Matforum

Hemmalagat - laga själv => Råvaror, halvfabrikat => Ämnet startat av: Urban skrivet 2007-08-21 20:39

Titel: Ris och olika rissorter
Skrivet av: Urban skrivet 2007-08-21 20:39
Citat från: Fredrik Goldhahn skrivet 2007-08-21 18:13
Bästa riset Vialone eller Carneroli...Arborio (avorio) funkar självklart också...eller bara det är risotto med hjärta så är jag fast....hmmm...nu blev man hungrig minsann! =)


Dom här rissorterna som du nämner "Vialone, Carneroli, Arborio". Finns dom att köpa i vanliga livsmedelsfärer eller är det specialbutik som gäller om man vill få tag på dom.
Vet du var dessa sorter odlas?

Edit: Andreas klippte ut detta till egen tråd och klistrade in citatet.
Titel: Ris och olika rissorter
Skrivet av: Anne skrivet 2007-08-21 21:00
Åtminstone Carneroli och Arborio finns i vanliga affärer - Vialone (Nono) är lite svårare att hitta. Jag använder nästan uteslutande Risentas Arborio - tycker att den fungerar klart bäst, och är dessutom väldigt prisvärd. Zeta har olika i sitt sortiment också.
Titel: Ris och olika rissorter
Skrivet av: Fredrik Goldhahn skrivet 2007-08-22 12:07
Anne är en snabb tjej och hann att svara innan mig...=)
Titel: SV: Ris och olika rissorter
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-08-22 17:07
Citat från: Fredrik Goldhahn skrivet 2007-08-21 18:13
Bästa riset Vialone eller Carneroli...Arborio (avorio)


Är arborio och avorio samma sak?
Titel: SV: Ris och olika rissorter
Skrivet av: Urban skrivet 2007-08-22 17:27
Anne: Tack för svar. Men i vilket land odlas dessa rissorter?. Står det kanske på förpackningen..
Titel: SV: Ris och olika rissorter
Skrivet av: Fredrik Goldhahn skrivet 2007-08-23 11:38
Risentas Avorio skiljer sig från de italienska Arborio men är samma sak. De italienska risgrynen är inte lika hårt polerade bara...
Titel: SV: Ris och olika rissorter
Skrivet av: kayaker skrivet 2011-11-12 23:34
Carnaroli i första hand och Vialone nano i andra hand. Arborio blir lätt för stabbigt.
Heston m.fl. har naturligtvis gjort ett ordentligt grundjobb och jämfört och jag håller med honom. Det blir mycket bättre konsistens med Carnaroli.