Får man äta danskt griskött?

Startat av agnetasch, 2011-07-05 10:19

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

I sommar säljer Lidl något dom kallar Grillskiva. Det är skivad, benfri fläskkarré. Jag köpte ett paket på prov o det var jättegott att grilla! Det smakade precis som fläskkarré gjorde "förr i tiden"
MEN köttet är danskt. Då blev jag tveksam. Är det politiskt korrekt att äta danskt griskött nuförtiden? Jag hänger inte med i svängarna.
Svenskt, danskt, tyskt? Vilket är ok nuförtiden? Då menar jag griskött från olika länder o inte svenskt KRAV-kött.

Hasse

Usch så jobbiga frågor du ställer!    ;)

Jag köper danskt stekfläsk därför att det är riktigt gott. Av samma anledning köper jag gärna kött från Sydamerika. Men efter att ha sett serien Bruce Parry i Amazonas på SVT blir man ju tveksam till det sistnämnda. Och att danskarna inte är snälla mot sina grisar, det "vet ju alla".

Vad är politiskt korrekt? Är Sverige världsbäst? Kan man överhuvudtaget äta kött om man vill värna om hållbar utveckling?

Jag vet inte.

agnetasch

Egentligen borde man lätt kunna undvika griskött om man nu är tveksam. Men det är INTE lätt. Efter två veckor i Turkiet utan en gnutta griskött hade jag faktiskt abstinensbesvär.
Då märkte jag väldigt väl hur stor del av svensk kosthållning som består av griskött. Hela sommaren är ju t.ex rena grisgrillarorgien. Sen kommer julen....

Frågan är bara om man ska köra "less is moore" o med ständigt gott samvete köpa lite men högkvalitativt KRAV-kött? Eller ska man plocka till sig "vet-inte-vilket-land-det-kommer-ifrån"-grisköttet i sin vanliga butik o ständigt ha dåligt samvete?
Det går ju inte längre att säga: "Jag köper bara svenskt kött" Inte heller kan man hävda att KRAV-köttet alltid är godare; Lidl´s Grillskiva var mycket god.

Eftersom vi importerar så mycket griskött nuförtiden borde det finnas en instans som talar om för oss vilket land som har "bäst" griskött. Men vilken instans?

Andreas

Jag klippte för en tid sedan ur en insändare med rubriken "Så här dramatisk är griskrisen". Den är skriven av grisuppfödaren David Stenlund från Rödåsel som årligen föder upp mellan 1500 och 2000 slaktgrisar. Så här ser hans kostnader och inäkter ut:

Kostnad för att få fram en slaktgris (exklusive arbete samt avskrivningar byggnader och maskiner)
487 kr inköp (vid inköp av 378 smågrisar)
600 kr foder (300 kg á 2 kronor per kilo)
145 kr övrigt (värme, ventilation, halm, kutterspån, veterinär, svinn: 1% självdöda)
---------
1232 kr

Snittintäkt per gris (vid leverans av 191 grisar)
989 kr

David går alltså back ett par hundralappar per gris och så har det varit sen förra året. Under de villkoren kan man förstås inte driva verksamhet. Och enligt insändaren har mer än 100 grisföretag slagit igen i Sverige fram till april i år.

Så frågan är kanske om vi vill ha kvar svensk grisköttsproduktion eller ej.
Den som inte frågar får inga svar.

Rookie-T

2011-10-15 18:07 #4 Last Edit: 2011-10-15 18:09 by Rookie-T
Citat från: Andreas skrivet 2011-07-06 14:24
Jag klippte för en tid sedan ur en insändare med rubriken "Så här dramatisk är griskrisen". Den är skriven av grisuppfödaren David Stenlund från Rödåsel som årligen föder upp mellan 1500 och 2000 slaktgrisar. Så här ser hans kostnader och inäkter ut:

Kostnad för att få fram en slaktgris (exklusive arbete samt avskrivningar byggnader och maskiner)
487 kr inköp (vid inköp av 378 smågrisar)
600 kr foder (300 kg á 2 kronor per kilo)
145 kr övrigt (värme, ventilation, halm, kutterspån, veterinär, svinn: 1% självdöda)
---------
1232 kr

Snittintäkt per gris (vid leverans av 191 grisar)
989 kr

David går alltså back ett par hundralappar per gris och så har det varit sen förra året. Under de villkoren kan man förstås inte driva verksamhet. Och enligt insändaren har mer än 100 grisföretag slagit igen i Sverige fram till april i år.

Så frågan är kanske om vi vill ha kvar svensk grisköttsproduktion eller ej.


Jag tror att ett av problemen som svensk grisuppfödning har idag är att staten sätter dessa höga krav på bönderna samtidigt som dom inte är beredda att själva betala det priset som köttet faktiskt måste kosta för att uppfylla kraven. Det jag menar är att svenska skolor oftare serverar de bliiga danska köttet än det svenska ditot. Ett av stegen borde vara att statliga "företag" som serverar mat köper svenskt griskött för rätt pris.

Lägre moms för svenska råvaror och att faktiskt förespråka det viktiga i att köpa svenskt kött.


Info för att säga detta kommer från Filter

http://www.magasinetfilter.se/magasin/filter-8-09/grillarens-dilemma.aspx
Intressant artikel som jag hoppas


De svenska producenternas uppenbara stolthet över knorrarna var anledningen till att jag begav mig till Boarps Gård för att hälsa på Per Karlsson. I september 2008 meddelade han nämligen att han övervägde att föda upp grisar utan. Han skulle följa dansk djurskyddsmodell: klippa svansen när smågrisarna var fyra dagar gamla, låta bli att ge djuren strö, minska deras yta med 30 procent, låta hela golvytan bestå av spalt och därmed göra boxen till »en enda stor toalett«. Han skulle också minska utrymmet i suggornas grisningsbox, fixera dem under hela perioden de gav di till sina smågriskullar och utöka mängden genetiskt modifierad soja i fodret från under fem procent till närmare tre fjärdedelar.
Per Karlsson hade räknat ut att han skulle tjäna upp till 140 kronor mer per gris på det sättet.
Och Laholms skolbarn, några mil från Karlssons gård, borde inte känna någon skillnad. De åt redan kött som var producerat på det sättet.
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

vilsjin

Citat från: Rookie-T skrivet 2011-10-15 18:07
Det jag menar är att svenska skolor oftare serverar de bliiga danska köttet än det svenska ditot. Ett av stegen borde vara att statliga "företag" som serverar mat köper svenskt griskött för rätt pris.

Ska kommunerna göra det måste man skriva en riktigt snitsig upphandlingsförfrågan för att kravet skall slinka igenom LOU och för att det inte skall bryta mot EU-fördraget om varor och tjänsters fria rörlighet.

Rookie-T

yepp. Dom tar upp det i artikeln. Men samtidigt så tycker ju jag att det inte är rätt.
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

Andreas

"Grisnäringen i Sverige går fortsatt dåligt. Konsumenterna köper kött efter priset. Det trots att EU-grisen i högre grad får antibiotika och lever ett hårdare liv före slakt."

http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7893947
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Citat från: Andreas skrivet 2012-08-27 20:03
"Grisnäringen i Sverige går fortsatt dåligt. Konsumenterna köper kött efter priset. Det trots att EU-grisen i högre grad får antibiotika och lever ett hårdare liv före slakt."

http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7893947


Är det bara inbillning eller är det så att ICA´s fläskkött som är på extrapris oftare är danskt nu? Jag har tänkt på det ett flertal gånger sedan i våras. Nu tex kassler. Kanske inbillar jag mig?

Vad säger ni?

Skogis

Det eller tyskt, det är sällan att det är något som ICA har i sitt ordinarie sortiment och som har nersatt pris utan det brukar väl mest vara lockvaror.

För att få någon form av ekonomi i att göra korv själv köper jag oftast karré för 29,90 och ändå blir råvarupriset runt 40:-/kg för mina prinskorvar. Det är sällan det finns svensk karré för dom pengarna.

Späcket är dock helsvenskt men det bero mest på att svenskt späck är det enda som finns att få tag på. (21:-/kg)

Andreas

Citat från: annamaria skrivet 2012-08-27 20:06
Är det bara inbillning eller är det så att ICA´s fläskkött som är på extrapris oftare är danskt nu? Jag har tänkt på det ett flertal gånger sedan i våras. Nu tex kassler. Kanske inbillar jag mig?


Jag har också tänkt på det. Och det gäller inte bara Ica utan även Willys och Coop. Så inte nog med att dansk gris är billigare i sig, butikerna gör den ännu billigare genom att använda den som lockvara.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Citat från: Skogis skrivet 2012-08-27 21:10
För att få någon form av ekonomi i att göra korv själv köper jag oftast karré för 29,90 och ändå blir råvarupriset runt 40:-/kg för mina prinskorvar. Det är sällan det finns svensk karré för dom pengarna.


Men gör man verkligen egen korv på grund av ekonomi, smakar verkligen prinskorven lika gott lagad på danska grisar när du vet att de grisarna inte har det lika bra som svenska?
Den som inte frågar får inga svar.

Skogis

Nä, jag gör inte korv av ekonomiska skäl och javisst smakar korven gott trots att köttet är från danska och tyska grisar. Har faktiskt dålig koll på om grisarna har det så mycket bättre i Sverige än någon annanstans.

Hade det funnits en markerad smakskillnad på billigt svenskt och dansk kött hade konsumenterna nog varit mer selektiva i sitt inköp, men att jämföra karré från Danmark för 29.90/kg och svenskt för 79,90/kg är inte rimligt. Tyvärr så smakar inte det svenska köttet dubbelt så mycket kött och då väljer man det billigare alternativet.

Ska jag grilla väljer jag helst karré från vår lokala slaktare. Vilket kött! Men är det till korv så kan det kvitta för mig. 
En slogan jag sett på kött är "Närslaktat, om grisen själv får välja". Hade grisen fått välja så hade den nog helst skjutit på slakten så mycket som möjligt. Ja t o m hellre valt ett slakteri långt långt bort.

Egentligen är väl jag den stora förloraren i att göra korv, iallafall ekonomiskt. Minst hälften brukar ges bort till vänner och bekanta.

Andreas

Hittade den här sammanställningen med rubriken "Det ÄR skillnad på att vara gris i Sverige eller på annat håll" ur tidningen "Svensk Gris med knorr". http://www.lrf.se/PageFiles/342/Djuromsorgstabell.09.pdf

Här är Danmark vs. Sverige:










DanmarkSverige
Svansen/knorren?Kupering tillåts vid behov, vilket i praktiken ofta är falletKnorr på svansen (kupering förbjudet, förekommer inte)
Fixering av suggan? antal dagar per årJa 160-180 (5v vid grisning och ca 5v vid betäckning)Nej. Förbjudet. Skyddsgrind får användas vid enstaka tillfällen.
Användning av halm?Begränsad användning, sällan hos slaktgrisarJa, till alla grisar (krävs halm eller annat strö enligt lag)
Bobyggnadsmöjlighet för suggan vid grisningNejJa
Utrymme för sugga med smågrisar4 m26 m2
SpaltHelspalt vanligtAlltid tillgång till helt golv. Helspalt är förbjudet
Avvänjningsåldercirka 4 veckor4-5 veckor
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Tabellen ovan är kanske inaktuell nu, enligt artikel i Nya Wermlands-Tidningen trädde nya EU-direktiv för grisuppfödning i kraft vid årsskiftet.

"Den nya lagstiftningen innebär bland annat krav på att suggor ska få röra sig fritt och inte vara fastlåsta. Detta innebär i sin tur krav på att grisuppfödare inom EU måste bygga större svinstall, vilket leder till högre produktionskostnader. Men endast 17 av de 27 medlemsländerna har antagit de nya riktlinjerna.
...
Enligt EU-kommissionen och NFU, Storbritanniens motsvarighet till LRF, tillhör Irland, Frankrike, Tyskland, Belgien och Spanien de länder som inte klarat av att ställa om sin grisproduktion till årsskiftet." http://www.nwt.se/saffle/article1228155.ece

Fast i och för sig nämns inte Danmark i artikeln.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

"I mitten av april bestämde sig Ica-handlaren Andreas Gunrup för att sluta sälja danskt fläskkött. - Reaktionen har varit överväldigande positiv. Ingen har klagat hittills ... försäljningen av fläskkött totalt i butiken har inte minskat"

http://www.expressen.se/gt/ica-handlaren-vagrar-salja-danskt-flaskkott/

Roligt med människor som vågar ta ställning för något. Och nu blev det dessutom en väldigt lönsam affär. Om totala fläskvolymen är samma och det är svenskt dyrare kött så tjänar han mer. Dessutom får butiken massor med gratisreklam.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

"Fyra personer i Danmark har dött av de resistenta bakterier som många danska grisar bär på. ... Antalet danska grisar som bär på MRSA har ökat explosionsartat, från 13 procent 2009 till 88 procent 2013. ... Hans Jørn Kolmos [professor i mikrobiologi och överläkare] berättar att man nu diskuterar om det innebär en risk att äta av köttet. Hittills tyder inget på det, men vid en undersökning 2010 hittades bakterien i tio procent av köttet. ... I Danmark, som använder tre gånger så mycket antibiotika som Sverige, finns 12,2 miljoner grisar, i Sverige cirka 1,5 miljoner. MRSA-bakterien har bara hittats i en svensk gris."

http://www.dn.se/nyheter/varlden/fyra-danskar-doda-av-grisbakterie/
Den som inte frågar får inga svar.

webguide

Jag köper inte danskt griskött, det finns liksom ingen anledning att köpa skräpkött/kött som är producerat på ett vidrigt sätt. Så viktigt är det ju inte att äta kött och om man skall äta det så bör man i alla fall försöka att köpa kött som om inte annat är fritt från konstiga bekämningsmedel/antibiotika/allt annat man häller i det för att det skall växa fort etc.

kurt

Förutom de fyra dödsfallen så fann man under 2013 648 personer som var smittade med S. aureus  MRSA CC398, som är den "grisspecifika" stammen.


http://www.ssi.dk/Aktuelt/Nyheder/2014/2014_05_Mindst%20lige%20saa%20mange%20MRSA%20tilfaelde%20som%20sidste%20aar.aspx

http://da.wikipedia.org/wiki/CC398

webguide

Intressant, lyssnar på P1 nu som handlar om detta, Italien använder 100 ggr mer (!) antibiotika än Danmark (vilket innebär 300% mer än i Sverige). Så det går bort from nu! Får kolla hur det ser ut i Spanien, så får man hålla sig till Pata negra. Jag vet dock inte hur det är med finare charkprodukter från Italien. Svårt...

Det är faktiskt helt sjukt, "antibiotikagrejen" är ju på riktigt farligt, resistenta bakterier är ungefär som att hälla gift i köttet. Det är absolut ingen lek och mot oss konsumenter är det ett riktigt hån, på gränsen till bedrägeri.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal