Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Allt om rökt, torkat, saltat och gravat => Ämnet startat av: agnetasch skrivet 2008-01-29 08:33

Titel: Gravad tonfisk
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-01-29 08:33
Varning för gravad tonfisk!
Jag provade på att grava tonfisk (gulfenad) på samma sätt som man gravar lax; två tunna skivor rygg mot rygg i en plastpåse, två dygn med 50/50 salt- o pepparprocent + dill. Nu är det förstås någon som älskar just denna rätt, MEN INTE JAG. Tonfisken fick en väldigt påträngande smak, nästan köttsmak, som inte var behaglig. Dessutom gick det ju inte att skiva skivorna så anrättningen såg ut som en hög smutsiga daggmaskar. Synd :-\
Titel: SV: Gravad tonfisk
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-29 10:23
Låter inge vidare.. Ibland måste man chansa *ler*
Titel: SV: Gravad tonfisk
Skrivet av: kurt skrivet 2008-01-30 10:56
Vilka fiskar brukar man grava? Lax och hälleflundra är ju vanligt, men annars?
Titel: SV: Gravad tonfisk
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-01-30 11:20
Makrill! Se tråden:

http://matforum.nu/index.php?topic=62.0

Även strömming tycker jag är gott att grava.
Titel: SV: Gravad tonfisk
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-30 11:40
Citat från: agnetasch link=topic=1367.msg12883#msg12883
Dessutom gick det ju inte att skiva skivorna så anrättningen såg ut som en hög smutsiga daggmaskar. Synd :-\


Det är inte så att du har väldigt slöa knivar? ;)

I Japan har man visst ett slags lättmarinerad/gravad tonfisk som heter Maguro-don
http://sushiroom.se/Menyer.htm "kimchi marinerad tonfisk på risbädd" - kanske fungerar det bättre om man skär tonfisken i skivor innan gravning och gravar kortare tid?
Titel: SV: Gravad tonfisk
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-01-30 12:16
Citat från: Andreas skrivet 2008-01-30 11:40Det är inte så att du har väldigt slöa knivar? ;)

Det är inget fel på min gamla vågtandade. Vad menar du ???
Titel: SV: Gravad tonfisk
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-30 12:27
Agnetasch: Hur gör Du den gravade strömmingen? Hur länge och storleken på fisken? På fileér? Samma salt/socker som till laxen?

Hur länge håller den sen?
Titel: SV: Gravad tonfisk
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-01-30 18:06
Senast jag gjorde den använde jag vanliga strömmingsflundror, dubbelt så mycket salt som socker, krossad v.p. o dill. Fick ligga i två dygn i kylen med vändning då o då.
Den har en amper smak o jag undrar om inte "makrillgravningen"= lika mycket socker som salt skulle bli godare.
Vi äter upp den gravade fisken bums så jag vet inget om hållbarhet ;D Men i värsta fall kan man ju frysa den.
Titel: SV: Gravad tonfisk
Skrivet av: Pite-Långnäs skrivet 2008-02-05 21:19
Sik går bra att grava på samma sätt som lax.
Bara den har varit fryst först.