Bästa köttbullen

Startat av agnetasch, 2014-12-23 07:38

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

I ICA:s tidning Buffé kunde man nyligen läsa om deras försök att tillverka den bästa köttbullen: "Ströbröd eller havregryn, grädde eller vatten? Och ägg - är det verkligen nödvändigt? Buffélabbet gav sig i kast att ta fram det bästa receptet på en svensk husmansälskling"

Man konstaterar att valet av färs är regionalt; fläsk i söder o nöt i norr. Buffè använder gaspackad nötfärs i sina tester.Det här kom dom fram till:

-Man behöver inte försalta färsen, köttbullarna blir inte saftigare då.

-Bästa utdrygningsmedlet: fiberhavregryn + potatismjöl.

-Bästa vätska: grädde.

-Bästa bindemedlet: inget (ägg behövs alltså inte)

Bästa köttbullen 8 port

3/4 dl fiberberikade havregryn
4 tsk potatismjöl
1 1/2 dl vispgrädde
3 krm salt
2 krm peppar
2 msk finhackad gul lök
1 msk smör
500 g nötfärs

1.Blanda havregryn, potatismjöl, grädde, salt och peppar i en bunke. Låt svälla ca 10 minuter i rumstemperatur.
2.Fräs löken i smöret i en stekpanna på medelvärme 3-4 minuter, tills den mjuknar.
3.Tillsätt lök och färs i utdrygningen och blanda väl, men inte för länge - då finns risk att färsen bli seg.
4.Forma smeten till ca 50 köttbullar (för 8 portioner). Fukta gärna händerna med lite olja mellan varven, inte vatten. Vatten suger värme ur stekpannan eftersom det först ska omvandlas till ånga (med följden att köttbullarna snarare kokas än steks i pannan).
5.Stek köttbullarna i smör och rapsolja i en stekpanna på medelvärme 7-8 minuter eller tills köttbullarnas innertemperatur är ca 75°C.

Självklart har jag provat att göra dessa köttbullar o självklart ändrade jag på receptet. Blandfärs o riven lök var vad jag använde. Blev dom bra? Smeten var JÄTTELÄTT att handskas med; det behövdes ingen olja till händerna. Bullarna var lätta att steka, dom höll formen bra o blev vackert bruna utan att bränna vid. Vid provsmakningen var dom saftiga o fina MEN lite tama i smaken. Mer salt, mer lök, mer något annat, men vad? Umami, socker,kalvfond,what? Hädanefter blir det (till mannens glädje) köttbullar varannan vecka i jakten på DEN PERFEKTA KÖTTBULLEN ;D
Hasse

2014-12-23 17:06 #1 Last Edit: 2014-12-23 17:08 by Hasse
Kul med en köttbulletråd!

Mitt recept är väldigt traditionellt och trots att jag är skåning använder jag nötfärs till köttbullar, och de blir inte torra.

1 kg nötfärs
3 dl buljong
2 dl ströbröd
1 liten finhackad lök som fått svettas i lite smör
1 ägg
1 msk salt
4 krm vitpeppar

Låt ströbrödet svälla i buljongen en stund. Blanda ihop smeten, forma köttbullarna och stek i panna. Eventuellt kan man nöja sig med att bryna dem i pannan och steka färdigt i ugnen.

Gud jul!

ms_wiz

Bästa köttbullen för mig är att jag äntligen lyckats göra köttbullar överhuvud taget. Sedan jag flyttade hemifrån 1979 har dom bränts vid, fallit isär, blivit platta och allmänt injagat skräck. Och plötsligt kan jag!
En stor del av äran ger jag till min nya teflonstekpanna och induktionsspisen. Har vanligt standardrecept med ströbröd, ägg, mjölk, brynt lök och blandfärs samt kryddor. Timjan i för extra vild smak.
Kanske blir 2015 köttbullens år för mig!
:) Anneli

agnetasch


Skogis

Min erfarenhet av egna köttbullar har väl mest bestått av en förundran varför dom blir bra ibland (oftast) men helt usla emellanåt. Senaste omgången var den sämsta jag varit med om så denna tråden är en välsignelse. Havregrynen ska testas istället för det sedvanliga ströbrödet och grädde är aldrig fel.

Kan det vara färsen som är boven i dramat? Tycker att övriga ingredienser inte kan variera i kvalité så mycket att det skulle påverka resultatet.

kayaker

Jag gör polpette istället. En rejäl dos parmesan borde vara ett lyft för alla köttbullar. :)
/F

agnetasch

Citat från: Skogis skrivet 2014-12-28 10:06Havregrynen ska testas istället för det sedvanliga ströbrödet
Tänk då på vad ICA säger; det måste vara fiberhavregryn. Vanliga havregryn gör att bullarna blir geléeiga o kladdiga.

webguide

Det går ju att göra köttbullar utan tillsatser, alltså bara kött. Det blir väldigt gott att göra hamburgare på entrecote så det borde bli bra att göra köttbullar av... Nu blir de ju inte klassiska i smaken, men det funkar :)
Ett enkelt sätt att få dem att funka borde också vara (har inte testat) att fritera dem, då bevöer man ju inte rulla runt dem i pannan och de har större möjlighet att hålla ihop.

agnetasch

Under mina LCHF-perioder brukar jag göra köttbullar utan utdrygningsmedel. Jag tycker dock att dom blir lite väl kompakta. Men jag gör ofta frikadeller på bara kryddad blandfärs o dom blir rätt luftiga. Man kanske ska koka dom oblandade köttbullarna först o sedan steka dom för att få rätt konsistens?

Skogis

Citat från: agnetasch skrivet 2014-12-29 07:03
Tänk då på vad ICA säger; det måste vara fiberhavregryn. Vanliga havregryn gör att bullarna blir geléeiga o kladdiga.


Tackar, jag hade trampat rätt ut i missödet utan din varning :)

webguide

Citat från: agnetasch skrivet 2014-12-29 09:06
Under mina LCHF-perioder brukar jag göra köttbullar utan utdrygningsmedel. Jag tycker dock att dom blir lite väl kompakta. Men jag gör ofta frikadeller på bara kryddad blandfärs o dom blir rätt luftiga. Man kanske ska koka dom oblandade köttbullarna först o sedan steka dom för att få rätt konsistens?


Mmmm, det är en ide. Eller köra dem sous vide, men då blir de platta. När man kokar dem så kokar man ju ur en hel del smak.

Psilander

Whiskey i bullarna är ett tipås (från Grand Hôtel i Lund)

agnetasch

Citat från: webguide skrivet 2014-12-29 13:27När man kokar dem så kokar man ju ur en hel del smak.
Det har jag inte märkt, men jag kanske kryddar bullarna rätt ordentligt. Skulle det slinka ut lite smak i kokspadet gör det inte så mycket; jag fortsätter alltid med att koka ett tjockt revbensspjäll i spadet (innan ugnsstekning) Spadet + en skvätt rosévin får koka in lite o blir (efter redning) en underbar sås till både spjäll o köttbullar.

Citat från: Psilander skrivet 2015-02-25 00:21
Whiskey i bullarna är ett tipås (från Grand Hôtel i Lund)
Kul idé. Jag letade efter ett recept på whisky-bullarna o hittade lite tips; ägget till smeten delas o äggvitan vispas hårt. Fiffigt, här får man in lite luft i bullen. Lite frågande ställer jag mig till hur man hackar en lök o sedan mosar den med gaffeln. ???

Skogis

Jag har provat att byta en del av vätska med rödvin, med gott resultat. 30-50% fungerar med sen tar vinet över.
Går det att säga att smaken blir djupare???

webguide

Citat från: Skogis skrivet 2015-02-25 13:34
Jag har provat att byta en del av vätska med rödvin, med gott resultat. 30-50% fungerar med sen tar vinet över.
Går det att säga att smaken blir djupare???


Ja det kan man kanske säga, emn det beror ju på vad det är för vin, hur hög syra det har etc.

Henny

Använder aldrig ströbröd, det är en hemsk uppfinning. Använder riven parmesenost och finrivet citronskal, vitlök och brynt lök + div. örtkryddor i mina bullar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal