Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av webguide
 - 2014-04-28 12:15
Det går väl bra att bara köra som med ris, 1 del ris och 2 delar vatten (gäller allt ris). När det är klart så häller man av eventuellt vatten som blir kvar. En del kokar ris som pasta dvs i massor av vatten. Man kan göra likadant med Couscous, om man vill ha det fuktigare är det ju bara att spara lite av kokvattnet och tillsätta efteråt, precis som med en carbonara.
Skrivet av handola
 - 2014-04-28 11:01
Väga funkar bra tycker jag. Brukar slänga in en buljongtärning i couscousen också, tycker att det blir gott.
Skrivet av webguide
 - 2014-01-24 06:39
Citat från: Muuu skrivet 2014-01-23 14:13
Jag väger istället för att mäta. Enkelt, exakt och snabbt med en våg som kan nollas mellan ingredienserna. För cous-cous tar jag 200g gryn och 400g vatten. 1 dl gryn är ungefär 75 g men det varierar med grynens storlek. Därför väger jag!
;)


Väga is da shit :)
Cous-cous (den mindre varianten) är förmodligen tillräckligt finkorning för att mätningen skall bli väldigt ojämn om man använder volym istället för vikt. När man mäter upp mjöl med volym och sedan provväger så kan det sklija väldigt mycket mellan 1 dl och 1 dl. Detta beror på hur hårt man packar mjölet i måttet, jag läste en undersökning på det där nånstans men hittar den inte, jag har för mig att det kunde skilja upp till 50% i vikt mellan "2 decilitrar".
Skrivet av Muuu
 - 2014-01-23 14:13
 Jag väger istället för att mäta. Enkelt, exakt och snabbt med en våg som kan nollas mellan ingredienserna. För cous-cous tar jag 200g gryn och 400g vatten. 1 dl gryn är ungefär 75 g men det varierar med grynens storlek. Därför väger jag!
;)
Skrivet av Andreas
 - 2007-08-08 20:38
Det är väl ändå mitt privilegium att vara snutig. ;)

Nej att det finns sånt folk låter osannolikt. Men kanske finns det två olika couscousläger - ett som gillar torr och ett som gillar saftig couscous och så har recepten spritt sig från dessa läger..?
Skrivet av agnetasch
 - 2007-08-07 11:12
Andreas:Var inte snutig unge man!Jag håller med dig om att det är en enorm skillnad på vattenmängderna.Jag undrar bara om det verkligen finns folk som säger:"Jag gillar torr couscous, därför letar jag upp recept med lite vatten" eller tvärtom? :o
Skrivet av Anne
 - 2007-08-07 09:57
Andreas - oj, svår fråga.. jag har testat en del olika vill jag minnas, och inte märkt nån direkt skillnad. Tror att jag har Frebacos hemma just nu, minns också nåt blått paket med arabisk text. (Ja, jag är på jobbet liksom.)
Skrivet av Andreas
 - 2007-08-07 09:48
Agneta: Vet inte om finlirare riktigt är ordet när det skiljer 500% i vattenmängd. ;)

Calle: Då har vi samma uppfattning, 4 dl vatten till 2 dl couscous tycker jag också blir bra, annars blir det för torrt. (5 dl fungerar också.)

Anne: Du som använder 2,5 dl till 2 dl couscous - minns du vilket vilka couscous-fabrikat du brukar använda?

Jag tycker som sagt att det är nåt lurt att det kan skilja så mycket både mellan recept och tillagningsanvisningar på paketen...
Skrivet av crlhrv
 - 2007-08-06 10:41
För tillfället rekommenderar fabrikanten (har inte kvar originalförpackningen, bara tillagningsanvisningarna) 1 del cous cous och 2 delar vatten och så brukar det vara för det mesta tycker jag och det funkar bra.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-08-06 10:17
Citat från: Andreas skrivet 2007-08-06 09:54Agneta: fast kanske kan det vara så att olika människor föredrar olika torr couscous..?

Finns det såna finlirare?
Skrivet av Anne
 - 2007-08-06 10:09
Andreas - nej, jag brukar väl oftast ta det som står i det aktuella receptet jag följer, och det var så jag menade. Jag kollade igenom två-tre av mina recept på bloggen med cous-cous och där verkade det vara 1,25 som gällde. Vad som står på paketen brukar jag strunta totalt i, med just cous-cous.
Skrivet av Andreas
 - 2007-08-06 09:54
Anne: "för det mesta" - finns det speciella tillfällen då du använder annan mängd?

Agneta: fast kanske kan det vara så att olika människor föredrar olika torr couscous..?

Calle: vilken vattenmängd står på ditt paket?
Skrivet av crlhrv
 - 2007-08-05 16:45
Jag brukar använda den vattenmängd som står på paketet, sen kokar jag upp det och slår det över couscousen, täcker över och låter stå tills det är klart. Vissa måste stå i upp till 20 minuter.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-08-05 13:21
Hade det varit någon rim o reson med att det rekommenderas olika mängd vatten skulle det ju stå vilken grad av "torrhet" grynen ska ha.
Du har bara råkat ut för det som retar mig så mycket;miljoner recept som surrar runt i cyberkokboken o som ingen har lagat upp utan bara vidarebefodrar i sämre o sämre skick >:(
Skönt att någon (Anne)kan ge klart besked.
Skrivet av Anne
 - 2007-08-05 13:07
Jag tar för det mesta ca 1,25 dl vatten per dl couscous. Kokar upp vattnet, och slår det över cous-cousen som jag har i en bunke, täcker med plast och låter det stå fem minuter.

Annonser

Powered by EzPortal