Varning för gravad tonfisk!
Jag provade på att grava tonfisk (gulfenad) på samma sätt som man gravar lax; två tunna skivor rygg mot rygg i en plastpåse, två dygn med 50/50 salt- o pepparprocent + dill. Nu är det förstås någon som älskar just denna rätt, MEN INTE JAG. Tonfisken fick en väldigt påträngande smak, nästan köttsmak, som inte var behaglig. Dessutom gick det ju inte att skiva skivorna så anrättningen såg ut som en hög smutsiga daggmaskar. Synd :-\
Låter inge vidare.. Ibland måste man chansa *ler*
Vilka fiskar brukar man grava? Lax och hälleflundra är ju vanligt, men annars?
Makrill! Se tråden:
http://matforum.nu/index.php?topic=62.0
Även strömming tycker jag är gott att grava.
Citat från: agnetasch link=topic=1367.msg12883#msg12883
Dessutom gick det ju inte att skiva skivorna så anrättningen såg ut som en hög smutsiga daggmaskar. Synd :-\
Det är inte så att du har väldigt slöa knivar? ;)
I Japan har man visst ett slags lättmarinerad/gravad tonfisk som heter Maguro-don
http://sushiroom.se/Menyer.htm "kimchi marinerad tonfisk på risbädd" - kanske fungerar det bättre om man skär tonfisken i skivor innan gravning och gravar kortare tid?
Citat från: Andreas skrivet 2008-01-30 11:40Det är inte så att du har väldigt slöa knivar? ;)
Det är inget fel på min gamla vågtandade. Vad menar du ???
Agnetasch: Hur gör Du den gravade strömmingen? Hur länge och storleken på fisken? På fileér? Samma salt/socker som till laxen?
Hur länge håller den sen?
Senast jag gjorde den använde jag vanliga strömmingsflundror, dubbelt så mycket salt som socker, krossad v.p. o dill. Fick ligga i två dygn i kylen med vändning då o då.
Den har en amper smak o jag undrar om inte "makrillgravningen"= lika mycket socker som salt skulle bli godare.
Vi äter upp den gravade fisken bums så jag vet inget om hållbarhet ;D Men i värsta fall kan man ju frysa den.
Sik går bra att grava på samma sätt som lax.
Bara den har varit fryst först.