Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - agnetasch

61
Jag har en fundering:
Det påpekas ju alltid att det är så nyttigt att äta bär.Men vilka bär äter man? O HUR äter man dom?
Färska bär är ju väldigt gott men har man inga egna odlingar o inga bärmarker i närheten är man förvisad till affärernas utbud.Deras sortiment på bär verkar ju att bestå mest av jordgubbar o biggaråer.Ev små pyttelådor med hallon,blåbär o krusbär är ju så hutlöst dyra att jag inte räknar med dom.
I frysdisken finns lite grejer,förutom ovanstående bär kan man hitta björnbär o hjortron.Konserverade körsbär finns till höga priser.
Men hur äter man nu dessa bär?Jordgubbar o biggaråer går ju att mumsa som dom är,men ett djupfryst hallon,hur gott är det naturellt?Äter man fil eller yoghurt till frukost kan man kanske lägga i bären där.Men om man inte äter sånt (eller så mycket till frukost eller frukost över huvud taget)vad gör man då?
Lägger bären i en söt paj,söt kräm eller söt glass?Kokar söt saft,sylt eller marmelad av dom?Bär ska ju vara nyttiga men dom figurerar inte i några nyttiga sammanhang.
Finns det något sätt att få i sig bär utan att de åtföljs av en massa fett o socker?
62
Tilltugg / Räkchips
2009-06-02 17:48
På Kreta fick vi räkchips på kinakrogen,såna där blekskära frigolitbitar som inte smakar något förrän efter en stund. Såna har jag inte ätit eller köpt sen 70-talet men dom var ju riktigt goda!
Finns det någon som vet var man köper sådana? Finns dom i Göteborg?
Dom ska vara "färdiga" jag vill inte fritera o ha mig.
63
Eftersom vi hade lägenhetshotell i Rethymnon var vi intresserade av att handla lite mat för att laga när vi var för lata att gå ut o äta.
Först handlade vi i de små supermarkets som ligger efter strandpromenaden.Men utbudet var magert o dyrt så vi anföll en taxichaufför som fick köra oss till ett stort supermarket.
Vi hamnade på Spar som var stort till ytan med utan större utbud; istället för en burk Nescafé hade dom två :-\ Priserna var desamma som i småbutikerna. Visserligen hade dom en delikatessdisk där man kunde välja på två sorters salami men sen var det hundra olika sorters fyrkantiga, pressade fantasi-skinkor som inte verkade lockande.Vi gick därifrån med dagens extraprisvaror; skinnfri grillkorv o kantskuret, skivat, vitt bröd. Det blev en kulinarisk höjdarlunch av det vill jag lova ;D
Dagen efter hyrde vi bil o när vi passerade ett Lidl i utkanten av Rethymnon svängde vi in där för ett studiebesök.Det var exakt som Lidl i Lerum,dom hade bara bytt ut sill mot sprit. Detta var alltså grekernas mat-mecka.Himmel, tänk att vara hänvisad enbart till ett Lidl!
Rethymnon har ju i alla fall 25 000 invånare o så lite affärer.Vi hittade inget bageri utom ett uppe i bergen som hade två sorters vitt bröd + en massa kakor.En köttaffär såg vi vid strandpromenaden annars ingenting.
På torsdagar var det marknad på den nya marinan (som även användes som racerbana för bilar,borgmästarens våta pojkdröm?) Där fanns det billiga grönsaker; tomater,squasch,lök o gröna blast.Kan man leva på det? Ja, apelsiner också för 5:-/kg
På marinan såldes det fisk också. Alla fiskarna såg ut som strömmingsstora makrillar. Undrar vad det var? Flugorna verkade gilla dom i alla fall :-\
Vad i fridens dagar äter grekerna hemma? Har dom hemliga livsmedelsbutiker som dom gömmer för turisterna? Eller lyckas dom tota ihop något av konserverad tonfisk o honung som verkar vara stapelvarorna?
Och hur är det med den nyttiga medelhavsdieten? Vitt bröd så långt ögat når o ingen större variation på grönsakerna; runda tomater eller fyrkantiga tomater. Svindyra frukter o bär, 50:- för en låda jordgubbar lockar inte till köp.Frysdiskarna är fulla med friterad potatis i olika modeller.
Som vanligt när vi har varit ute o rest är jag störtförtjust över att återvända till världens bästa matland; Sverige :D
64
Eftersom vi för tillfället har problem med både vatten o avlopp är diskning ingen favoritsport. Men naturligtvis är det nu som det ska till en massa bullar o kakor högt o lågt (Hur många helger ÄR det på våren egentligen?)
Jag vill inte köpa allt kaffebröd o jag vill inte kladda ner en massa bunkar o redskap. Kan man gå en gyllene medelväg? Köpa halvfärdigt o lägga till en guldkant så det nästan verkar hembakat? Nu skriker alla bakexperter, men lugn, detta är bara tillfälligt.
Som att istället för att baka bullar kavlar man köpt smördeg på bakplåtspapper o gör wienerbröd. Vad lägger man för kladd i mitten?
Eller kan man baka bullar med hjälp av färdig pizzadeg?
Är det någon som har några knep i "fuskbakning" så tar jag tacksamt emot dom; bullar, kakor, tårtor, ja allt är av intresse.
65
När jag valde påskgodis letade jag efter Prickar, helst Cocosprickar, i påse. Hittade inga. Är det något som försvunnit?
Jag letade också i smågodislådorna, men nej, inga Prickar. Är dom finito där också? >:(
Någon som vet något om Prick-förekomsten?
66
I maj fyller mannen år o vi funderar på ett regelrätt kafferep i trädgården som födelsedagskalas.
Det får ju vara lite grovdoppa; bullar eller längder. Nån mjuk kaka, några sorters småkakor o en tårta.
Finns det några tips på hur en bra kombination skulle kunna se ut? Fick jag fria händer blev det choklad i allt, men det är ju inte bra. Fast en Tobleronetårta blir det nog ;)
67
Snål som jag är har jag aldrig själv köpt o tillagat pilgrimsmusslor. Men jag har alltid funderat på det.
Häromdagen åt jag en skaldjurssoppa på lokal. Den var väldigt god, men i mitten låg en pilgrimsmussla, tydligen en grillad en för den var brunrandig. Men konsistensen o smaken var som kokt fläsk. Blää, ska det vara på detta viset eller var den dåligt tillredd? Den var liksom genomskinlig.
Om dom ska smaka så o ha den konsistensen vill jag nog inte spendera några pengar på dom.
Någon som är flitig pilgrimsmussleätare o vet hur det ska vara?
68
Unilever, som för produkterna Lätta, Becel o Milda, skulle haft ett seminarium för journalister förra veckan. Seminariet ställdes in p.g.a tonläget blivit "alltmer uppskruvat och hotfullt". Och, fortsätter Unilever, detta "skymmer" den "viktiga sakfrågan"
(Ja det måste ju kännas hotfullt att inte längre ha monopol på matfettet här i landet ;))

På det (inställda) seminariet skulle Kocklandslaget ha medverkat med lite tips o piffigheter. Unilever är nämligen en av deras huvudsponsorer, deras logga står på Kocklandslagets hemsida med direkt adress till deras margariner.

Va? Jag trodde kockar stekte i smör. Eller olja o smör. Inte i Milda eller flytande Becel. Tänk vad lite man vet :o

69
Här hemma svallar alltid diskussionens vågor om vid vilken tidpunkt vi ska äta middag. Eftersom vi inte har något att anpassa oss efter (barn, träning eller kvällkurser) äter vi kl åtta på kvällen. Det är mitt fel; jag vill skjuta på dagens höjdpunkt så länge det går :-[
Mannen tycker det är sent, han gnölar jämt om att alla "normala" familjer äter mycket tidigare (som han gjorde i sin barndom med en mamma som var hemmafru)
Men hur är det egentligen? När äter DU middag? Och varför just den tidpunkten? Barn? Jobb? Fritidsaktiviteter? Är vi väldigt onormala som äter kl åtta?
70
Jag hade tänkt inhandla en flaska sherry att ha till matlagning. Egentligen vet jag inte exakt vad jag ska ha den till men det är ju en sån grej man bör ha i hemmet. Förr använde jag det i kinesisk mat o då var den söt.
Hur är det nuförtiden? Är det fortfarande söt sherry som gäller eller ska man ha torr eller båda?
Sen läste jag någonstans att det finns "matlagningssherry" på ICA. Är det någon som provat den?
71
Jag försöker säsongsanpassa mitt grönsaksätande o undviker i möjligaste mån alla influgna o drivhusodlade lyxvarianter. Vad blir det kvar? Jo VITKÅL
Oj vad jag gillar vitkål (kokt inte råriven) men nu börjar mina recept ta slut. Är det någon som har något bra recept eller tips på en vitkålsrätt? Gärna i form av tillbehör eller ihop med kött. Tänk att kunna uppfinna något i stil med kålpudding igen ::)  eller kan man göra vitkål som (tillbehöret) rödkål ?
72
Är det någon som vet hur man gör citronsalt? På vanligt joderat hushållssalt alltså, inte flingsalt.
73
Leker med tanken att ha efterrättssåsen råkräm till en god fruktsallad i påsk. Jag har aldrig gjort det o googlade efter recept. Naturligtvis fanns det flera recept o alla totalt olika :-\
Till sist drog jag slutsatsen att detta var ett bra kompromissrecept:

RÅKRÄM 4 port
2 äggulor
2 msk socker
2 dl vispgrädde

Verkar det bra? Någon som vet?
Det verkar som om grädden alltid är samma mängd i de olika recepten men äggulor o socker varierar. Sockret kan även vara strösocker eller florsocker. Vilket är rätt egentligen?

När det gäller tillagningen förordar de flesta att man vispa ägg o socker för sig, därefter vispgrädde o sedan blandar man ihop allt.
AlltomMat tycker att man vispar allt till ett "fluffigt skum" vilket jag tycker låter mer som zabaione.

??? ??? ??? ???
74
Har ni sett den nya bloggen KOSTDEBATTEN? Här möts inbjudna debattörer från olika sidor i den svallande debatten om kostrekommendationer. I stället för att stå i TV o försöka överrösta varandra o aldrig få tala till punkt får man här i lugn o ro redogöra för sin ståndpunkt. Bra initiativ av en kille som heter Peter Johnsson.
Allmänhetens frågor slussas vidare till sakkunniga. "Är mättat fett farligt" är första frågan som ligger o väntar på svar. Har du några funderingar eller frågor runt tallriksmodellen eller andra kostrekommendationer? Gå in här:
http://blogg.passagen.se/kostdebatten/
75
Kom för en timme sedan från USA:

5 MINUTE CHOCOLATE MUG CAKE
4 tablespoons flour
4 tablespoons sugar
2 tablespoons cocoa
1 egg
3 tablespoons milk
3 tablespoons oil
3 tablespoons chocolate chips (optional)
A small splash of vanilla extract
1 large coffee mug

Add dry ingredients to mug, and mix well.  Add the egg and mix thoroughly.
Pour in the milk and oil and mix well.
Add the chocolate chips (if using) and vanilla extract, and mix again.
Put your mug in the microwave and cook for 3 minutes at 1000 watts.
The cake will rise over the top of the mug, but don't be alarmed!
Allow to cool a little, and tip out onto a plate if desired.
EAT! (this can serve 2 if you want to feel slightly more virtuous).
And why is this the most dangerous cake recipe in the world?
Because now we are all only 5 minutes away from chocolate cake at any time of the day or night! 

76
I julas hade jag en massa Toblerone-choklad som mannen vunnit på Liseberg. Jag tänkte jag skulle baka nåt kul med den. När jag letade efter recept på Tobleronetårta upptäckte jag att det bara finns ett o samma recept över hela nätet. Ok, jag bakade den men blev inte helt nöjd. Visst är den god  o alla åt som hästar men den hade inte "det" Så här är ett reviderat recept, räcker troligtvis till 12 pers.

Tobleronetårta

Botten:
3 ägg
2,25 dl vetemjöl
4,5 msk kakaopulver
4,5 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
150 g smält smör

Täcke:
3 dl vispgrädde
350 g hackad Toblerone
250 g mascarpone

Garnering:
Rostad flagad mandel

Gör så här
Rör ihop ägg och socker först. Blanda i resten.
Smörj och sockra en springform (27 cm)
Grädda i 200° i ca 30 minuter (som kladdkaka)

Koka upp grädden, dra från plattan och tillsätt Toblerone. Låt kallna.
Rör varsamt i mascarponen och bred över kakan.
Ställ i frysen minst 2 timmar.

Ta ut kakan i god tid innan servering och strö den rostade, flagade mandeln över.77
Jag tycker inte om hemlagad majonnäs p.g.a att det kombinerar två av de smaker jag tycker sämst om; olja o äggula. Men nu är det längesen jag gjorde majonnäs själv o efter att ha läst i en annan tråd att alla andra föredrar den hemlagade majonnäsen är jag beredd att göra ett nytt försök.

När jag letade efter majonnäsrecept hittade jag inte två som var lika varann. Det var så olika ingredienser i att man inte skulle kunna tro att det var samma rätt.
Tittar man lite närmare så kan majonnäs tillagas på:
ÄGG: äggulor eller helt ägg
OLJA (eller ghee eller smör) kallpressad rapsolja, varmpressad rapsolja, solrosolja, druvkärneolja eller olivolja.
MÄNGDEN OLJA: varierar från 2-4 dl till 2 äggulor
SALT: från 1krm-1 tsk till 2 äggulor
PEPPAR: vitpeppar, svartpeppar eller cayennepeppar.
SENAP: fransk eller söt-stark
MÄNGDEN SENAP: från 1 tsk till 3 msk (!)
VINÄGER: vit, röd eller ingen alls.
MÄNGDEN VINÄGER: från ½ msk till 2 msk
ANDRA TILLSATSER: citronsaft, socker eller creme fraiche

Vid tillagningen säger en del att temperaturen är viktig (samma temp på olja o ägg) andra säger att temperaturen inte spelar nån roll; vispningen är viktigast.

Med ledning av detta ska man alltså göra en god majonnäs
???

Rent tekniskt vet jag hur man gör majonnäs men vad har man i den?
Hjälp mig, alla ni som gör er egen majonnäs! Vad av alla ingredienser ovan använder ni o i vilka proportioner?
78
Jag har pepparkakor kvar o tänkte ha dom på julgransplundring tillsammans med lite annan plockmat. Kakorna är rätt söta o kryddiga så det skulle bli för starkt med typ Gorgonzola på. Tänkte göra en mild potkes o bre på + NÅGOT ANNAT som jag inte kan komma på. Inget sött utan något friskt o fräscht som hackas, skivas, eller mosas o läggs ovanpå potkesen (om jag nu ska ha potkes) MEN VAD?
79
Vi planerar en liten bilresa till Polen i sommar; köra från Göteborg till Ystad o ta färja över till Swinoujscie.
Sedan hade vi tänkt åka runt lite för att slutligen åka hem via Sassnitz-Trelleborg. I Sassnitz hade vi tänkt shoppa lite alkoholhaltiga drycker på Bordershop.
MEN det blir ju mycket billigare att ta ett ToR-specialerbjudande med Polenfärjorna, men då missar man Bordershop :'(
Är det någon som vet någon affär som liknar Bordershop uppe vid Swinoujscie? (Absolut ingen nackdel om det råkar finnas matvaror i butiken också)
80
Vad bröar ni era kakformar med?
Jag tycker inte om ströbröd, smakar illa o ser slarvigt ut på kakan. Mannagryn o vetemjöl kan vara ok men inte riktigt bra på mörka kakor. Provade att blanda kakao o vetemjöl sist jag bakade chokladkaka men det blev en väldigt bitter smak. Vad sjutton finns det för mörkt "ströbröd"
81
Läste i en annan tråd om ballongvispar o konstaterade då att det är en sorts visp jag aldrig använder. Jag gillar spiralvispar o har ett gäng i varierande storlekar.
Vad använder du för visp, privat alltså? Spiralvisp, ballongvisp eller något annat?
82
Nu kan man förbeställa LCHF-kokboken för leverans i slutet av januari. Kokboken är ett samarbete mellan doktor Annika Dahlqvist o Maria Höglund (alias Airam) o innehåller alltså recept på LCHF-maträtter; maträtter med en låg andel kolhydrater och en hög andel naturligt fett.
Doktor Dahlqvist är ju en förnuftig person o Airam har en LCHF-matbogg med alldeles underbara recept så den här boken måste vara kanon för den som vill leva LCHF.

http://butik.pagina.se/fb_tipsheet.asp?Art=72417250
83
Plötsligt står jag med tre stycken fasantuppar som jag inte riktigt vet vad jag ska hitta på med. Dom är flådda, inte plockade.
Vad gör man med dom? Vi ska ha finare middag vid trettonhelgen, kan dom passa där?
84
Vi har en stor flaska Bailey´s som ju för all del är god men MESIG. Är det någon som vet vad man kan blanda den med o få en drink med lite mer fjutt på? Inte nödvändigtvis spritstarkare men med mer karaktär.

Såg ett recept på lika delar Dooleys o coca-cola. Kan det vara nåt?
85
Råvaror, halvfabrikat / Rovor
2008-12-08 12:44
Jag har blivit väldigt förtjust i kålrabbi o experimenterar vilt med olika recept. Men nu är jag mogen att ta ett steg till. Mot rovorna. Var köper man rovor? Hur lagar man till rovor? Vilka sorter är goda?

Någon som har odlat rovor?
86
När jag läste om smörgåsbord i Tore Wretmans `Svensk Husmanskost´snubblade jag över kapitlet Julbord: "På julen kompletterar man smörgåsbordet med rätter som passar särskilt bra på julbordet"
Är det någon som vill återvända till sina rötter; här finns det tips! Du är i alla fall mycket orginellare än om du bjuder på ditt gamla vanliga julbord ;D
Det är bara att välja o vraka:
Sillsallad
Kryddsill
Dopp i grytan med vörtbröd
Fläskaladåb
Grisfötter
Grishuvud
Griljerad grisaknorr
Julskinka
Revbensspjäll
Rimmat revbensspjäll
Leverpastej
Stuvad lutfisk med gröna ärtor
Varm julkorv
Bräckt värmlandskorv
Blodkorv
Rödkål
Risgrynsgröt
Spettkaka
Struvor
Klenäter
:P
87
Ibland blir man med kött som man vill röka men inte just på stubben.
Är det någon som vet om det är ok att salta köttet o sedan frysa det  i väntan på rökning. Eller är det bättre att frysa först o sedan salta o röka?
Fördelen med den första metoden är ju att det blir små mängder kött som ska saltas åt gången. Det är bra på sommaren när köttet ska stå kallt; det får plats i kylen. Men finns det någon nackdel?
88
Jag har en burk gåsfett kvar sen Mårten, men ingen gås o ingen anka. Kan man göra kycklingconfit? Är det någon som vet hur man gör?
89
För länge sedan var julkorven inte likadan som nu. Den var tjockare, rödare o hade en svagt syrlig smak.
Jag funderar på om man kan "bygga om" en modern köpt julkorv o få en gammaldags smak. Tjockleken får vara som den är. Den röda färgen var väl nitrit, bortgår också. Men den syrliga smaken! Igår slog det mig att vissa isterband också är syrliga,vad kommer den syran ifrån? Är det något man kan spruta in i en köpe-julkorv?
Eller var det nitriten som smakade? Fast vi har använt mycket nitritsalt utan att jag känt just den speciella "julkorvssyrligheten"

Ett mångårigt mysterium som jag gärna vill ha hjälp med ???
90
Varför finns det inga kolhydratlåga korvar i min vanliga matvarubutik? I vanliga fall brukar jag åka till Lidl o bunkra upp med korv. De har grillkorv, wienerkorv, bratwurst o salami med 1 g kolh/ 100 g Goda, köttiga o billiga korvar.
När jag senast var på en stor ICA-butik tänkte jag att dom kanske hade fått nåt nytt i korvdisken. Sällan hostar hackspetten! Jag blev visad till hyllan med fettfattig korv. Stor nyhet! Kolhydrater visste man inte riktigt vad det var; "Är du allergisk" :D
Är det så illa? Finns det inga korvar utan en massa kolhydrater i? Hur kan tyskarna tillverka såna men inte vi?

Annonser

Powered by EzPortal