en turkisk rätt! Det finns det otaliga belägg för.

~Paul~

webguide

Nej, det finns massor av belägg för att dolmar är vanligt i medlehavsområdet. Men själva företeelsen är knappast unikt för Turkiet, det är en alldeles för enkel kombo för att ingen annan skulle ha kommit på det på andra platser.
Som sagt så har väldigt få livsmedel/maträtter ett riktigt tydligt ursprung.

dePaul

Jag vågar faktiskt påstå att du har fel: http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%A5ldolmar

~Paul~

agnetasch

När ni är färdiga med kåldolmskriget kanske jag kan få inflika något?
För mig är husmanskost billig vardagsmat som man lagar i hemmet. Även om man själv kan göra sin pizza o hamburgare så är det ursprungligen restaurangmat (om än från väldigt enkla restauranger) Husmanskost på guldkrogar är fusk, så god mat lagade inte min mamma ;D

dePaul

Haha, sorry agnetasch. Jag kommer inte att gå vidare med kåldolmskriget ;).

Håller med om att den s k husmanskosten ofta är mycket alternerad på våra krogar och inte i närheten av ursprungstanken.

~Paul~

Hasse

Det här var knepigt. En husman var någon slags enkel soldat om jag inte minns fel, och en sådan hade det nog inte så fett.

Med klassisk husmanskost menar jag kanske snarare traditionella, svenska maträtter. Och inte bara billiga sådana. Slottsstek tycker jag är ett utmärkt exempel på "husmanskost" trots att det säkerligen inte åts i husmannens enkla stuga. -- Det hörs ju för övrigt på namnet.   ;)

Projekt Runeberg har publicerat boken "HUSMANSKOST. En hjälpreda för sparsamma husmödrar" tryckt 1896.

http://runeberg.org/husmans/

Ia

Pannbiff med lök, köttbullar och kåldolmar! O stek på söndagar!
Ia´s Matblogg

kjpil

Jag är inne på samma spår som Hasse. Alla svenska grundkokböcker som har mer än ~15 år på nacken visar svensk husmanskost i sina mest populära recept :)
Västerbottenspaj
Palt
etc.. många lokala varianter av husmanskost?

Förändras husmanskost över tid? Vad är i sådana fall "Amerikansk husmanskost"?

Lucy

Oj, vad det diskuteras om ursprungsland, kålpuddingen då om jag ska sticka in en liten fråga? Är den en avkomma av kåldolmen? Annars trodde jag alltid att den var "helsvensk"...

Om jag annars ska hålla mig till orginalfrågan så håller jag nog med frågeställaren, husmanskost för mig är "traditionell" och enkel mat men måste kanske inte nödvändigtvis lagas hemma för den skull (i mina ögon). Enkel behöver heller inte mena snabb utan snarare tycker jag husmanskost kan vara lite "slow food" som långkok med "Rotmos och fläsklägg", "dillkött", köttgryta, sen kan det ju vara "kortkok" förstås  :)

Tyvärr tycker jag att husmanskosten ibland får lite oförtjänt dåligt rykte, då den anklagas för att vara fet och stabbig. Dillkött och kokt torsk med äggsås är knappast vad jag skulle säga stabbig! Leve husmanskosten säger jag!

dePaul

Citat från: Lucy skrivet 2009-10-01 18:54
1. kålpuddingen då om jag ska sticka in en liten fråga? Är den en avkomma av kåldolmen?

2. Leve husmanskosten säger jag!

1. Svårt att säga om det är så att säga en variant på enklare dolmar men det finns rätter i både Ryssland och Polen som är snarlika och inte har med kåldolmar att göra.

2. Håller med :).

~Paul~

agnetasch

Citat från: Hasse skrivet 2009-10-01 18:46
Projekt Runeberg har publicerat boken "HUSMANSKOST. En hjälpreda för sparsamma husmödrar" tryckt 1896.
Många bra recept. Rotslamp någon? ;D

http://runeberg.org/husmans/11.html

Mickan

Jag älskar Mannerströms bok "Husmanskonst"! Sillbullar med korintsås...

Pizza är inte humanskost för mig heller och jag är född 1976. Efter att ha jobbat i skolans värld och främst med tonåringar har jag märkt att de gärna önskar pizza, tacos mm. Många vet inte ens vad kålpudding är. När det serverades hemlagad snitzel undrade många varför den hade så konstig form. Den de fått innan var ju en perfekt oval... Över lag har jag sett en trend att de gillar det prefabricerade. Detta är bekant för dem! Detta är för mig ett tydligt tecken på att 60-talister och 70-talister inte serverar sina barn speciellt mycket husmanskost. Mycket färdiglagat läggs också på tallrikarna. Synd!
Video meliora proboque deteriora sequor

Sweber

Ska det vara ursvenska rätter så ska det väl vara sånt som dom åt när dom första människorna vandrade in hit när den senaste inlandsisen drog sig tillbaka. Dom var ju jägare och åt det dom fick tag på lokalt. Fast dom var ju nomader och kom ju utomlands ifrån och hade ju med sig ideer från andra regioner så riktigt svenskt var nog inte det heller. Dessutom fanns det ingen Sverige på den tiden. Betyder det att det inte finns någon riktigt svensk mat? (ja, jag tycker att nationalism kan vara en smula fånigt ibland. I mina svagare stunder undrar jag om inte nationalstatsbegreppet mest är till besvär och elände i det moderna samhället. )
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

dePaul

Citat från: Sweber skrivet 2009-10-02 13:09
Ska det vara ursvenska rätter så ska det väl vara sånt som dom åt när dom första människorna vandrade in hit när den senaste inlandsisen drog sig tillbaka. Dom var ju jägare och åt det dom fick tag på lokalt. Fast dom var ju nomader och kom ju utomlands ifrån och hade ju med sig ideer från andra regioner så riktigt svenskt var nog inte det heller. Dessutom fanns det ingen Sverige på den tiden. Betyder det att det inte finns någon riktigt svensk mat? (ja, jag tycker att nationalism kan vara en smula fånigt ibland. I mina svagare stunder undrar jag om inte nationalstatsbegreppet mest är till besvär och elände i det moderna samhället. )
Frågan är: Vid vilken tidpunkt börjar man tala om husmanskost? Helt uppenbart finns det en tidpunkt då detta skedde. Definiton husmanskost? Så här säger Wiki: "Ordet husmanskost kommer efter husman, ägare till ett litet hus utan tillhörande jord. Begreppet var ursprungligen en sammanfattande benämning på enkel och billig mat som åts på landet, och härrör från att man skiljde på priser till herrskap och tjänstefolk vid gästgivargårdarna."

Enligt dessa kriterier borde därmed både pizza, kebab och en halv special passa in på benämningen?

Det är i alla fall knappast ostron, foie-gras eller hummer thermidor ;).

Den stora frågan är således. Vad är den sanna definitionen av ordet "husmanskost"?

~Paul~

CII

Tore Wretman vurmade ju som bekant för husmanskosten och i hans bok med titeln Svensk Husmanskost, skriver han så här i förordet när han ska beskriva vad husmanskost är:

"Husmanskost, under den benämningen brukar vi sammanfatta rustika rätter av vardagskaraktär. För det mesta tillagade av enkla råvaror och genom lång och många gånger mödosam procedur. Det rör sig alltså mera sällan om tillfällighetsrätter. ... Tidigare har man med husmanskost menat den kost med vilken man förplägade de anställda inom hushållet."

Han menar vidare att ordet husmanskost är ett lågtyskt låneord som menar rätter från den gamla goda tiden.

Om han ligger nära sanningen vet jag inte, men han har ju ägnat tid till att försöka samla in och definiera det som är svensk husmanskost.

Hasse

Attans CII, du hann klicka på "Posta" före mig.   :)
Men jag postar mitt inlägg ändå, eftersom jag citerat ytterligare ett par meningar.

Tore Wretman skriver i förordet till hans bok "Svensk husmanskost":

"Husmanskost, under den benämningen brukar vi sammanfatta rustika rätter av vardagskaraktär. För det mesta tillagade av enkla råvaror och genom en lång och många gånger mödosam procedur.
...
Tidigare har man med husmanskost menat den kost med vilken man förplägade de anställda inom hushållet
...
Gemensamt för alla dessa rätter är att de härstammar ur självhushållningens nödvändighet att ta vara på allt, och att de speciellt älskas av herrar.
"

Wretman definierar alltså husmanskost som enkel och rustik, ofta långkok. Och att den företrädesvis uppskattas av män.   :D

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal