Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - kjpil

1
Hej alla!

Jag är inne på att köpa en KMM020, vill ha en maskin som är bra på att knåda! Och det står mellan Bosch MUM8 och Kenwood  KMM020.

Min sambo vill enkelt kunna göra äppelmos mha maskinen. Någon som har erfarenhet av detta och hur bra kenwood fungerar? Jag har inte hittat någon bra instruktion eller info på nätet. Men man verkar behöva passertillsatsen. Någon som har info om hur bra den fungerar och hur stora volymer man kan göra av äppelmos?
2
Inte dåligt, gratulerar! Är det 9 månader nu?
3
Kalla fakta är kända som en mycket opålitlig informationskälla. Detta program kanske är bra, men generellt så snedvrider de allt de presenterar enligt min uppfattning. Nu har jag bl.a. av den anledningen inte sett programmet på länge iofs.
4
Citat från: roffekock skrivet 2011-03-03 00:11
Tror du man kan få låna en droppställning på hjul så man kan röra sig fritt i Herrens natur? Om man nu skulle behöva det någon gång. ;D

Japp, droppställningar brukar inte vara något problem ;)
5
Sjukvården har metoder för att stoppa oönskad viktminskning i de allra flesta fall, matanpassning, kosttillägg och i allra sista hand sondmat eller näringsdropp. Tyvärr måste patienten själv ibland vara mycket aktiv med att söka den hjälp, vilket kan vara viktigt i många fall.
6
haha, jag äter frukost och lunch 07 och 12 på vardagar med standardiserad portionsstorlek. Övrig tid äter jag mer slumpmässigt och ofta stora kcal-mängder, vanligt kan vara 17,20 och 22. En av de måltiderna är ofta godis/kaffebröd. Ett bra exempel på hur man inte ska äta om man vill styra sin vikt. Är dock mycket fysiskt aktiv dagligen så vikten är ganska stabil ändå, uppskattat energiintag 4000kcal.
7
I vilken ordning du har tidpunkter för måltider.
Vanligt vore
08:00; 12:00; 17:00; 21:00 till exempel. Så är det lite olika vad man brukar äta vid de olika tidpunkterna :) Jag tror att det är positivt för viktkontroll om det ser likt ut varje dag med tidpunkter och portionsstorlek, då har man i alla fall förutsättningar för att göra förändringar om man vill, till skillnad från om man äter mer slumpmässigt - då tror jag det oftast är aptit och tillgång som styr. Vill man öka i vikt kan det vara värt att ändra på måltidsordningen. Vill man minska i vikt kan det ibland vara värt att ändra på måltidsordning, beroende på individen.
8
Enkelt är bäst förstås. Men viktigt att man har måltider man blir mätt av och mat samt måltidsordning som fungerar väl praktiskt, om det ska vara hållbart i längden. Hur många handflator eller knytnävar, eller vad för typ av mat och måltidsordning det innebär är mycket individuellt.

Kontentan är; vet man precis vad, hur mycket och när man äter. Då underlättar det väldigt om man vill göra förändring för att styra sin vikt på ett hållbart sätt.
9
Jag brukar rekommendera standardiserad portionsstorlek samt måltidsordning. Kan man ha det så är det ju enklare att utvärdera och ändra tills man styr vikten dit man vill. Dock så kräver ju det att man lägger lite tid på att planera.
10
Nu har jag inte gjort någon litteratursökning, men tror att det generellt är som du skriver, att varm mat mättar bättre än kall. Just ägg är en fördel att äta tillagade dock då man på så sätt får bättre biotillgänglighet näring och minskar risken för salmonella och campolybakter även om det är relativt ovanligt i Sverige.
11
All fysisk aktivitet är rejäla förbrännare om man kör tungt och länge, fast aptiten brukar också öka :) Jag låg på 150% av min vilometabolism 30-60min efter löpning trots att jag sov under mätningen.
12
Jag hade en sån indirekt kalometri hemma en helg, som jag testade min ämnesomsättning vid massa olika tillfällen. Ganska roligt, men egentligen hade jag precis lika gärna kunnat räkna med standardformler, det var inte många % som skiljde sig från vad jag kunde gissat för energiförbrukning.
13
Inte dåligt att lägga på sig så mycket muskler och samtidigt tappa  fett. Är inte så vanligt tror jag. Ett tips är apelsinjuice eller andra kcal-drycker om aptiten tryter :) 2000-2900kcal är också en rätt bra ökning.
14
Min sambo köpte 1g på Ica för 35:- för några dagar sedan. Erbjudande.
15
Räknade på någon standardmusli med torkad frukt, står väl på finaxen hur mkt kcal det är :)
16
Tillsammans ca 200kcal utan musli. Ca 350kcal m normalportion musli (40g).

Kring näringsämnen och måltidsvanor med mycket lågt kaloriinnehåll kan man resonera som så, mycket näringstät mat (främst animaliska produkter och grönsaker) för att tillgodose det man tror är behovet av vitaminer och mineraler, alternativt tillskott. Sen ska man ju inte överdosera tillskott heller. Protein och fett är också essentiellt och bör vara inkluderat i lågkalorimat.
17
Ett par alternativ till frukost 200-230kcal.
*1 kokt ägg, 2 dl 3% fil/yoghurt med 50g blåbär.
*2 hårdmackor m bregott, skinka, 1 ägg och paprika.
*en halv portion lasange.

200kcal är mycket lite.
18
Fint att höra att det går bra ! :)

Oavsett om man vill styra vikten uppåt eller neråt så verkar det som att regelbundenhet i matvanorna är det viktiga, mattider, portionsstorlek och i viss utsträckning måltidssammansättning. Hittar man en måltidsrutin man trivs med tror jag många har nyckeln till att styra sin vikt upp eller neråt även över tid.
19
Fint att du delar med dig av hur det går. Låter övervägande positivt tycker jag, skönt :)

Annonser

Powered by EzPortal