Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - kjpil

1
Nu har jag köpt en billig micro med "grillfunktion". Den här kommer stå för en stor del av min matlagning framöver är det tänkt, så jag undrar om det finns många smidiga tips kring rätter som går bra att laga? Jag har inte tillgång till stekpanna, kan dock koka enkel "luktfri" mat på kokplatta. (roligt ställe att hyra?)
2
En studie kring en diet som innebär att man äter 25% av sitt energibehov varannan dag och hela energibehover varannan dag: alternat-day fasting. Försökspersonerna fick gratis mat på fastedagen i 4 veckor, och fick äta sin vanliga mat "vanliga dagen". Nästföljande 4 veckor fick de själva komponera sina fastedagar mha dietistkonsultation en gång i veckan. 16 av 20 personer fullfärde studien, BMI 30-39,9. Dieten var effektiv för viktförlust och sänkte riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom.  Genomsnittliga viktminskningen var 5.8% från baseline efter 8 veckors diet. De klarade också av att fullföra dieten de sista fyra veckorna där de var nästan på egen hand och inte fick gratismat. Författarna tror att det är möjligt att alternate-day fasting är enklare att fullfölja än vanlig kalorirestriktion eftersom personerna inte måste minska matintaget varje dag. Författarna hade förutspått att försökspersonerna skulle minska 4,5kg i vikt under 8 veckor, resultatet blev 5,4kg. Ganska intressant alternativ till vanlig kalorirestriktion, dock mycket begränsat vetenskapligt underlag, endast 4 studier är genomförda varav ingen under längre tid.

Short-term modified alternate-day fasting: a novel dietary strategy for weight loss and cardioprotection in obese adults. American Journal of Clinical Nutrition, doi:10.3945/ajcn.2009.28380
3
Var jag på i lördags. Tyvärr var det überkommersiellt - man kunde köpa dyrt bröd hos utställarna. Om nu inte försäljare är bättre benämning, mycket gott och bröd av hög kvalitet dock. Men det var inget att se på direkt.  http://www.historiska.se/upload/Kalendarium/brodfestival_2009.pdf

Jag gick på surdegsföreläsning med Manfred Enoksson från Saltå Kvarn, vilken jag tyckte var intressant. Han gav flera nya aspekter på surdeg för mig.

Någon som var där?
4
Ett lästips om någon är sugen. LCHF vs SNR i ettårig viktstudie där de mätte en hel massa variabler.
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.2008.27326v1
Det var ingen större skillnad i alla fall. LCHF fick lite mer av det onda kolesterolet (och det goda).
Alla gick ner i vikt och fick allmänt bättre hälsa. De som åt kolhydrater kan ha bibehållit lite mer muskelmassa.

Slutorden...
CiteraIn summary, similar weight loss and improvements in many
CVD risk factors occurred after consumption of an energyrestricted
LC diet and an isocaloric LF diet for 12 mo. The LC
diet was associated with greater increases in HDL cholesterol and
decreases in triglycerides and the triglyceride:HDL cholesterol
ratio, which may be clinically beneficial to obese persons with
insulin resistance. However, these potential benefits may be
counteracted by the detrimental effects of an increase in LDL
cholesterol, which should be monitored, although predictions of
overall lower CHD risk based on the FRS are similar with both diets.
5
Den här snabbmatskedjan hycklar inte med vad de säljer - något jag tycker vissa snabbmatskedjor i Sverige gör. De benämner sina kunder som patienter - och menar att de säljer maten som är värd att dö för. Man kan känna hur artärerna blockeras av maten och de säljer inga lightprodukter.

http://www.heartattackgrill.com/

Någon kontrast för hur de gör reklam för sig själva, jmf ex Mcdonken eller Max? (reklamen ser inte så politiskt korrekt ut dock)
7
Kognitiv beteende terapi har varit ganska framgångsfullt i överviktsbehandling. Mindfulness är en gammal meditationsteknik som har börjat ta plats inom KBT. Mindfulness går ut på att lära sig leva i nuet - observera och acceptera sig, sina tankar, världen etc.. utan att lägga in värderingar eller försöka förändra. Det finns massor med metoder för mindfulness - så någon vetenskaplig konsensus kring området lär ju dröja.

Nu har det i alla fall kommit ett par studier kring enbart mindfulness (alltså utan att det används i samband med KBT) som fått positiva resultat. Studierna är små och av utforskande karaktär. De antyder i alla fall på ett par saker, att mindfulness kan hjälpa mot stigma och övervikt - bättre psykisk hälsa (1). Och att meditationen kan leda till en "acceptans" av att allt inte går som planerat jämt. De som praktiserade mindfulness i 6 månader fick minskad frekvens hetsätning (binge eating) - mekanismen skulle här då vara att ätandet är ett flyktbeteénde som mindfulness då skulle motverka (2). De som praktiserade mindfulness ökade också fysisk aktivitet och gick ner i vikt - och åt mer som de planerat att äta. Minskat BMI korrelerade mot fysisk aktivitet, hetsätning och "emotional eating" (= om man äter vid känslotillstånd som sorg, nedstämdhet etc.). Något som är anmärkningsvärt är att i den här viktminskningsstudien så fick deltagarna inte några kostråd - de fick instruktioner kring mindfulness.

1. Teaching acceptance and mindfulness to improve the lives of the obese: a preliminary test of a theoretical model. Ann Behav Med. 2009 Feb;37(1):58-69. Epub 2009 Feb 28. http://www.springerlink.com/content/h82627680794g72x/
2. Exploratory randomised controlled trial of a mindfulness-based weight loss intervention for women. Appetite. 2009 Apr;52(2):396-404. http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6WB2-4V2NK6J-3&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=a0ec7d4269c90a0930b5ac219c5c1e88

PS. det är studie nr 2 som är intressant om nån tänkte läsa
8
Det här är ingen ny kunskap. Men lite lustig studie. De har i alla fall låst in 24 personer i 36h i en kammare två gånger där de kunde mäta koldioxidproduktionen (energiförbrukningen), försökspersonerna fick fylla i frågeformulär, ta blodprover, urinprov etc.

3 dagar innan de blev inlåsta blev de slumpvalda till en "diet" som var lik personernas energibehov. Dieterna var nästan identiska - samma energiinnehåll, den ena innehöll 25E% (energiprocent) kaseinprotein och den andra 10E%. Kolhydratsintaget var samma för båda grupper och fettintaget skiljde sig beroende på hur mycket protein de fick.

Högproteingruppen hade i dygnsgenomsnitt 2,6% högre energiförbrukning och högre sömnmetabolsm än lågprotein. Markörer i blodprov visade att högproteingruppen var i mer positiv proteinbalans och mer negativ fettbalans, dvs de förbrände mer fett än lågproteingruppen. Enligt frågeformulär hade högproteingruppen 33% mer mättnad än lågprotein.

Comparison of 2 diets with either 25% or 10% of energy as casein on energy expenditure, substrate balance, and appetite profile. Am J Clin Nutr. 2009 Mar;89(3):831-8.
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/89/3/831

Även om det är kort studie så är det här enda sättet att säker veta vad folk äter - att ha dem inlåsta. Värt att notera är att det här kan förklaras enkelt med att födans termogena effekt är högre för protein, dvs det kostar mer energi för kroppen att omsätta protein än de andra energigivarna - något som är känt sedan länge. En annan lite märklig sak är att de också mätte mättnadshormoner - dessa korrelerade inte mot upplevd mättnad. Det mest intressanta tycker jag är att proteinmängden eventuellt kan säga lite om hur mycket muskelmassa/fett som förbränns vid viktnedgång - trots att det inte handlar om några extrema proteinmängder.
9
Salsatråd, dela med er av favoritsalsa? (den starka varianten)

2 förslag:

1 hackad rödlök
1 hackad tomat
~75 gram fryst mango (eller färsk)
1 finhackad röd chili
1 finhackad vitlöksklyfta
2 tsk vinäger
salt

stek rödlök, chili och vitlök. Häll i det andra och koka svagt i 10-15 minuter.

Druvsalsa:
250g blå & 250g gröna kärnfria delade druvor
4 stunt skivade salladslökar
1 finhackad spansk peppar
1/2 dl citronolivolja
Flingsalt

Blanda ihop allt
10
Bland 3193 st 10- och 15 åringar i Danmark, Estonia och portugal hade 0,2%(!!) av 10 åringarna och 1,4%(!!) av 15 åringar metabola syndromet enligt Internationella diabetesfederationens definition av metabola syndromet.

Dålig kondition, låg nivå fysisk aktivitet och högt BMI var alla obereonde variabler som visade samband med metabola syndromet.

Prevalence and correlates of the metabolic syndrome in a population-based sample of European youth. Am J Clin Nutr 2009;89:90-6.

Ser ut som om vi går i USA's fotspår. Hur kan man stimulera fysisk aktivitet hos ungdomar? För det är väl antagligen inte fet mjölk som är lösningen på problemet?
11
Litteraturgenomgång kring fettsmak. Främst djurstudier, men det verkar finnas stor sannolikhet för att både smak och luktsinnet (smak och konsistens) stimuleras av fett. Smakligheten är då bara måttligt nedsatt efter fettintag (mössen är fortfarande sugna på fett efter att ha ätit fett efter längre tids exponering) - vilket skulle kunna leda till att högfettsdieter på sikt förespråkar större energiintag. Hos möss har man slagit ut genen som ger utryck för fettsmak (fettsmakreceptor CD36) - varpå de har haft spontant minskat fettintag.

CiteraFatty foods also provide metabolic fullness on the basis of the great efficiency of absorption, metabolism, and storage of lipids and the relative weakness of the postprandial satiating effects that lipids induce. Because their palatability is only weakly reduced by postoral feedback, high-fat diets promote greater daily intake.


CiteraIndeed, fat-rich foods are an important source of energy, contain essential fatty acids, and carry lipid-soluble vitamins (A, D, E, K) with many fundamental biological functions. Conversely, this system, likely inherited from evolution, would increase the prevalence of obesity during periods of food abundance. Further data concerning the molecular mechanisms involved in fat preference are needed to fully understand this complex behavior. It might provide new insights for limiting preference for fatty foods, useful  to develop new antiobesity strategies.


Molecular mechanisms of fat preference and overeating.Ann N Y Acad Sci. 2008 Oct;1141:163-75.

Intressant om det finns ytterligare smakreceptorer än de redan mer kända: sött, beskt, salt, surt och umami. Kanske vi exempelvis kan ha mediciner som blockerar sådana smakreceptorer i framtiden om dessa resultat även kan översättas till människor?
12
Söker inspiration på enkel, snabblagad mat - som alternativ till helfabrikat >5-10min. Någon som har tips där kanske? Jag är sugen på att laga och fotografera bra recept i den kategorin.

Mitt bidrag till tråden blir: Färsk spenatpasta med parmesan, plommontomater, vinegrette och löskokt ägg. Tillagningstid ~4min om man är ganska snabb.


Annonser

Powered by EzPortal