Någon som provat Quinoa?

Startat av Andreas, 2007-05-28 13:12

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Jag köpte hem ett paket Saltå kvarn quinoa som lagades i lördags.

Provade först knapra på några korn helt rå och osköljd quinoa och den hade faktiskt en svagt bitter smak. Sköljde sen quinoan i kallvatten och kokade. Mycket riktigt blev det ordentliga groddar under kokningen (se bild nederst - klicka för att förstora - de ligger på en tesked för att få uppfattning om storleken, längst till höger i bild syns några korn okokt quinoa).

Färdikokt tycker jag det smakade lite åt gula ärtor-hållet. Gillade att det var som små-grönsaks-knaprigt åt färska-groddar hållet.

Quinoa är mycket gott, jag kommer nog ofta att välja quinoa framför couscous framöver.
Den som inte frågar får inga svar.

Jonas

För ca 10 år sedan hade vi quinoarisotto (snälla Anne bli inte arg nu ;)) kan inte komma ihåg att det blev groddar på dom.
Är quinoa annorlunda idag ?
Hur stora är kornen idag? Då var dom kaske bara ca 2-3 mm i diam.

Anne

Jonas - jag gjorde faktiskt en quinoa-risotto (gud, jag kan knappt skriva det ;-) ) och det blev okej. Kunde kokt den en aning längre, men jag var så hungrig...

Kornen är ungefär lika stora idag, pyttiga. Men det måste nog blivit groddar, det är liksom en feature quinoa har.. skumt det där.

Anne's Food - min matblogg

Andreas

Jonas: 2-3 mm stämmer bra, mäter Saltå kvarns till runt 2,5 mm.

Det här med groddarna... undrar om det kan bero på olika förbehandling? Calle säger att Risentas quinoa inte gror, kanske kunde man fråga Risenta varför det är så.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Såg i senaste Allt om mat att det även finns svart och röd quinoa som smakar som den vita fast ger mer tuggmostånd. Var hittar man den svarta och röda tro?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Var in på hälsokostbutiken Life och hittade spaghetti gjord på quinoa smaksatt med persilja och vitlök. Inte billigt - 36 kronor för 500 gram. Köpte inte nu men nån gång så...
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Ännu fler quinoa-produkter: quinoapuffar och quinoadryck...

(Hittade dessa i den roliga butiken Meretes på Kungsgatan 33 i Umeå.)
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Nu är det total inflation i quinoa, får snart ändra rubrik på tråden till "alla äter bara quinoa". Att Coop forum nu säljer quinoa-müsli från Saltå kvarn må väl vara hänt men droppen kom när jag såg att de säljer quinoa-sallad på McDonalds.

Hur som helst, saltå kvarns quinoamüsli är riktigt trevlig, innehåller quionoflingor, quinoapuffar (puffad quinoa, honumg), linfrön och aprikoser. Smaken är lite annorlunda, vet inte riktigt hur jag ska beskriva den, men gott är det och ganska osötat.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Ännu mer Quinoa-müsli... Paulúns (helt nytt varumärke för mig) "Müsli med pumpafrön och quinoa". Nån som smakat?

Och apropå röd quinoa, druvan har visst sådan, undrar som sagt om denna skiljer sig nåt i smak mot den vanliga?
Den som inte frågar får inga svar.

Tobias

Paulúns müsli är helt okej. Lite tråkig i smaken kanske, men den är nog väldigt nyttig.

jelvis

Citat från: Andreas skrivet 2007-06-14 13:39
Såg i senaste Allt om mat att det även finns svart och röd quinoa som smakar som den vita fast ger mer tuggmostånd. Var hittar man den svarta och röda tro?


Skumt nog har jag hittat det i matbutiken på hörnet. Mästerlivs i Malmö.

Lite godare och knaprigare än vanlig Quinoa. Jag bruka följa Lisa Förare-Winblads tips och rosta dem lite lätt innan jag koker dem. Jag inbillar mig att det blir lite nötigare i smaken då, men jag tror å andra sidan på allt som Lisa gör. :-)

Som kuriosa kan jag dessutom meddela att ingen jag pratade med i Bolivia eller Chile när jag var där i somras hade ätit röd eller svart quinoa.

Andreas

Intressant! Hur får man fram röd och svart quinoa?
Den som inte frågar får inga svar.

jelvis

Tanken på det skrämmer mig lite. Kanske är det som sådant där fuskfärgat rött ris man kan köpa i asiatiska butiker om man inte ser upp.

Men Lisa pratar ju om röd och svart quinoa på sin blogg och eftersom Lisa är min idol och rättesnöre så förutsätter jag att det inte är något fuffens. :-)

Kari

Om man läser på WikiP som quinoa så växer det röd och svart men den vita är vanligast. Mjölmålla heter det på svenska - men det låter inge spännande...

Hur smakar röd resp svart quinoa? Vi äter ännu bara den vita och det har ökat till 2-3ggr veckan. Både kallt och varmt.

I början sköljde jag mycket och länge, fick ligga i blöt helst en timme, nu tycker jag att det räcker med två tre omgångar i ljummet kranvatten i kastrull med visp. Har inte känt någon bitter smak alls.
När man vispar så går det väldigt lätt att få bort skal och annat skräp som då lägger sig på ytan.

Dubbla mängden salt och ½dl mindre vatten än vad instriktionerna säger blir rätt. (Saltå Kvarn)

Om Du inte testat quinoa ännu.. Gör det! Man mår så gott av det!

annamaria

Jag har lagat det en gång, tog en tugga och slängde skiten. Ursäkta men...hemskt är det. Jag kanske gjorde fel?

Kari

Sprattlar igång denna goa tråd igen!  ;D

Annamaria: Prova igen, säg till om du vill ha hjälp!

--

Igår behövde jag Quinoa till mina vegobiffar. Hällde upp och började skölja, allt enligt instruktionerna på paketet.

Så här mycket grejs har jag aldrig sett någon Quinoa släppa ifrån sig, är detta de sk bitterämnena tro? Korkad som jag var smakade jag inte men hann iaf ta en bild.

Vad tror ni?
Eller har denna Quinoa bara oturen att komma i från botten på en större säck? Rimligt är ju att ju längre ner i en bulktransport det är desto mer grejs?

Det var iaf inget fel på smaken och biffarna blev goa!!

Miss Fish

Sådan där grejs har jag varit med om flera gånger, men bara då jag användt vit quinoa, aldrig röd (använder quinoa av märket Biofood). Jag trodde det var "normalt". :)

ena

Risenta har både vit och röd quinoa, jag föredrar den röda som helt enkelt ser trevligare ut :) ibland groddar de sig o ibland inte, har inte hittat nåt system än...

sköljer i kallt vatten o tycker det funkar bra :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Krista

Quinoa tycker jag om! Brukar ha lite grönsaksbuljongpulver i kokvattnet. 

Mickan

Ni som varit med ett tag vet min åsikt om quinoa men som vanligt äter jag något nyttigt tills det smakar allt bättre. Det handlar ju också om att paketera det bra! I helgen gjorde jag en variant på ett recept jag såg i Mat & Vin. Jag fixade ett par deciliter kokt röd quinoa, gröpte ur två auberginer, fräste inkråmet mjukt med en gul lök och vitlök. Rörde sedan ihop det med quinoa och blandade i riven parmesan och bladpersilja. Fyllde auberginehalvorna och bakade i ugnen. Gott!
Video meliora proboque deteriora sequor

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal