Surströmming

Startat av Urban, 2007-04-29 10:41

Föregående ämne - Nästa ämne

Urban

Fick en gång för flera år sedan prova nånting riktigt gott till en surstömmingsklämma. Det var en arbetskamrat till mig som hade blandat Cremé Fraishe tilsammans med bregott och hackad röd lök. Använde detta istället för smör. En riktig höjdare!.

agnetasch

Gör du klämma?Vad är du för en mes?Jag trodde du var norrlänning.
Nej förlåt jag skojade bara.Tack för tipset.Man kanske kan ha en surströmmingsbuffé med många olika tillbehör.

Urban

Absolut!!.. Vilken bra idé med surströmmingsbuffé.. Det ska jag helt klart ta till mig och prova.
Vilken strömming är din favorit?

agnetasch

Här i Göteborg är det inte mycket att välja på,det är Röda Ulven som regerar.Eftersom jag levt hela mitt vuxna liv i södra Sverige (ihop med Röda Ulven)är jag ingen finsmakare, men en sak vet jag,o det kanske är lite kontroversiellt,jag tycker om filéer!
Jag är ju lat av naturen o detta är ju ett under av bekvämlighet. Dessutom tycker jag att kvaliten är jämnare på filéer än på hela fiskar;man kan sitta o rensa o filea en fisk i evigheter o sedan är det bara en liten slemmig hög kvar,hophållen av lite skinn o ben.Med risk för att trampa alla surströmmingsgourméer på tårna;jag tycker det är en produktutveckling!

Urban

ÄHH!!, Jag tycker inte att det är något fel med färdigfiléad surströmming. Jag har köpt filéer många gånger, även om jag för det mesta köper hela.
Ibland tycker jag att det passar bättre med filé.. Typ om man är ute med husvagn..
Eller när jag ibland känner mig lat och inte vill hålla på å pillra me benen å så.
Självklart en produktutveckling!.
Personligen så är jag insnöad på Höga kustens och Oscars surströmming, och Kallax romströmming som är helt SUPER!(när man får tag på den?.
Provade förra hösten en surströmming som var gjord efter recept från en krögare i Stockholm (tror jag att det var).
Dyr som attan var den.. Tror att den gick på ca:85 riksdaler för en halv burk.
Den var också riktigt god, men prisvärd vette tusan.

agnetasch

Grattis till god smak,jag såg att Höga Kusten vann Ulvötestet 2006.Oskars har jag ju faktiskt smakat,o gillat,också.Den där dyra rackaren,det måste vara Mannerströms du menar?En Göteborgs-krögare! Jag blir så less när jag ser ännu ett område där en kändiskock måste lägga sin näsa i blöt o göra "coolt". >:(Jag trodde att surströmming var immunt mot sådant.Nån sån burk kommer jag aldrig att köpa.Det kommer han nog att känna av!                     

Urban

Exakt!. Mannerströms var det.
Eftersom jag är så obotligt nyfiken av mig så var jag bara tvungen att prova  ;D.
Men som jag skrev tidigare.. Tycker inte att den är prisvärd. Här betalar man 30-40 kr mer för en halv burk bara för att en krögare satt sitt namn på burken.

agnetasch

Undrar om han har smakat på den själv?Han är bra på andra fiskar(julbord på Sjömagasinet är att rekommendera)men en västkustbo o surströmming?Går det ihop?

Urban

Tror att han klarar av Julbordsmaten bättre än surströmming  :)

agnetasch

Så var det dags för årets surströmming,i lördags avåts den.Det blev Röda Ulvens fileér.Röda Ulven för att det fanns inget annat att välja på o fileér för att det är så bekvämt.
Grunden var alltså surströmmingsfilé, mandelpotatis, hårt+mjukt tunnbröd, svagdricka/öl o som dekoration hackad rödlök.Goooootttt
Vi provade två nya tillbehör i år; messmör o creme fraiche. Messmöret röstades bort,det blev en underlig metallig eftersmak av det o surströmming tillsammans.Creme fraichen tyckte vi gjorde att surströmmingen smakade lite som vanlig inlagd sill,populärt hos nybörjaren men inte hos fundamentalisterna.
När jag handlade tunnbrödet såg jag att nu finns det halvhårt (eller var det halvmjukt?) tunnbröd också.Varför? Ovanstående fundamentalister äter hårt o nybörjare gör klämmor av det mjuka.Vad är mittemellan-tunnbrödet bra till? ???

roffekock

2008-01-11 20:07 #10 Last Edit: 2008-01-12 11:23 by Andreas
Jag har en burk som är rund som en fotboll den är minst 10 år gammal ingen törs öppna den. Surströmming. :D :D

/rolf

[Andreas flyttade detta inlägg och några till från tråden "konstigaste ingrediensen i skafferiet?" http://matforum.nu/index.php?topic=933]
Matforum är bäst

jelvis

Jag har aldrig provat surströmming, det hade helt klart varit intressant. Nästan alla fermenterade produkter är ju kanon. :-)

Urban

Jag tycker att surströmming är kanongott :P. Men jag skulle dock inte prova öppna en burk som är 10 år gammal! :o.

roffekock

Jelvis surströmming är en höjdare. ;D

/rolf
Matforum är bäst

jelvis

Misstänkte det! Som skåning är dock möjligheterna begränsade och jag känner att jag borde vara i tryggt sällskap av någon från de norrländska vidderna. :)

roffekock

Ni som gillar surströmming och annan syrad mat vet väl om att det finns en sida om detta.  http://www.surstromming.se/kultur.htm
Jag tycker att det är ovanligt tyst från folket norr om polcirklen dom som brukar digga denna kulinariska gudomlighet. ;D 8)

/rolf
Matforum är bäst

roffekock

2008-01-11 23:08 #16 Last Edit: 2008-01-11 23:21 by roffekock
Det är väl dags att öppna med denna  fråga.  Hur ni äter och tillbehör?  Finns det något märke som är bäst. Och skall den vara med ben eller filé?
Men ni äter kanske inte surströmming.
Tänk på att surströmmig smakar inte som det luktar. Och hur ska den öppnas? Jag har hört att någon öppnar den under vatten eller skogsstjärnan om man har nog av det.
8)

/rolf

http://www.surstromming.se/kultur.htm    Kolla på surströmmingpraliner de ni går inte av för hackor. ;)

Matforum är bäst

Mimmi

Rolf- När du öppnat din gamla brk med surstömming så måste du delge mig resultatet.
Min svärfar ska nämligen ha lagrad surströmming, det här kanske blir melodin för honom.
Är för övrigt väldigt, väldigt förtjust i s.s och har lyckan att både man, barn och svärfar äter med god aptit, trots att de är sörlänningar. ;D

Anna

Äääälskar surströmming :D men är man norrlänning så är man ;)

Nån som provat surströmmingsost? Provade på Nolia för något år sedan..rätt trevlig smak men ändå något som saknades. Kanske mest för konsistensens skull..går ju inte ersätta en riktig klämma.

Riktig klämma i mitt tycke: hårt tunnbröd, gärna lite bregott, mandelpotatis, surströmming (förstås) och massor med hackad lök..mmmm :)

webguide

Jag har testat Surströmming i alla upptänkliga former och massor av gånger, men det går helt enkelt inte. Jag äter annars det mesta och provar absolut all mat, om nån annan kan äta det så kan ju jag! Men just Surströmming fungerar helt enkelt inte, jag undrar om det finns genetiska bitar i att gilla eller inte gilla surströmming (det finns ju smakämnen som man antingen känner eller inte känner beroende på vissa gener).

Har testat surstömmingsort, lika ill adet, men en intressant notering är att när surströmmingen blir lite mildare, vilket den blir i osten så kommer lita andra aromer fram och surströmmingsosten påminner en hel del om "danska ostar" i både smak och lukt, och det är intressant. Möjligen finns samma smakämnen i båda produkterna så dansk ost och Surströmming kanske är något!?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal